Checklist 18 jaar

Als je binnenkort 18 jaar wordt dan verandert er een hoop. Je mag ineens van alles, maar er zijn ook een aantal dingen die je moet regelen. Wie 18 jaar is mag voor het eerst stemmen, meer werken en abonnementen afsluiten. Bij 18 jaar worden hoort ook extra verantwoordelijkheid. Je moet bijvoorbeeld een eigen zorgverzekering regelen en nadenken over een uitvaartverzekering. Wat er allemaal gaat veranderen en wat je allemaal moet regelen als je 18 jaar bent geworden lees je in deze checklist voor 18-jarigen.

1. DigiD aanvragen

Misschien heb je al een DigiD aangevraagd? Check dan even of je DigiD nog werkt, anders moet je een nieuwe DigiD aanvragen. Een persoonlijke DigiD code heb je nodig voor het aanvragen van studiefinanciering bij DUO en zorgtoeslag bij de Belastingdienst. Aanvragen DigiD doe je via www.digid.nl.

2. Zorgverzekering regelen

Wie 18 jaar is moet (verplicht) een zorgverzekering hebben, anders kan je een boete krijgen. De meeste verzekeraars hebben speciale pakketten voor jongeren of als je nog student bent. Regel zo’n 3 maanden voordat je 18 jaar wordt een zorgverzekering. Hieronder vind je de meeste gekozen zorgverzekering voor 18-jarigen.

MEEST GEKOZEN ZORGVERZEKERINGPREMIEBEREKEN JE PREMIE
ZieZo€ 109,25> Meer informatie
Ditzo€ 109,85> Meer informatie
De Friesland€ 113,00> Meer informatie
Besured€ 114,85> Meer informatie
Jaaah€ 115,00> Meer informatie
Dit overzicht is met zorg samengesteld. Bij de getoonde zorgpremie is er vanuit gegaan dat er gekozen wordt voor een standaard eigen risico van € 385,-. Een hoger eigen risico betekend een lagere zorgpremie.

Bereken hier je premie en regel je zorgverzekering

3. Zorgtoeslag aanvragen

Mensen met een laag inkomen hebben recht op zorgtoeslag. Dit is een toeslag die je kunt aanvragen bij de Belastingdienst en compenseert de hoge kosten van je verplichte zorgverzekering. De meeste jongeren en studenten hebben gewoon recht op zorgtoeslag, aanvragen dus! Zorgtoeslag aanvragen

4. Studiefinanciering en studentenreisproduct regelen

Volg je een voltijdopleiding (BOL) en ben je tussen de 18 en 27 jaar, dan voldoe je aan de voorwaarden en kan je studiefinanciering aanvragen. Studiefinanciering van DUO bestaat uit een basisbeurs, aanvullende beurs, lening en het studentenreisproduct. Of je voldoet aan de voorwaarden voor studiefinanciering en wanneer je studiefinanciering kunt aanvragen bij DUO lees je op onze pagina over studiefinanciering.

5. Aanmelden bij kamersites en woningplatforms

Nee, hiervoor hoef je niet nu al van plan te zijn het ouderlijk huis te gaan verlaten. Na inschrijven duurt het namelijk lang voordat je in aanmerking komt voor een studentenkamer of huurwoning. Daarom is het verstandig om je in te schrijven bij verschillende kamersites en woningplatforms als je 18 jaar bent geworden. Start hier je zoektocht naar een kamer, appartement of huurhuisje.

6. Bijbaan zoeken en geld verdienen

Vanaf het moment dat je 18 jaar bent moet je toch echt alles zelf gaan betalen. Dit betekent dat je inkomsten moet gaan creëren, bijvoorbeeld door een bijbaantje te nemen. Alles over het zoeken van werk en leuke bijbaantips lees je op onze bijbaan pagina.

7. Maak een begin met sparen

Nu je inkomsten hebt en dingen moet gaan betalen heb je een betaalrekening nodig, vaak hebben je ouders deze al voor je geregeld. Sparen is belangrijk en kun je doen in een spaarvarken of gratis, veilig en online op een internetspaarrekening. Alles over sparen lees je op de pagina sparen.

8. Uitvaartverzekering regelen

Je zult het vast niet geloven maar dood gaan is een dure grap, een uitvaart kost namelijk €8.500,-. Een hoop geld en het is dan ook verstandig om na te denken over een uitvaartverzekering. Tot je 18e verjaardag was je gratis meeverzekerd via je ouders. Nadenken over een uitvaartverzekering hoort er nou eenmaal een beetje bij als je 18 jaar bent geworden. Regelen dus!

UitvaartverzekeringBereken je premie
Monuta> Meer informatie
Dela> Meer informatie
9. Keuze Donorregister

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Ga naar donorregister.nl en vul je eigen keuze in. Als je geen keuze maakt komt er ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ achter je naam en word je geregistreerd als orgaandonor.

10. Goedkoper mobiel internet

Je mobiele telefoon is je alles, want zonder ben je natuurlijk helemaal nergens. Wie 18 jaar is geworden is natuurlijk al veel geld kwijt aan zijn zorgverzekering, check daarom hier de goedkoopste sim-only abonnementen en abonnementen met toestel.

11. Administratie opbouwen

Eigenlijk is het allerbelangrijkste om mee te beginnen als je 18 jaar wordt het opbouwen en  bijhouden van je (digitale) administratie. Zorg dat je al jouw belangrijke documenten, zoals je verzekeringspolis, aanvraag zorgtoeslag en belastingaangifte altijd en overal kunt vinden. Handig als bijvoorbeeld de Belastingdienst hierom vraagt. Ook weet je met een overzichtelijke administratie beter wanneer je iets moet regelen, aanvragen of stopzetten. Zo voorkom je boetes en betaal je niet voor onnodige abonnementen. Tips voor je administratie en wil je weten welke post je moet bewaren? Lees Ik ontvang zoveel post, wat moet ik bewaren?

Na het afgaan van de checklist 18 jaar heb je als het goed is een hoop tijd en geld bespaard. Belangrijk blijft wel dat je veranderingen in je leven op tijd doorgeeft aan overheidsinstanties. Een nieuwe baan of verhuizen kan namelijk gevolgen hebben voor je zorgtoeslag en studiefinanciering. Zo voorkom je een boete of het achteraf moeten terugbetalen van bijvoorbeeld toeslagen.

Ouders en jongerenwerkers

Deze checklist is ook goed inzetbaar voor jongerenwerkers en ouders waarvan hun kind 18 jaar wordt. Wil je meer informatie voor 18-jarigen of de “checklist 18 jaar” uitprinten? Download dan gratis ons informatiepakket 18-jarigen. Heb je vragen of een aanvulling voor onze checklist? Neem dan contact met ons op of stuur ons een DM via Facebook of Instagram.