Checklist 18 jaar wat regelen?

Wat moet je regelen als je 18 jaar wordt? Als je 18 jaar wordt verandert er een hoop. Wat je allemaal moet regelen lees je in deze checklist met daarin de 10 dingen die je rond je 18e verjaardag moet regelen.

1. DigiD aanvragen

Misschien heb je al een DigiD? Controleer of deze nog werkt, anders moet je een nieuwe aanvragen. Je hebt je DigiD code nodig voor het aanvragen van bijvoorbeeld studiefinanciering en zorgtoeslag.

2. Zorgverzekering regelen

Wie 18 jaar is moet (verplicht) een zorgverzekering hebben, anders kan je een boete krijgen. De meeste verzekeraars hebben speciale pakketten voor jongeren en studenten. Je kunt dit al regelen 3 maanden voordat je 18 jaar wordt tot 1 maand na je 18e verjaardag. Hieronder vind je de meest gekozen zorgverzekeringen door 18-jarigen.

Meest gekozen zorgverzekering
FBTO131,95 Bekijken
De Friesland Zorgverzekeraar136,95Bekijken
ZieZo139,95Bekijken
Dit overzicht is met zorg samengesteld. Bij de getoonde zorgpremie is er vanuit gegaan dat er gekozen wordt voor een standaard eigen risico van € 385,-. Een hoger eigen risico betekend een lagere zorgpremie.

3. Zorgtoeslag aanvragen

Mensen met een laag inkomen hebben recht op zorgtoeslag. Dit is een toeslag die je kunt aanvragen bij de Belastingdienst en compenseert de hoge kosten van je zorgverzekering. Het maakt niet uit wat het inkomen van je ouders is en dat je misschien nog thuis woont is ook geen probleem. De meeste jongeren en studenten hebben gewoon recht op zorgtoeslag, aanvragen dus!

4. Studiefinanciering en studentenreisproduct regelen

Volg je een voltijdopleiding (BOL) en ben je tussen de 18 en 27 jaar, dan voldoe je aan de voorwaarden en kan je studiefinanciering aanvragen. Studiefinanciering van DUO bestaat uit een basisbeurs, aanvullende beurs, lening en het studentenreisproduct.

5. Aanmelden bij kamersites en woningplatforms

Nee, hiervoor hoef je niet nu al van plan te zijn het ouderlijk huis te gaan verlaten. Na inschrijven duurt het namelijk lang voordat je in aanmerking komt voor een studentenkamer of huurwoning. Daarom is het verstandig om je in te schrijven bij verschillende kamersites en woningplatforms als je 18 jaar bent geworden.

Kamersites en woningplatforms
HuurzoneSchrijf je in
RentslamSchrijf je in
Direct WonenSchrijf je in
KamernetSchrijf je in

6. Bijbaan zoeken en geld verdienen

Vanaf het moment dat je 18 jaar bent moet je toch echt alles zelf gaan betalen. Dit betekent dat je inkomsten moet gaan creëren, bijvoorbeeld door een bijbaantje te nemen.

7. Maak een begin met sparen

Nu je inkomsten hebt en dingen moet gaan betalen heb je een betaalrekening nodig, vaak hebben je ouders deze al voor je geregeld. Sparen is belangrijk en kun je doen in een spaarvarken of gratis, veilig en online op een internetspaarrekening. 

8. Uitvaartverzekering regelen

Je zult het vast niet geloven maar dood gaan is een dure grap, een uitvaart kost namelijk € 9.500,-. Een hoop geld en het is dan ook verstandig om na te denken over een uitvaartverzekering. Tot je 18e verjaardag was je gratis meeverzekerd op de uitvaartverzekering van je ouders. Nadenken over een uitvaartverzekering hoort er nou eenmaal een beetje bij als je 18 jaar bent geworden. Regelen dus!

Uitvaartverzekering
MonutaBekijken
DelaBekijken

9. Keuze Donorregister

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Ga naar donorregister.nl en vul je eigen keuze in. Als je geen keuze maakt komt er ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ achter je naam en word je geregistreerd als orgaandonor.

10. Administratie opbouwen

Eigenlijk is het allerbelangrijkste om mee te beginnen als je 18 jaar wordt het opbouwen en bijhouden van je (digitale) administratie. Zorg dat je al jouw belangrijke documenten, zoals je verzekeringspolis, aanvraag zorgtoeslag en belastingaangifte altijd en overal kunt vinden. Handig als bijvoorbeeld de Belastingdienst hierom vraagt. Ook weet je met een overzichtelijke administratie beter wanneer je iets moet regelen, aanvragen of stopzetten. Zo voorkom je boetes en betaal je niet voor onnodige abonnementen. Tips voor je administratie en wil je weten welke post je moet bewaren? 

Wat moet je regelen als je 18 jaar wordt?

Als je bijna 18 jaar wordt dan verandert er een hoop. Je mag ineens van alles, maar wat moet je regelen als je 18 jaar wordt? Wie 18 jaar is mag voor het eerst stemmen, meer werken en abonnementen afsluiten. Bij 18 jaar worden hoort ook extra verantwoordelijkheid. Je moet bijvoorbeeld een eigen zorgverzekering regelen en nadenken over een uitvaartverzekering. Wat er allemaal gaat veranderen en wat je allemaal moet regelen als je 18 bent geworden lees je in deze checklist voor 18-jarigen.

Na het afgaan van de checklist 18 jaar heb je als het goed is een hoop tijd en geld bespaard. Belangrijk blijft wel dat je veranderingen in je leven op tijd doorgeeft aan overheidsinstanties. Een nieuwe baan of verhuizen kan namelijk gevolgen hebben voor je zorgtoeslag en studiefinanciering. Zo voorkom je een boete of het achteraf moeten terugbetalen van bijvoorbeeld toeslagen.

Ouders en jongerenwerkers

Deze checklist is ook goed inzetbaar voor jongerenwerkers en ouders waarvan hun kind 18 jaar wordt. Zeker wanneer jongeren met vragen komen als “ik word 18 en dan?” of “wat moet ik regelen nu ik 18 jaar ben geworden?” is deze checklist ideaal. Wil je meer informatie voor 18-jarigen of de “checklist 18 jaar” uitprinten? Download dan gratis het informatiepakket voor 18-jarigen. Heb je vragen of een aanvulling voor de checklist? Neem dan contact op of stuur een DM via Facebook of Instagram.

Vond je deze informatie nuttig? Deel hem op social media en spread the word!