Zorgtoeslag aanvragen

Als je 18 bent geworden kan je zorgtoeslag krijgen. Dit is een tegemoetkoming van de overheid, omdat je veel geld kwijt bent aan een zorgverzekering. In 2023 is de zorgtoeslag maximaal 154 euro per maand, zonde om te laten liggen. Maar voordat je als een kip zonder kop zorgtoeslag gaat aanvragen zijn er een aantal dingen die je moet weten. Je ontvangt het bijvoorbeeld niet automatisch en je moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Het wordt uitbetaald door de Belastingdienst en is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. De meeste jongeren hebben een laag inkomen en dus recht op zorgtoeslag.

Hoe kan ik zorgtoeslag aanvragen?

Zorgtoeslag ontvang je niet automatisch als je 18 jaar bent geworden. Je moet dit zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Het aanvragen lijkt ingewikkeld, maar is eigenlijk best eenvoudig. Wat je nodig hebt voor het aanvragen van zorgtoeslag is een DigiD, meer niet. Zorgtoeslag aanvragen doe je via de website toeslagen.nl van de Belastingdienst. Volg deze 3 stappen voor het aanvragen van zorgtoeslag:

 1. Ga naar toeslagen.nl, klik op “inloggen” en vervolgens op “Mijn toeslagen”
 2. Log hierna in met je DigiD
 3. Klik onder het kopje “Zorgtoeslag” op “Aanvragen”

Belangrijk is dat je alle vragen eerlijk invult. Doe je dit niet dan moet je achteraf alles of een gedeelte terugbetalen. Voorkom schulden en vul alles naar waarheid in! Er zijn websites die je willen helpen met het aanvragen van zorgtoeslag. Deze websites vragen hier geld voor. Bij de Belastingdienst is het aanvragen altijd gratis.

Wie heeft er recht op zorgtoeslag?

Of je recht hebt op zorgtoeslag hangt af van een aantal dingen. Je moet bijvoorbeeld 18 jaar of ouder zijn en je mag niet teveel verdienen (er is een inkomensgrens). Dit zijn de voorwaarden voor zorgtoeslag:

 • Je moet Nederlands zijn en een zorgverzekering hebben
 • Je moet 18 jaar of ouder zijn
 • Je inkomen is niet te hoog, maximaal 38.520 euro in 2023
 • Je hebt niet teveel spaargeld, maximaal 127.582 euro in 2023

De datum waarop er wordt gekeken naar je spaargeld/vermogen is 1 januari van dat jaar. De kans is vrij klein dat jongeren in de buurt komen van het maximale spaargeld of inkomen. Voldoe je aan al deze voorwaarden? Dan staat niks je in je weg om zorgtoeslag aan te vragen.

Wanneer eerste zorgtoeslag?

Heb je zorgtoeslag aangevraagd? Wanneer je voldoet aan de voorwaarden dan ontvang je de eerste betaling de maand nadat je 18 bent geworden. De belastingdienst betaalt elke maand de zorgtoeslag uit rond de 20e. Bekijk hier alle betaaldata zorgtoeslag 2023.

Waar kan ik zorgtoeslag aanvragen?

Er zijn veel verschillende websites actief die tegen betaling de zorgtoeslag voor je aanvragen. Zonde van je geld, want het aanvragen van zorgtoeslag is gratis. Ga naar de website toeslagen.nl om je toeslag aan te vragen bij de Belastingdienst. Hier moet je ook doorgeven wanneer er iets verandert in je leven. Ga je samenwonen? Ben je klaar met je studie? Geef dit door en update je profiel!

Update je profiel bij de overheid

Ik kan er niet vaak genoeg voor waarschuwen! Verandert er iets in je leven? Geef dit dan direct door aan de Belastingdienst. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de toeslagen die je ontvangt. Ga je meer verdienen? Ben je klaar met je studie? Of ga je verhuizen? Dan moet je dit doorgeven aan de overheid. Het updaten van je profiel bij de overheid is net zo belangrijk als het updaten van de socials. Niet vergeten, want zo voorkom je schulden!

Heb ik recht op zorgtoeslag als ik thuis woon?

Het maakt niet uit of je nog thuis woont bij je ouders voor het krijgen van zorgtoeslag. Er wordt ook niet gekeken naar wie de verplichte zorgverzekering betaalt. Betalen je ouders je zorgverzekering? Ook dan heb je recht op zorgtoeslag. Er wordt gekeken naar jouw inkomen en niet dat van je ouders. Hierdoor hebben de meeste 18-jarigen die thuiswonend zijn gewoon recht op zorgtoeslag.

Betaaldata zorgtoeslag 2023

De zorgtoeslag wordt altijd rond de 20e overgemaakt door de Belastingdienst. Het kan per bank verschillen wanneer en hoe laat het op je rekening staat. Mijn ervaring is dat dit altijd dezelfde dag nog is. Hieronder vind je alle data zorgtoeslag. Op deze dagen betaald de belastingdienst de toeslagen uit:

 • 20 januari
 • 20 februari
 • 20 maart
 • 20 april
 • 22 mei
 • 20 juni
 • 20 juli
 • 21 augustus
 • 20 september
 • 20 oktober
 • 20 november
 • 20 december

Meer zorgtoeslag in 2023

Goed nieuws. Omdat alles duurder wordt gaat ook de zorgtoeslag omhoog in 2023. Waar je in 2022 nog maximaal 111 euro per maand kon krijgen is dit in 2023 154 euro per maand. Dat is een stijging van 43 euro per maand en voor veel jongeren welkom! Wie in 2022 zorgtoeslag ontvangt hoeft niks te doen om ook in 2023 zorgtoeslag te krijgen. Controleer altijd wel even of er het aankomende jaar niks verandert in je leven. Stop je met studeren en ga je fulltime werken? Dan ga je dus meer verdienen en moet je dit doorgeven aan de Belastingdienst via toeslagen.nl. Zulke veranderingen kunnen namelijk invloed hebben op de toeslagen die je ontvangt.  

De toeslag stijgt omdat de zorgverzekering duurder wordt. Tussen 12 november en 31 december kan iedereen wisselen van zorgverzekering, hierna niet meer. Ieder jaar veranderen de voorwaarden van je zorgverzekering. Hierdoor past je huidige zorgverzekering misschien niet meer bij je wensen.  Of erger nog je betaalt teveel voor je zorgverzekering. Vergelijk daarom tussen 12 november en 31 december altijd je zorgverzekering. Zo bespaar je flink op je zorgverzekering.

Benieuwd wat je kunt besparen? Lees hier hoe je kunt besparen op je zorgverzekering in 2023!

Vond je deze informatie nuttig? Deel hem op social media en spread the word!