Studiefinanciering

Ben je tussen de 18 en 30 en volg je een studie of opleiding, dan heb je in de meeste gevallen recht op studiefinanciering en een studentenreisproduct. Het aanvragen van studiefinanciering moet je ruim op tijd doen, zo’n drie maanden voordat je er recht op hebt. Hoeveel je krijgt hangt af van je persoonlijke situatie. Woon je nog thuis dan ontvang je minder dan iemand die uit huis woont, simpelweg omdat thuis wonen minder geld kost. Voordat je begint met het aanvragen van je studiefinanciering is het een aanrader om eerst eens de voorwaarden door te lezen, zodat je erachter komt of je recht hebt op een aanvullende beurs of een lening naast je basisbeurs.

Voorwaarden studiefinanciering

Wie ingeschreven staat voor een studie of opleiding heeft in de meeste gevallen recht op studiefinanciering. Wel moet je voldoen aan alle voorwaarden om het te kunnen krijgen. Er gelden onder andere voorwaarden voor je leeftijd, welke studie of opleiding je volgt en je nationaliteit. Ook zit er verschil in de voorwaarden voor mbo-studenten en studenten in het hoger onderwijs (hbo en universiteit). Lees de voorwaarden goed door, nog voordat je het gaat aanvragen.

Studiefinanciering mbo

De studiefinanciering voor mbo-studenten bestaat uit een basisbeurs en een aanvullende beurs. Daarnaast is er nog het studentenreisproduct en kan je extra geld lenen om de bijkomende kosten voor je opleiding te betalen. Hoeveel geld je kunt krijgen met een mbo-opleiding hangt af van je woonsituatie. Wie thuis woont ontvangt minder studiefinanciering dan studenten die uitwonend zijn. Een uitwonende beurs aanvragen doe je door je woonsituatie door te geven aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Studiefinanciering hbo en universiteit

De studiefinanciering voor hbo– en universiteitsstudenten bestaat uit een eventuele aanvullende beurs, het studentenreisproduct en de mogelijkheid om geld te lenen voor je studie. Daarnaast kan je extra lenen om je collegegeld te betalen, dit wordt een collegegeldkrediet genoemd. Geld lenen kost geld, ook bij DUO. Helaas is er (nog) geen basisbeurs voor hbo- en universiteitsstudenten.

Tegemoetkoming scholieren

Ben je 18 jaar en zit je nog op de middelbare school? Dan heb je geen recht op studiefinanciering, maar wel op een tegemoetkoming voor scholieren. Deze toelage is een gift en hoef je dus niet terug te betalen. Loop geen geld mis en vraag de toelage aan als je 18 bent en op het vmbo, havo, vwo of vavo zit.

Studentenreisproduct

Het studentenreisproduct, ook wel studenten ov genoemd, is een onderdeel van studiefinanciering. Met het studentenreisproduct reis je gratis of met korting met het openbaar vervoer. Heb je recht op studiefinanciering? Dan heb je ook recht op een studenten ov. Je kunt kiezen tussen een week- of weekendabonnement. Na het aanvragen moet je het gekozen abonnement zelf op een persoonlijke ov-chipkaart zetten. Dit doe je door het studentenreisproduct op te halen bij een ophaalautomaat in de buurt.

Volg je een mbo-opleiding en ben je nog geen 18 jaar? Dan heb je wel recht op het studentenreisproduct.

Vond je deze informatie nuttig? Deel hem op social media en spread the word!