Checklist 18-jarigen

18 jaar en dan mag je ineens van alles, maar er zijn ook een aantal dingen die je moet regelen. Zo mag je als je 18 jaar bent voor het eerst stemmen, meer werken en abonnementen afsluiten. Daar hoort ook extra verantwoordelijkheid bij. Zo moet je een eigen zorgverzekering afsluiten en zorg dragen voor je eigen geldzaken. Hieronder vind je een checklist voor 18-jarigen, zodat je met een gerust gevoel volwassen kunt worden.

1. DigiD aanvragen

Voor het ondertekenen van al je digitale aanvragen zoals je studiefinanciering en toeslagen heb je een DigiD nodig. Zonder een DigiD kom je dus nergens, vraag hem daarom op tijd aan. Hoe dit moet lees je op de website van het DigiD, gewoon op www.digid.nl.

2. Zorgverzekering regelen

Als je 18 jaar of ouder bent is een zorgverzekering verplicht, regelen dus. Ben je niet verzekerd dan krijg je simpelweg een boete. Veel verzekeraars hebben speciaal voor jongeren pakketten samengesteld, zodat je alleen betaalt voor de zorg die je nodig hebt. Ga voor studentenkorting op je zorgverzekering, vergelijk de goedkoopste studenten zorgverzekeringen.

MEEST GEKOZEN ZORGVERZEKERINGPREMIEBEREKEN JE PREMIE
ZieZo€ 109,25> Meer informatie
Ditzo€ 109,85> Meer informatie
De Friesland€ 113,00> Meer informatie
Besured€ 114,85> Meer informatie
Jaaah€ 115,00> Meer informatie
Dit overzicht is met zorg samengesteld. Bij de getoonde zorgpremie is er vanuit gegaan dat er gekozen wordt voor een standaard eigen risico van € 385,-. Een hoger eigen risico betekend een lagere zorgpremie.

Bereken hier je premie en regel je zorgverzekering

3. Zorgtoeslag aanvragen

Iedereen is verplicht om een zorgverzekering te hebben, dit kost een hoop geld. Speciaal voor de mensen met een lager inkomen (jongeren en studenten dus) is de zorgtoeslag in het leven geroepen. Zorgtoeslag is een tegemoetkoming op de kosten van je zorgverzekering. Zorgtoeslag aanvragen

4. Studiefinanciering en OV-chipkaart regelen

Ben je tussen de 18 en 27 jaar oud en volg je een voltijdopleiding (BOL), dan heb je in de meeste gevallen recht op studiefinanciering en een studentenreisproduct. Studiefinanciering bestaat uit een basisbeurs en eventuele aanvullende beurs of lening. Waar je precies recht op hebt, hoe het werkt en waar je het kunt aanvragen lees je op onze pagina over de studiefinanciering.

5. Aanmelden bij kamersites

Nee, hiervoor hoef je niet van plan te zijn om snel het ouderlijk huis uit te gaan. Vaak duurt het namelijk een lange tijd voordat je in aanmerking komt voor een kamer of huurwoning. Het is dus een aanrader om je in te schrijven vanaf de dag dat je 18 jaar bent. Dit doen verhoogt je kansen later op een leuke studentenkamer of huurhuis. Start hier je zoektocht naar een studentenkamer of huurhuisje

6. Geld verdienen, zoek een bijbaan

Vanaf het moment dat je 18 jaar bent moet je toch echt alles zelf gaan betalen. Dit betekent dat je inkomsten moet gaan creëren, bijvoorbeeld door een bijbaantje te nemen. Alles over het krijgen van een bijbaantje en leuke tips lees je natuurlijk op onze bijbaan pagina.

7. Begin met sparen, open een online spaarrekening

Nu je inkomsten hebt en dingen moet gaan betalen heb je een betaalrekening nodig, vaak hebben je ouders deze al voor je geopend. Sparen is belangrijk en kun je doen in een spaarvarken of gratis, veilig en online op een internetspaarrekening. Alles over een internetspaarrekening lees je op de pagina sparen.

8. Uitvaartverzekering regelen

Je zult het vast niet geloven maar dood gaan is een dure grap, een uitvaart in Nederland kost namelijk al gauw €8.500,-. Een hoop geld en het is slim om je hiervoor goed te verzekeren. Vanaf het moment dat je 18 jaar bent hoort een uitvaartverzekering er nou eenmaal bij, deze moet je zelf regelen.

UitvaartverzekeringBereken je premie
Monuta> Meer informatie
Dela> Meer informatie
9. Keuze Donorregister

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Ga naar donorregister.nl en vul je eigen keuze in. Als je geen keuze maakt komt er ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ achter je naam en word je geregistreerd als orgaandonor.

10. Goedkoper mobiel internet

Een mobiele telefoon is belangrijk, want zonder ben je natuurlijk helemaal nergens. Maar je bent al veel geld kwijt aan o.a. je zorgverzekering, check daarom hier de goedkoopste sim-only abonnementen en abonnementen met toestel.

11. Administratie opbouwen

Het allerbelangrijkste om mee te beginnen is een overzichtelijke (digitale) administratie. Zorg dat je al jouw belangrijke documenten, zoals je verzekeringspolis of belastingaangifte altijd en overal snel kunt vinden, bijvoorbeeld als de Belastingdienst hierom vraagt. Ook weet je veel beter wanneer je iets moet regelen, aanvragen of stopzetten als je je spullen netjes op orde hebt. Zo voorkom je boetes, of betaal je niet onnodig voor abonnementen.

Tips voor je administratie en/of benieuwd welke post je echt moet bewaren? Je leest het hier: Ik ontvang zoveel post, wat moet ik bewaren?

Na het afgaan van de checklist voor 18-jarigen heb je waarschijnlijk een hoop tijd en geld bespaard. Als extra tip willen we je graag meegeven dat het belangrijk is om wijzigingen in je leven op tijd door te geven aan overheidsinstanties. Want wanneer er iets verandert in je inkomen dan kan dit gevolgen hebben voor je zorgtoeslag bijvoorbeeld. Zo voorkom je schulden en het later moeten terugbetalen van toeslagen en studiefinanciering. Deze checklist is ook goed inzetbaar voor jongerenwerkers en ouders waarvan hun kind 18 jaar wordt. Heb je vragen over onze checklist voor 18-jarigen? Neem dan contact met ons op of stel je vraag via Facebook of Instagram.

Als aanvulling op deze checklist kan je ook ons gratis informatiepakket voor 18-jarigen downloaden.