De inkomsten van een studenten 2021

Je vraagt het je vast wel eens af: hoe komen andere studenten aan hun geld? Om erachter te komen waar studenten hun inkomsten vandaan halen hebben we de uitkomst van het studentenonderzoek 2021 voor je doorgespit. Een verrassende uitkomst uit dit onderzoek is dat studenten meer te besteden hebben dan 4 jaar geleden, ze minder lenen en langer thuis blijven wonen. Daarnaast betaalt 29% van de ouders het telefoonabonnement van hun kind en zorgt bijna 50% voor de verzekeringen van hun thuiswonende student.

Wat studenten aan inkomsten hebben in 2021? Wij zochten het voor je op in de resultaten van het Nibud Studentenonderzoek 2021.

DUO is je beste vriend met € 526,- per maand

Bijna de helft van de inkomsten van studenten komt in 2021 bij DUO vandaan, via de studiefinanciering. Gemiddeld ontvangen studenten dit jaar 526 euro aan studiefinanciering. Het verrassende is dat dit minder is dan 4 jaar geleden, dit kan te maken hebben met het leenstelsel dat is ingevoerd een paar jaar geleden. Sindsdien ontvangen hbo en universitaire studenten geen basisbeurs meer, wel kunnen ze meer lenen. Veel studenten hebben geen zin om geld te lenen bij DUO en zorgen zelf voor meer inkomsten. Verstandig, want geld lenen kost geld!

Met werken voor je geld verdien je € 508,- per maand

Naast studiefinanciering verdienen de meeste studenten zelf wat geld om hun studie en studentenleven te betalen. Gemiddeld verdienen studenten in 2021 zo’n 508 euro met een bijbaan. Ook dat is minder dan 4 jaar geleden, sinds het laatste grote studentenonderzoek. Een verklaring hiervoor kan zijn dat studenten tegenwoordig meer hechten aan de dingen naast studeren en werken.

Ouders springen bij met zo’n € 211,- per maand

Het kan ook zijn dat studenten minder hoeven te werken, omdat ze meer geld krijgen van hun ouders. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat studenten in 2021 ruim 211 euro krijgen van hun ouders en dat is bijna 50 euro meer dan in 2017.

Belastingteruggave van € 29,- per maand

29 euro is het bedrag dat studenten gemiddeld terugkrijgen van de belastingdienst. In de meeste gevallen gaat het hier om teveel betaalde inkomstenbelasting over het voorgaande jaar. Heb je meerdere bijbaantjes gehad het afgelopen jaar? Dan doe je er goed aan om belastingaangifte te doen. In de meeste gevallen krijgen studenten meer dan 150 euro terug!

Overige inkomsten zijn gemiddeld € 171,- per maand

Uiteraard hebben studenten naast de hierboven genoemde inkomsten ook nog “overige inkomsten”. Hieronder valt o.a. verjaardagsgeld, een onverwachte financiële meevaller of inkomsten uit (crypto) beleggingen. Gemiddeld harken studenten 171 euro aan overige inkomsten binnen in 2021.

Totaal hadden studenten € 943,- per maand aan inkomsten

Alle inkomsten van studenten bij elkaar opgeteld brengt de stand op een gemiddelde van 943 euro per maand in 2021. Dat is meer dan in 2017, toen dit nog 919 euro was. Hierdoor lijkt het of studenten erop vooruit zijn gegaan. Toch is dit niet zo! Er zijn daarnaast grote zorgen bij het Nibud over de financiële zelfstandigheid van studenten, ze worden ze niet goed voorgelicht en ondersteund op financieel gebied.

Als student financieel zelfredzaam worden? Zorg dan voor meer inkomsten of leer beter te sparen. Lees hier hoe je een echte spaarkoning wordt en hoe je als student een bijbaan kunt vinden.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!