Studieschuld terugbetalen

Wanneer je studeert en gebruik maakt van studiefinanciering bouw je automatisch een schuld op bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Een deel van deze studieschuld kan in een aantal gevallen worden kwijtgescholden, zoals bijvoorbeeld de basis-  en aanvullende beurs. Dit doordat deze worden omgezet in een gift. Toch blijft er in de meeste situaties een studieschuld over. Dit komt o.a. doordat voor het hbo en de universiteit de studiefinanciering geen prestatiebeurs was tussen van 2015 tot 2023. Hierna kwam de basisbeurs (prestatiebeurs) weer terug. Een studieschuld moet je na het stoppen of afronden van je studie binnen 15 of 35 jaar (naar draagkracht) terugbetalen aan DUO. Er zijn in de afgelopen jaren verschillende vormen van studiefinanciering geweest. Hierdoor zijn er inmiddels 4 verschillende terugbetaalregels.

4 verschillende terugbetaalregels

Doordat de studiefinanciering de afgelopen jaren een aantal keer is gewijzigd zijn er 4 verschillende terugbetaalregels. In het overzicht hieronder kan je lezen welke terugbetaalregel van DUO op jouw studieschuld van toepassing is:

SF35: Regels vanaf 2018

  • Betalen via automatische incasso
  • Naar draagkracht en het inkomen van je partner telt mee
  • Aflosfase van maximaal 35 jaar
  • Pas betalen wanneer je draagkracht 5% is en nooit meer dan 4% boven de draagkrachtvrije voet
  • Rentepercentage wordt telkens 5 jaar vastgezet en is gelijk aan het gemiddelde van een vijfjaarobligaties

SF15: Regels vanaf 2012

  • Betalen via automatische incasso
  • Naar draagkracht en het inkomen van je partner telt mee
  • Aflosfase van maximaal 15 jaar
  • Pas betalen wanneer je draagkracht 5% is en nooit meer dan 12% boven de draagkrachtvrije voet
  • Rentepercentage wordt telkens 5 jaar vastgezet en is gelijk aan het gemiddelde van een vijfjaarobligaties

SF15-oud: Regels van voor 2012

  • Je kunt kiezen voor automatische incasso, je krijgt dan € 0,77 korting per maand
  • Je kunt een verlaging van het maandbedrag aanvragen en kiest er zelf voor of het inkomen van je partner meetelt voor berekening van je draagkracht
  • Aflosfase is 15 jaar
  • Het percentage draagkracht wordt berekend aan de hand van ingedeelde schijven
  • Rentepercentage wordt telkens 5 jaar vastgezet en is gelijk aan het gemiddelde van een vijfjaarobligaties

Wanneer studieschuld terugbetalen?

Je hoeft je studieschuld gelukkig niet direct terug te betalen. Wanneer je bent gestopt met je studie omdat je diploma binnen is of omdat je om een andere reden bent gestopt hoef je niet direct te starten met het terugbetalen van je studieschuld. De eerste twee jaar hoef je namelijk nog niet te starten met het terugbetalen van je studieschuld, dit is een soort adempauze voor studenten. Het terugbetalen van je studieschuld hoeft de eerste twee jaar niet, maar mag wel. Mocht je al een baan hebben dan ook zeker aan te raden. Want eerder beginnen met het terugbetalen van je studieschuld is voordeliger, omdat het rentebedrag minder hoog oploopt.

Hoe lang studieschuld terugbetalen?

Hoe lang je mag doen over het terugbetalen van je studieschuld hangt 100% af van de terugbetaalregel die op jou van toepassing is. Dit kan 15 jaar zijn (wanneer je valt onder een oude terugbetaalregel), maar is in de meeste gevallen 35 jaar. Je kunt erachter komen welke terugbetaalregel op jouw studieschuld van toepassing is door in te loggen bij Mijn DUO.

Kun je even niet aflossen? 

Dan is dat geen probleem, maar dit moet je wel doorgeven aan DUO. Wanneer je er voor kiest om gebruik te maken van aflosvrije maanden moet je deze uiteraard inhalen en wordt je aflostermijn verlengd. Wil je wel wat aflossen, maar even iets minder? Ook dat valt te regelen met DUO, hiervoor moet je uiteraard zelf contact opnemen met DUO. 

Al met al is DUO dus best flexibel. Wel moet je uiteraard de maanden wanneer je niet betaalt of minder betaalt later inhalen. Neem voor vragen over de opties van het aflossen contact op met DUO.nl.

Vond je deze informatie nuttig? Deel hem op social media en spread the word!