3x waarom je niet moet kiezen voor de zorgverzekering van je ouders

zorgverzekering ouders

Wie 18 wordt moet een zorgverzekering regelen. Het hebben van een zorgverzekering is namelijk verplicht in Nederland. Tot je 18e verjaardag ben je gratis meeverzekerd via de verzekering van één van je ouders. Doe je niks dan krijg je (automatisch) dezelfde zorgverzekering als je ouders hebben. Dat klinkt makkelijk, maar het gaat je waarschijnlijk veel geld kosten. Hieronder vind je drie redenen waarom je juist niet moet kiezen voor dezelfde zorgverzekering als je ouders!

1. Je ouders kiezen veilig

Je ouders zijn nou eenmaal ouder dan dat jij bent. Hierdoor kiezen ze in de meeste gevallen voor een veel uitgebreidere zorgverzekering dan jij als jong persoon nodig gaat hebben. Vaak zit het verschil in de aanvullende zorgverzekering en kiezen oude mensen eerder voor vrije zorgkeuze. Jij bent nog jong, hebt in de meeste gevallen een uitgebreid pakket niet nodig en vindt het waarschijnlijk niet erg om met je studenten ov te reizen naar een specialist. Het voordeel is dat je per maand minder gaat betalen wanneer je niet kiest voor de aanvullende opties die je ouders waarschijnlijk wel hebben. Kies je voor de zorgverzekering van je ouders dan ben je in de meeste gevallen te goed verzekerd en ben je een stuk duurder uit.

Meest gekozen zorgverzekering
VinkVink125,00Bekijken
FBTO126,95 Bekijken
UnitedConsumers VGZ127,45Bekijken
Dit overzicht is met zorg samengesteld. Bij de getoonde zorgpremie is er vanuit gegaan dat er gekozen wordt voor een standaard eigen risico van € 385,-. Een hoger eigen risico betekend een lagere zorgpremie.
2. Je ouders betalen veel te veel

Je kunt nou eenmaal niet alles 100% verzekeren. Toch is het verstandig om na te denken wat je wilt verzekeren binnen je zorgverzekering. Het basisgedeelte van een zorgverzekering is voor iedereen bij elke verzekeraar precies hetzelfde. Wel kan je bij het basisgedeelte van een zorgverzekering kiezen voor vrije zorgkeuze (overal terecht kunnen voor zorg) of beperkte zorgkeuze (alleen zorg bij zorgverleners die een contract hebben). Veel jongeren kiezen voor het laatste. Check wel even of er genoeg zorgaanbieders in de buurt een contract hebben met de zorgverzekeraar van je keuze. De kans bestaat dat je met een beperkte zorgkeuze niet terecht kunt bij de specialist waar je nu komt, maar naar de concurrent moet. Het voordeel hiervan is wel dat je zorgverzekering een stuk goedkoper is. Bereken ook eens of een aanvullende zorgverzekering wel zo’n goed idee is. Heel veel krijg je er tegenwoordig niet meer mee vergoed, maar zijn best duur.

3. Je ouders hebben een standaard eigen risico

Je moet niet alleen elke maand betalen voor je zorgverzekering, maar ook rekening houden met het eigen risico. Elke zorgverzekering heeft een stukje eigen risico en moet betaald worden wanneer je bijvoorbeeld medicijnen ophaalt bij de apotheek. Of als je iets gebroken hebt en naar het ziekenhuis moet. Ook dan betaal je het grootste gedeelte van de kosten tot het gekozen eigen risico bedrag. Standaard heeft iedereen een eigen risico van 385 euro per jaar, dit kan je verhogen tot 885 euro. Wie zijn eigen risico durft te verhogen betaalt elke maand minder voor zijn zorgverzekering. Nu je 18 bent mag je gokken en eerlijk gezegd is dit ook een gokje. Want heb je een eigen risico van 885 euro per jaar dan loop je de kans dit te moeten betalen wanneer je zorg nodig hebt. Ondanks dit risico kiezen de meeste jongeren voor een hoog eigen risico. Het voordeel van het verhogen van je eigen risico is natuurlijk de korting die je krijgt op het maandelijkse bedrag dat je moet betalen.

Let op: Je hebt één maand de tijd nadat je 18 bent geworden om je eigen zorgverzekering te kiezen. Wacht niet te lang, want je kunt flink besparen door voor een eigen zorgverzekering te kiezen. Het kiezen van een eigen zorgverzekering is heel eenvoudig. Vergelijken hoeft niet lang te duren met ons overzicht van de meest gekozen zorgverzekeringen onder jongeren en studenten. Het afsluiten is misschien wat saai, maar kan je een hoop geld besparen!

Meest gekozen zorgverzekering
VinkVink125,00Bekijken
FBTO126,95 Bekijken
UnitedConsumers VGZ127,45Bekijken
Dit overzicht is met zorg samengesteld. Bij de getoonde zorgpremie is er vanuit gegaan dat er gekozen wordt voor een standaard eigen risico van € 385,-. Een hoger eigen risico betekend een lagere zorgpremie.
Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!