Studentenkamers

Er zijn in Nederland nou eenmaal meer studenten/jongeren dan studentenkamers en huurwoningen beschikbaar. Dit betekent dat je er dus op tijd bij moet zijn. Er zijn namelijk grote wachtlijsten, om in aanmerking te komen voor een studentenkamer of huurwoning moet je er dus vroeg bij zijn.

Dus ben je van plan om op langere termijn (zoals iedereen) het huis te verlaten, schrijf je dan nu alvast in bij verschillende websites die studentenkamers en huurwoningen aanbieden. Om het je wat makkelijker te maken hebben wij er alvast een aantal geselecteerd.  Het aanmelden bij deze websites kost je helemaal niks. Na het aanmelden heb je gratis zicht in het aanbod in heel Nederland, dus ook bij jou in de buurt.

Ben je van plan om op korte termijn uit huis te gaan? Ook dan is het verstandig om je alsnog in te schrijven bij deze website. Dit omdat je simpelweg het aanbod kunt inzien en je misschien toch al eerder in aanmerking kunt komen voor een leuke kamer of woning dan gedacht.

KamersitesMeer informatie
Huurzone> Kamer zoeken
Huurwoning bemiddeling> Kamer zoeken
Esteon> Kamer zoeken
Huurstunt> Kamer zoeken
Direct Wonen> Kamer zoeken
Kamernet> Kamer zoeken
Kamerstudenten.nl> Kamer zoeken
Wees alert voor malafide verhuurders 

Het komt steeds vaker voor dat studenten via marktplaats of andere vreemde sites kamers krijgen aangeboden voor een zeer scherpe prijs. Je krijgt dan een groot appartement en betaalt lage huur, daarnaast krijg je vast ook nog allemaal mooie extra’s. Te mooi om waar te zijn en dat is het dan ook vaak.

In de meeste gevallen wordt er vervolgens gevraagd om een voorschot op de huur te doen, nog voordat je de kamer hebt mogen zien. Nadat je het geld hebt overgemaakt lijkt de verhuurder (of huisbaas) met de noorderzon vertrokken, blijkt de kamer niet te bestaan en is je voorschot weg. Wees dus altijd alert bij het huren van een kamer of woning. Kies ervoor om eerst de kamer te zien, voordat je ook maar iets betaalt.

Huurcontract 

Als je een kamer of woning huurt moet je er altijd voor zorgen dat je samen met de verhuurder (of huisbaas) een contract ondertekent. Lees deze voordat je tekent altijd goed door, laat hem daarna altijd nog even checken door je ouders op rare dingen.

In een huurcontract staat beschreven of je de kamer/woning huurt voor bepaalde of onbepaalde tijd. Bepaalde tijd betekent dat je er na de afgesproken datum uit moet en onbepaalde tijd betekent dat je er met een opzegtermijn (minimaal 3 maanden) uit moet, als je verhuurder of jijzelf dit wilt. Tegenwoordig wordt er steeds meer gewerkt met een tijdelijk huurcontract van eerst een jaar, hierna wordt deze stilzwijgend verlengd. Al deze zaken vind je uiteraard terug in je huurcontract, lees deze dus voor het tekenen altijd goed door, let daarbij op de volgende dingen:

  • Minimaal drie maanden opzegtermijn, met wettelijke reden?
  • Servicekosten zijn niet te hoog?
  • Is er een Vereniging van Eigenaren?
  • Hoe worden de energie- en waterkosten in rekening gebracht?
Ga je op kamers? Dit moet je regelen! 

Naast deze handige tips over malafide verhuurders en waar je op moet letten bij je huurcontract zijn er een aantal dingen die je moet regelen als je op kamers gaat. Zo moet je een inboedel- en/of een opstalverzekering afsluiten, internet en tv aanvragen, energiekosten regelen en krijg je misschien wel huurtoeslag. Meer informatie hierover vind je op onze volgende pagina’s.