Studieschuld terugbetalen

Wanneer je studeert en gebruik maakt van studiefinanciering bouw je automatisch een schuld op bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Een deel van deze studieschuld kan in een aantal gevallen worden kwijtgescholden, zoals bijvoorbeeld de aanvullende beurs. Dit doordat het wordt omgezet in een gift. Toch blijft er in de meeste situaties een flinke studieschuld over. Dit komt o.a. doordat voor het hbo en de universiteit de studiefinanciering geen prestatiebeurs meer is sinds studiejaar 2015/2016. Een studieschuld moet je na het stoppen of afronden van je studie binnen 15 jaar (naar draagkracht) terugbetalen aan DUO. Voor studenten die deels of volledig onder het nieuwe leenstelsel vallen geldt een looptijd van 35 jaar. Dit omdat het nieuwe leenstelsel voor studiefinanciering in zijn geheel een lening is, voorheen was dit deels een prestatiebeurs.

Wanneer studieschuld terugbetalen?

Je hoeft je studieschuld gelukkig niet direct terug te betalen. Wanneer je bent gestopt met je studie omdat je diploma binnen is of omdat je om een andere reden bent gestopt hoef je niet direct te starten met het terugbetalen van je studieschuld. De eerste twee jaar hoef je namelijk nog niet te starten met het terugbetalen van je studieschuld, dit is een soort adempauze voor studenten. Het terugbetalen van je studieschuld hoeft de eerste twee jaar niet, maar mag wel. Mocht je al een baan hebben dan ook zeker aan te raden. Want eerder beginnen met het terugbetalen van je studieschuld is voordeliger, omdat het rentebedrag minder hoog oploopt.

Hoe lang terugbetalen?

Het terugbetalen van je totale studieschuld moet binnen 15 jaar gebeurd zijn. Ben je tijdens of na het studiejaar 2015/2016 gestart met je studie? Dan heb je 35 jaar de tijd om je studieschuld terug te betalen aan DUO. Heb je studiefinanciering onder zowel het oude als het nieuwe stelsel gekregen? Dan mag je er zelf voor kiezen of je binnen 15 jaar of 35 jaar je studieschuld terug betaalt. Je gewenste aflostermijn moet je zelf voordat je begint met het aflossen van je studieschuld doorgeven aan DUO. Geef je niks door aan DUO dan bepalen zij dat je automatisch onder het oude stelsel valt, dan heb je dus 15 jaar om af te lossen.

Kun je even niet aflossen? 

Dan is dat geen probleem, maar dit moet je wel even doorgeven aan DUO. Wanneer je er voor kiest om gebruik te maken van aflosvrije maanden moet je deze uiteraard inhalen en wordt je aflostermijn verlengd. Wil je wel wat aflossen, maar even iets minder? Ook dat valt te regelen met DUO, hiervoor moet je uiteraard zelf contact opnemen met DUO. 

Al met al is DUO dus best flexibel. Wel moet je uiteraard de maanden wanneer je niet betaalt of minder betaalt later inhalen. Neem voor vragen over de opties van het aflossen contact op met DUO.nl.

Vond je deze informatie nuttig? Deel hem op social media en spread the word!