Zorgverzekering

Als je 18 bent moet je een zorgverzekering hebben afgesloten, dit is verplicht. Ben je niet verzekerd dan kan je een boete opgelegd worden. Speciaal voor jongeren hebben zorgverzekeraars speciale pakketten samengesteld, deze zijn goedkoper en bevatten enkel dingen die voor jongeren belangrijk zijn. Voordat je op zoek gaat naar een geschikte zorgverzekeraar zijn een aantal dingen handig om te weten. Je bent verplicht om jezelf te verzekeren, maar niet om jezelf duur te verzekeren.

Meest gekozen studenten zorgverzekeringen
MEEST GEKOZEN ZORGVERZEKERINGPREMIEBEREKEN JE PREMIE
ZieZo€ 109,25> Meer informatie
Ditzo€ 109,85> Meer informatie
De Friesland€ 113,00> Meer informatie
Besured€ 114,85> Meer informatie
Jaaah€ 115,00> Meer informatie
Dit overzicht is met zorg samengesteld. Bij de getoonde zorgpremie is er vanuit gegaan dat er gekozen wordt voor een standaard eigen risico van € 385,-. Een hoger eigen risico betekend een lagere zorgpremie.

Check onderaan deze pagina een compleet overzicht van alle studenten zorgverzekeringen!

Basisverzekering Een basisverzekering is verplicht, het is het verplichte onderdeel van een zorgverzekering en kost rond de € 105,-. De dekking van een basisverzekering is overal hetzelfde, deze wordt bepaald door de overheid. De kosten van een basisverzekering verschilt per verzekeraar. Het is dus aan te raden om goed te vergelijken. Een basisverzekering dekt lang niet alles en daarom is het belangrijk om te kijken naar de aanvullende verzekeringen die de verzekeraar van jouw keuze aanbiedt. Denk je veel fysiotherapie te gaan gebruiken of heb je vaak gaatjes, verzeker dit dan goed middels een aanvullende verzekering. Maar te veel verzekeren is ook niet nodig, verzeker alleen de dingen die jij belangrijk vindt.

Inhoud basispakket

  • Bezoek aan de huisarts
  • Geneeskundige zorg
  • Verblijf in het ziekenhuis
  • Dieetadvisering (consult van 3 uur)
  • Stoppen met roken programma

Aanvullende zorgverzekering In tegenstelling tot het basispakket heb je bij een aanvullende verzekering wel wat te kiezen. Wat er precies te kiezen valt verschilt per verzekeraar. Belangrijk is om goed op te letten dat de kosten van de tandarts en de fysiotherapeut gedekt worden. Of je dit 50%, 75% of 100% wilt is aan jou. Maar hoe beter en hoger de dekking hoe duurder de aanvullende verzekering. Soms is het voordeliger om te kiezen voor een lagere dekking en dus iets meer zelf te betalen als het er op aankomt. Het voordeel is dat je dan een lagere premie per maand betaalt.

Eigen risico Bij iedere zorgverzekering geldt een eigen risico van €385,-. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voor bijvoorbeeld geneeskundige zorg of het gebruik van medicijnen. Het zijn de eerste kosten die je maakt in een jaar, zet dit bedrag dus aan het begin van het jaar apart. Meer dan dit bedrag hoef je niet te betalen, let er wel op dat de dingen die je gebruikt binnen je verzekering vallen. Bij aanvullende verzekering vallen sommige dingen maar voor 50% of 75% van de kosten binnen je verzekering, overige kosten zijn dan buiten het eigen risico om voor eigen rekening. Denk je het eigen risico niet te gaan gebruiken, dan kan je er voor kiezen om het eigen risico te verhogen tot €885,-. Het heeft als voordeel dat je maandelijks minder hoeft te betalen voor je zorgpremie, nadeel is dat je het bedrag van je keuze kwijt kunt zijn aan de zorg die je misschien wel nodig hebt dat jaar. Elk jaar opnieuw heb je een nieuw eigen risico, ook al zit je al 10 jaar bij dezelfde verzekeraar.

Zo, nu ben je zover om een zorgverzekering af te gaan sluiten. Vergelijken is daarbij heel belangrijk, alleen dan weet je zeker dat je niet teveel gaat betalen. Om het je allemaal wat makkelijker te maken hebben we hieronder zorgverzekeraars voor je op een rijtje gezet. Zodat jij je weer bezig kunt gaan houden met de dingen die je echt belangrijk vindt.

Begrippenlijst zorgverzekering

Basisverzekering: Basisverzekering is een wettelijk basispakket, deze is verplicht voor iedereen. De overheid bepaalt welke zorg hieronder valt en is dus bij elke zorgverzekeraar precies hetzelfde, soms tegen een ander bedrag.

Aanvullende verzekering: Een aanvullende verzekering dekt meestal dingen die niet binnen je basisverzekering vallen, zoals de tandarts. Het wordt dus aangeraden om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Eigen risico: Iedereen heeft automatisch een eigen risico van € 385,- per jaar. Als je zorgkosten hebt, betekent dit dat je de eerste € 385,- zelf moet betalen. Verwacht je veel ziektekosten, zet dit bedrag dan alvast apart (aan het begin van ieder kalenderjaar). Lees hier alles over het eigen risico!

Aanvullend eigen risico: Je kunt ook kiezen voor een hoger eigen risico. Je kunt kiezen voor verschillende bedragen tot maximaal € 885,-. Als je hiervoor kiest wordt je maandelijkse bedrag lager!

Polis: Een verzekering is een overeenkomst die je afsluit met de verzekeringsmaatschappij. Je betaalt een bepaalde premie voor de verzekering. De inhoud van de verzekering (het vergoeden van schade of het uitbetalen van een bepaald bedrag of percentage) staat vermeld op de zogenaamde polis. De polis is dus het bewijs dat je verzekerd bent.

Naturapolis: Bij dit type zorgverzekering krijg je geen vervelende rekeningen thuis, maar wordt de zorg direct voor jou geregeld. Je moet dan wel naar een zorgverlener gaan die is aangesloten bij jouw zorgverzekeraar.

Restitutiepolis: Bij dit type zorgverzekering, kies je zelf de zorgaanbieder uit. Je betaalt de rekeningen en krijgt dit bedrag later terug van de verzekeraar. Deze is wel meestal wat duurder!

Een compleet overzicht van alle studenten zorgverzekeringen

ZorgverzekeringPremieBereken je premie
ZieZo€ 109,25> Meer informatie
Ditzo€ 109,85> Meer informatie
De Friesland Zorgverzekeraar€ 113,00> Meer informatie
Besured€ 114,85> Meer informatie
Zilveren Kruis Student€ 114,90> Meer informatie
Jaaah€ 115,00> Meer informatie
Anderzorg€ 116,00> Meer informatie
Promovendum€ 118,25> Meer informatie
Hema€ 119,00> Meer informatie
VGZ United Consumers€ 120,90> Meer informatie
Prolife€ 120,95> Meer informatie
Zorg en Zekerheid€ 121,15> Meer informatie
FBTO€ 122,50> Meer informatie
Salland€ 123,90> Meer informatie
OHRA€ 126,75> Meer informatie
Nationale Nederlanden€ 129,44> Meer informatie
Zorg Direct€ 133,00> Meer informatie
ONVZ€ 134,50> Meer informatie
Dit overzicht is met zorg samengesteld. Bij de getoonde zorgpremie is er vanuit gegaan dat er gekozen wordt voor een standaard eigen risico van € 385,-. Een hoger eigen risico betekend een lagere zorgpremie.