Op jezelf wonen

Op jezelf wonen gaat tegenwoordig niet zo makkelijk. Dit komt doordat er te weinig kamers en huurwoningen zijn voor studenten die uit huis willen gaan. Je kunt je kans vergroten op een kamer of huurhuis door je nu al in te schrijven bij verschillende kamersites en woningplatforms. Regel je inschrijving direct wanneer je 18 jaar bent geworden, ook als je nog geen plannen hebt om uit huis te gaan. Er zijn lange (virtuele) wachtrijen en het is slim om hier nu al in te gaan staan. Naast het inschrijven bij verschillende kamersites en woningplatforms zijn er nog een aantal dingen die je moet regelen. Denk maar eens aan de verplichte verzekeringen, een internet en tv aansluiting en het tekenen van je huurcontract. Geen paniek, de informatie op deze pagina gaat je zeker op weg helpen!

Inschrijven kamersites en woningplatforms

Het is verstandig om je zo snel mogelijk in te schrijven bij verschillende kamersites en woningplatforms. Hiervoor hoef je nog niet van plan te zijn om binnenkort het ouderlijk huis te gaan verlaten. Vaak duurt het namelijk een lange tijd voordat je aan de beurt bent voor een kamer of sociale huurwoning. Ik raad dan ook iedereen aan om zich snel in te schrijven nadat je 18 jaar bent geworden. Dit vergroot je kans op een leuke studentenkamer of huurwoning. Hieronder heb ik een aantal kamersites en woningplatforms op een rijtje gezet. Het aanmelden is meestal gratis. Wel vragen alle kamersites en woningplatforms een vergoeding wanneer je wilt gaan reageren op de aangeboden studentenkamers en huurwoningen.

Kamersites en woningplatforms
HuurzoneSchrijf je in
Direct WonenSchrijf je in
KamernetSchrijf je in

Op welke leeftijd mag je op jezelf wonen?

In Nederland moet je minimaal 18 jaar zijn om op jezelf te mogen wonen. Dit komt doordat je vanaf je 18e pas een huurcontract mag tekenen en een kamer of woning kunt huren. Op jongere leeftijd uit huis gaan kan alleen onder speciale omstandigheden en na toestemming van een rechter.

Kosten op jezelf wonen

Veel jongeren vragen zich af of ze op zichzelf kunnen gaan wonen met weinig geld. Dat is best een logische vraag, want de meeste jongeren moeten rondkomen van een minimumloon. Om je een idee te geven van wat alleen wonen kost heb ik een overzicht gemaakt van de gemiddelde kosten. Dit is wat een student gemiddeld kwijt is per maand wanneer HIJ op kamers woont:

 • Huur € 436,-
 • Gas, water en licht € 90,-
 • WA en inboedelverzekering € 15,-
 • Gemeentebelastingen € 14,-
 • Internet en tv € 35,-
 • Boodschappen € 181,-

In totaal zijn de kosten voor het op jezelf wonen gemiddeld € 771,- per maand. Deze kosten kan je verlagen door huurtoeslag aan te vragen of wekelijks bij je ouders en vrienden te gaan eten. Daarnaast heb je als student misschien wel recht op een uitwonende beurs van DUO.

Welke verzekeringen heb je nodig als je uit huis gaat?

Ga je op kamers of is het gelukt om een sociale huurwoning te krijgen? Dan moet je ervoor zorgen dat je voor een aantal dingen goed verzekerd bent. Om te beginnen is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je al je meeverhuisde spullen tegen brand, diefstal, inbraak en waterschade. Daarnaast is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hiermee wordt schade vergoed die je eigen schuld is, bijvoorbeeld wanneer je de laptop van je huisgenoot laat vallen. Beide verzekeringen kosten nog geen € 10,- per maand en kan je eenvoudig afsluiten bij verschillende verzekeraars.

InboedelverzekeringPremie berekenen
FBTO> Meer informatie
Inshared> Meer informatie
Univé> Meer informatie

AansprakelijkheidsverzekeringPremie berekenen
Inshared> Meer informatie
FBTO> Meer informatie
Aegon> Meer informatie

Wees alert op malafide verhuurders

Het komt steeds vaker voor dat studenten via Marktplaats of andere vreemde sites een kamer of huurwoning krijgen aangeboden voor een scherpe prijs. Je krijgt dan een groot appartement en betaalt een lage huur en meestal beloven ze nog allemaal mooie extra’s. In de meeste gevallen wordt er vervolgens gevraagd om een voorschot op de huur te doen, nog voordat je de kamer of woning hebt gezien. Nadat je het geld hebt overgemaakt is de verhuurder (of huurbaas) vetrokken en blijkt de kamer of woning niet eens te bestaan. Pech, want je geld is weg. Wees daarom altijd alert bij het huren van een kamer of woning! Als iets te mooi is om waar te zijn dan is dit meestal ook zo. Ga je een kamer of woning bezichtigen? Neem dan altijd iemand met ervaring mee en betaal nooit voordat je een kamer of woning hebt gezien.

Huurcontract

Wanneer je een kamer of woning gaat huren moet je er altijd op letten dat je samen met de verhuurder een contract ondertekent. Lees deze voordat je tekent altijd goed door, laat hem ook altijd even nalezen door bijvoorbeeld je ouders of iemand anders met ervaring. In een huurcontract staat beschreven of je de kamer/woning huurt voor een bepaalde of onbepaalde tijd. Bepaalde tijd betekent dat je er na de afgesproken datum uit moet en onbepaalde tijd betekent dat je er met een opzegtermijn (minimaal 3 maanden) uit moet, mocht je dit willen. De verhuurder kan je er tegenwoordig gelukkig niet zomaar uitzetten. Als huurder heb je zogeheten huurdersbescherming. Let ook altijd op de volgende dingen wanneer je een huurcontract wilt gaan ondertekenen:

 • Wat is de huurperiode en is er een opzegtermijn?
 • Hoe hoog zijn de eventuele servicekosten?
 • Is er een Vereniging van Eigenaren?
 • Hoe worden de energie- en waterkosten in rekening gebracht?
 • Woon je alleen of met huisgenoten?
 • Waar kan je terecht met vragen of een klacht?

Op jezelf wonen? Dit moet je regelen!

Nu je weet dat je alert moet zijn op malafide verhuurders en welke verzekeringen je moet regelen ben je bijna klaar om op jezelf te gaan wonen. Toch zijn er nog een aantal dingen die je moet regelen als je alleen gaat wonen. Zo moet je in de meeste gevallen een energiecontract afsluiten en je internet en tv aansluiting regelen. Meer informatie over deze onderwerpen vind je op de volgende pagina’s:

Vond je deze informatie nuttig? Deel hem op social media en spread the word!