Op jezelf wonen

436,-
per maand kost een studentenkamer gemiddeld in Nederland
181,-
zijn studenten gemiddeld per maand kwijt aan hun boodschappen
436,-
per maand kost een studentenkamer gemiddeld in Nederland

Voordat je op zoek gaat naar een kamer of huurwoning zijn er een aantal dingen die je goed moet regelen. Bij het op jezelf wonen komt best wat kijken. Zo moet je jezelf eerst inschrijven bij de woningbouw of kamersites, nadenken over wat je precies verwacht van een kamer of huurwoning en checken hoe het nou precies zit met verzekeringen. Om je een flink eind op weg te helpen hebben we alles waar je aan moet denken voor je op een rijtje gezet, zodat jij je snel weer bezig kunt houden met dingen die je echt belangrijk vindt.

Inschrijven studentenkamers of huurwoningen 

Nee, hiervoor hoef je nog niet echt van plan te zijn om snel het ouderlijk huis te gaan verlaten. Vaak duurt het namelijk een lange tijd voordat je in aanmerking komt voor een kamer of huurwoning. Het is dus een aanrader om je in te schrijven vanaf de dag dat je 18 jaar bent. Dit doen verhoogt je kansen (later) op een leuke studentenkamer of huurwoning. Hieronder hebben we een aantal kamersites en woningplatforms voor je op een rijtje gezet. Het aanmelden is meestal gratis en vrijblijvend. Je hoeft pas te betalen wanneer je op een kamer wilt reageren. Wel zo eerlijk!

Kamersites en woningplatforms 
HuurzoneKamer zoeken
EsteonKamer zoeken
Direct WonenKamer zoeken
KamernetKamer zoeken
HuurstuntKamer zoeken
Wees alert voor malafide verhuurders 

Het komt steeds vaker voor dat studenten via marktplaats of andere vreemde sites kamers krijgen aangeboden voor een zeer scherpe prijs. Je krijgt dan een groot appartement en betaalt lage huur, daarnaast krijg je vast ook nog allemaal mooie extra’s. Te mooi om waar te zijn en dat is het dan ook vaak.

In de meeste gevallen wordt er vervolgens gevraagd om een voorschot op de huur te doen, nog voordat je de kamer hebt mogen zien. Nadat je het geld hebt overgemaakt lijkt de verhuurder (of huisbaas) met de noorderzon vertrokken, blijkt de kamer niet te bestaan en is je voorschot weg. Wees dus altijd alert bij het huren van een kamer of woning. Kies ervoor om eerst de kamer te zien, voordat je ook maar iets betaalt.

Huurcontract 

Als je een kamer of woning huurt moet je er altijd voor zorgen dat je samen met de verhuurder (of huisbaas) een contract ondertekent. Lees deze voordat je tekent altijd goed door, laat hem daarna altijd nog even checken door je ouders op rare dingen.

In een huurcontract staat beschreven of je de kamer/woning huurt voor bepaalde of onbepaalde tijd. Bepaalde tijd betekent dat je er na de afgesproken datum uit moet en onbepaalde tijd betekent dat je er met een opzegtermijn (minimaal 3 maanden) uit moet, als je verhuurder of jijzelf dit wilt. Tegenwoordig wordt er steeds meer gewerkt met een tijdelijk huurcontract van eerst een jaar, hierna wordt deze stilzwijgend verlengd. Al deze zaken vind je uiteraard terug in je huurcontract, lees deze dus voor het tekenen altijd goed door, let daarbij op de volgende dingen:

  • Minimaal drie maanden opzegtermijn, met wettelijke reden?
  • Servicekosten zijn niet te hoog?
  • Is er een Vereniging van Eigenaren?
  • Hoe worden de energie- en waterkosten in rekening gebracht?
Op jezelf wonen? Dit moet je regelen! 

Naast deze handige tips over malafide verhuurders en waar je op moet letten bij je huurcontract zijn er een aantal dingen die je moet regelen als je op kamers gaat. Zo moet je een inboedel- en/of een opstalverzekering afsluiten, internet en tv aanvragen, energiekosten regelen en krijg je misschien wel huurtoeslag. Meer informatie hierover vind je op onze volgende pagina’s.

Vond je deze informatie nuttig? Deel hem op social media en spread the word!