Studiefinanciering hbo en universiteit

Studiefinanciering voor het hbo en de universiteit bestaat uit meerdere onderdelen. Een lening, aanvullende beurs, collegegeldkrediet en het studentenreisproduct. Hieronder kan je per onderdeel lezen hoe het werkt en kan je zien op hoeveel studiefinanciering je recht hebt. Uiteraard moet je voldoen aan de voorwaarden. Heb je dit al gecheckt? Wel zo handig om dit te checken, nog voordat je er vanuit gaat dat je recht hebt op studiefinanciering.

Lening hbo en universiteit

Wanneer je geld nodig hebt om je studie te betalen kan je dit lenen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Je kunt het maximale bedrag lenen, maar dit hoeft niet. Hoeveel je wilt lenen bepaal je helemaal zelf. Je kunt als je wilt per maand je lening aanpassen of stopzetten. Uiteraard moet het geld dat je leent bij DUO na je studie worden terugbetaald, met rente. Daarom noemt DUO het een rentedragende lening. Pas op, geld lenen kost geld.

Aanvullende beurs hbo en universiteit

Een aanvullende beurs is er voor studenten met ouders die weinig of zelfs niet kunnen meebetalen aan een studie. Hoeveel aanvullende beurs je kunt krijgen hangt af van het inkomen van je ouders. De aanvullende beurs is een prestatiebeurs en wanneer je binnen 10 jaar je diploma haalt wordt deze beurs omgezet in een gift. Het bedrag dat je hieronder kunt vinden is de maximale aanvullende beurs die je voor het hbo of de universiteit kunt krijgen.

Collegegeldkrediet hbo en universiteit

Naast de aanvullende beurs heb je misschien wel recht op een extra lening om je collegegeld te betalen, dit heet collegekrediet. Maandelijks kan je maximaal 1/12 van het collegegeld dat je moet betalen extra lenen bij DUO. Op hoeveel je recht hebt hangt dan ook af van hoeveel collegegeld je betaalt. Het collegekrediet moet na je studie worden terugbetaald, met rente.

Studentenreisproduct hbo en universiteit

Het studentenreisproduct is een onderdeel van de studiefinanciering. Met het studentenreisproduct kan je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Het studentenreisproduct is voor hbo- en universiteitsstudenten onderdeel van een prestatiebeurs. Haal je binnen 10 jaar je diploma dan is het studentenreisproduct gratis, anders moet je deze terugbetalen.

Het studentenreisproduct wordt ook wel studenten ov genoemd. Nadat je studiefinanciering en het studentenreisproduct hebt aangevraagd moet je deze zelf op een persoonlijke ov-chipkaart zetten bij een ophaalautomaat in de buurt. In- en uitchecken moet altijd met een studenten ov, zo voorkom je boetes.

Bedragen studiefinanciering hbo en universiteit

In de tabel hieronder vind je het bedrag dat je in totaal kunt krijgen per maand.

Januari t/m augustus 2023Bedrag
Lening€ 527,60
Aanvullende beurs€ 430,27
Collegegeldkrediet€ 184,08
Totaal€ 1.141,95
Krijg je geen of minder aanvullende beurs? Dan kan je het ontbrekende bedrag extra lenen, bovenop de 'gewone' lening. Als je instellingscollegegeld betaalt, kan je maximaal € 920,42 voor het collegegeld lenen. Je kan nooit meer collegegeldkrediet krijgen dan je aan collegegeld moet betalen. Studenten die voor het eerst beginnen met een bachelor of associate degree, krijgen de helft van het collegegeld vergoed. Voor studenten aan een lerarenopleiding geldt de vergoeding zelfs 2 jaar. Doe je een opleiding van 4 jaar of korter? Dan krijg je 7 jaar studiefinanciering. De laatste 3 jaar kan je alleen nog lenen, zonder aanvullende beurs. Dit noemen we de 'leenfase'. De maximale lening is dan hoger: € 1.028,33 per maand, plus het bedrag voor collegegeldkrediet (bron: duo).

Studiefinanciering gift of terugbetalen?

Voor hbo- en universiteitsstudenten is alleen de aanvullende beurs en het studentenreisproduct onderdeel van een prestatiebeurs. Wanneer je binnen 10 jaar je diploma haalt is de aanvullende beurs en het studentenreisproduct gratis. Deze hoef je dan niet terug te betalen. Lukt het niet om binnen 10 jaar je diploma te halen dan moet je beide terugbetalen aan DUO. Een extra motivatie om je diploma te halen!

De eventuele leningen die je aangaat bij DUO moeten altijd met rente terugbetaald worden.

Studieschuld terugbetalen

Wanneer je geld leent bij DUO voor de kosten van je studie moet je dit altijd met rente terugbetalen. Ook wanneer je een prestatiebeurs hebt ontvangen en niet binnen 10 jaar je diploma haalt moet je alles terugbetalen aan DUO. De eerste twee jaar na je opleiding hoef je nog niet gelijk te starten met het terugbetalen van je studieschuld. Iedereen krijgt namelijk twee jaar adempauze. Hierna moet je toch echt beginnen met het aflossen van je studieschuld. De eerste twee jaar na je studie starten met het terugbetalen van je studieschuld kan en mag wel. Dit is ook zeker aan te raden wanneer je na je studie fulltime gaat werken. Zo is je schuld niet alleen sneller afgelost, maar betaal je onderaan de streep ook een stuk minder door de stijgende rente. In principe heb je tot 35 jaar de tijd om je studieschuld terug te betalen. Log in op de website van DUO om te zien hoe het ervoor staat met jouw studieschuld.

Hoeveel mag je bijverdienen met studiefinanciering?

Een voorwaarde voor het ontvangen van studiefinanciering is dat je niet te veel mag bijverdienen. Volg je een hbo- of universiteitsstudie? Dan hoef je geen rekening te houden met een bijverdiengrens. Naast het geld dat je leent of de aanvullende beurs die je krijgt mag je zoveel bijverdienen als je zelf wilt. Hier zitten voor hbo- en universiteitsstudenten geen grenzen aan.

Basisbeurs hbo en universiteit

Al langer zijn er plannen om de basisbeurs opnieuw in te voeren voor hbo en universiteitsstudenten. Het kabinet wil de basisbeurs weer gaan invoeren in het studiejaar 2023-2024. De verwachting is dat de basisbeurs voor hbo en universiteit er komt, maar helemaal zeker is het nog niet. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Hoe lang recht op studiefinanciering?

Hoe lang je als hbo of universiteitsstudent recht hebt op studiefinanciering lees je terug in de voorwaarden. Wie studeert aan het hbo of de universiteit heeft 4 jaar recht op een eventuele aanvullende beurs, 5 jaar op het studentenreisproduct en 7 jaar op de rentedragende lening en het collegegeldkrediet.

Er zijn uitzonderingen op deze regels. Bijvoorbeeld wanneer je een studie volgt die langer dan 4 jaar duurt en bij sommige masters en lerarenopleidingen.

Studiefinanciering aanvragen

Voldoe je aan de voorwaarden? Wacht dan niet te lang met het aanvragen van je studiefinanciering. Het slimste is om dit 2 maanden voor de start van je studie te doen. Zodat DUO de tijd heeft om je aanvraag te beoordelen. Ga je studiefinanciering aanvragen? Dan moet je de volgende dingen bij de hand houden: DigiD-inloggegevens, BSN nummer en de gegevens van je opleiding en school. Daarnaast is het handig om alvast een persoonlijke ov-chipkaart aan te vragen voor je studentenreisproduct.

Vond je deze informatie nuttig? Deel hem op social media en spread the word!