Bijverdiengrens

Ieder jaar verandert er weer van alles, zo ook de bijverdiengrens. Maar wat houdt het nou precies in een bijverdiengrens en wat als je meer verdient dan de bijverdiengrens? Let op: de bijverdiengrens voor studiefinanciering (DUO) en toeslagen (Belastingdienst) zijn niet hetzelfde!

Bijverdiengrens DUO 2022/2023

De bijverdiengrens voor 2022 is € 15.828,77 en voor 2023 € 16.121,60. In 2020 en 2021 was er geen grens voor bijverdienen. De bijverdiengrens bij DUO heeft geen gevolgen voor hbo- en universiteitsstudenten (met studiefinanciering), want die vallen onder het leenstelsel. Voor mbo-studenten bestaat de bijverdiengrens wel!

Om het allemaal nog ingewikkelder te maken komt DUO met het volgende bericht: Voorstel kabinet: geen bijverdiencontrole over 2022 en 2023.

In 2020 en 2021 vervalt de bijverdiengrens voor studiefinanciering i.v.m. de coronacrisis!

De grens voor bijverdienen in 2020 en 2021 vervalt voor alle studenten. Sommige studenten werken in een cruciaal beroep vanwege de coronacrisis juist extra. Om niemand door extra verdiensten op dit moment in de problemen te brengen, vervalt de grens voor bijverdienen in 2020 en 2021. Je mag in de jaren 2020 en 2021 bijverdienen zonder dat dit gevolgen heeft voor je studiefinanciering.

Bijverdienen met huur- of zorgtoeslag

De bijverdiengrens is een grens voor jongeren die toeslagen ontvangen. De grens is een maximaal bedrag wat je mag bijverdienen naast toeslag(en) van de overheid. Onder deze toeslagen vallen o.a. de huurtoeslag en zorgtoeslag. Mocht je meer bijverdienen dan de vastgestelde € 38.520,- (in 2023) op jaarbasis dan heb je bijvoorbeeld geen recht meer op zorgtoeslag. De overheid vindt dat je dan genoeg verdient om je eigen boontje te doppen zonder financiële hulp. Het recht op zorgtoeslag vervalt pas nadat je over de magische grens van € 38.520,- bent gegaan. Zit je boven de grens en ontvang je nog altijd toeslagen dan moet je deze aan het einde van het jaar terugbetalen aan de Belastingdienst. Het voorkomen van terugbetalen doe je door je toeslagen op tijd stop te zetten. Voor huurtoeslag gelden er andere regels. Ga hiervoor naar toeslagen.nl.

Voorbeeld: Kim ontvangt studiefinanciering, maakt gebruik van haar studentenreisproduct en krijgt iedere maand zorgtoeslag. Nu verdient Kim ook bij als panellid om haar studiekosten te kunnen betalen en af en toe leuke dingen te doen met vriendinnen. Kim heeft in de zomervakantie zoveel overgewerkt dat zij in augustus boven de bijverdiengrens van € 38.520,- komt. Nu is het aan Kim om nog voor de maand augustus haar toeslagen stop te zetten, dus in de maand juli regelt zij dit.

Het stopzetten van je toeslagen moet gebeuren voor de maand dat je boven de bijverdiengrens uitkomt, doe je dit niet op tijd dan zijn de gevolgen voor jezelf. Hoe je al die toeslagen precies moet stopzetten lees je hieronder.

Toeslagen en studiefinanciering stopzetten 

Een verandering in je leven of verdien je meer dan de bijverdiengrens naast toeslagen die je ontvangt, waaronder zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget en studiefinanciering? Dan is het verstandig om je toeslagen stop te zetten. Doe je dit niet dan moet je de teveel ontvangen toeslagen op een later moment terugbetalen, inclusief rente.

Stopzetten hoeft niet bij alle veranderingen in je leven. Wel is het verstandig om na een bepaalde verandering in je leven je toeslagen opnieuw te berekenen en te zien waar je nog wel en/of geen recht meer op hebt. Hieronder staat een lijstje met veranderingen in je leven die belangrijk zijn om door te geven aan de belastingdienst en invloed kunnen hebben op de hoogte van je toeslagen.

  • Bij een nieuwe (bij)baan
  • Promotie maken en/of meer verdienen
  • Verhuizen
  • Het krijgen van een kind

Het stopzetten van toeslagen is niet heel ingewikkeld. Wat je moet doen is inloggen op “Mijn toeslagen” via toeslagen.nl. Vervolgens geef je jouw wijziging(en) door onder het middelste kopje “Wijziging doorgeven”. Er wordt dan gelijk berekend waar je (eventueel) nog wel recht op hebt. Voor het stopzetten van je studiefinanciering en studentenreisproduct log je in op “Mijn DUO” via duo.nl en geef op dezelfde manier je wijzigingen bij DUO door.

TIP: Het stopzetten van je toeslagen moet gebeuren voor de maand dat je boven de bijverdiengrens uitkomt, doe je dit niet op tijd dan moet je het teveel ontvangen geld terugbetalen.

Vond je deze informatie nuttig? Deel hem op social media en spread the word!