Vul je eigen keuze over orgaandonatie in

orgaandonatie

Als je 18 jaar bent, kom je in het Donorregister. Hierin geef je aan of je, na je overlijden, orgaandonor wil worden of niet. Je ontvangt hier rond je 18e verjaardag een brief over. Want je bepaalt zélf met welke keuze je in het Donorregister komt. Wij begrijpen dat je het misschien moeilijk vindt om hier een keuze over te maken. Want als je jong bent lijkt de dood nog zo ver weg. In dit artikel vertellen we welke keuzes je hebt en geven we tips om over orgaandonatie te praten met je ouders of vrienden.

Keuzes in het Donorregister

Je hebt vier eigen keuzes in het Donorregister. Je kunt er één kiezen:

Denk je over 2 of 10 jaar anders over het doneren van organen (zoals hart of nieren) of weefsels (bijvoorbeeld huid)? Geen probleem, je kunt je keuze op ieder moment veranderen.

Vul je keuze in met DigiD

Weet jij al hoe je in het Donorregister wilt komen te staan? Vul je keuze dan in op Donorregister.nl. Log in met DigiD en het invullen is zo voor elkaar. Je hoeft dus niet te wachten op de brief van het Donorregister.

Waarom zélf een keuze invullen?

Als je zelf een keuze invult in het Donorregister dan is het voor je ouders (of later je partner of kinderen) duidelijk hoe jij denkt over orgaandonatie. Dan komt je familie niet voor verrassingen te staan als de arts in het ziekenhuis vertelt aan je nabestaanden hoe je in het Donorregister staat. Vul je geen keuze in? Dan kom je in het Donorregister met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Je organen en weefsels kunnen dan na je overlijden naar iemand anders gaan. Alleen weten je nabestaanden in dat geval niet of je écht orgaandonor wil zijn óf dat je vergeten bent je keuze in te vullen. Dus zelf een keuze invullen is het beste. Wat je keuze ook is.

5 tips voor het maken van je keuze
  1. Lees op Donorregister.nl meer over de keuzes die je hebt of bekijk de korte video;
  2. Als je nog twijfelt over je keuze, kun je ook verhalen van anderen te lezen;
  3. Kijk voor antwoord op vragen over orgaandonatie op Transplantatiestichting.nl;
  4. Vraag je ouders, familie of vrienden die al 18 zijn hoe zij hun keuze hebben gemaakt;
  5. Vul je keuze in en laat anderen weten welke keuze je hebt ingevuld. Om dit gesprek te beginnen kun je bijvoorbeeld zeggen dat je een brief van het Donorregister hebt gehad.

Succes met het maken, invullen en bespreken van jouw keuze in het Donorregister. En bedenk goed: welke keuze je maakt bepaal je zelf en je kunt je keuze altijd veranderen.

Wil je weten wat je nog meer moet regelen als je 18 wordt? Bekijk de Checklist 18 jaar.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!