Zorgverzekering

Vanaf 18 jaar ben je premieplichtig. Dit betekent dat er betaald moet worden voor de zorgverzekering. Ongeveer 3 maanden voor je 18e verjaardag kan je zelf een zorgverzekering afsluiten. Heb je geen zorgverzekering dan kan je een flinke boete krijgen, omdat het hebben van een zorgverzekering verplicht is. Om je wat op weg te helpen vind je hieronder de meest gekozen zorgverzekeringen. Ook leggen we uit wat een zorgverzekering is en waarmee je rekening moet houden bij het afsluiten van een zorgverzekering.

Meest gekozen zorgverzekering
VinkVink125,00Bekijken
FBTO126,95 Bekijken
UnitedConsumers VGZ127,45Bekijken
Dit overzicht is met zorg samengesteld. Bij de getoonde zorgpremie is er vanuit gegaan dat er gekozen wordt voor een standaard eigen risico van € 385,-. Een hoger eigen risico betekend een lagere zorgpremie.

Zorgverzekering via je ouders?

Je kunt er voor kiezen om je zorgverzekering via je ouders te laten doorlopen of zelf een zorgverzekering af te sluiten. Het nadeel van je zorgverzekering te laten doorlopen via je ouders is dat je misschien wel teveel gaat betalen. Dit komt doordat je ouders waarschijnlijk een zorgverzekering hebben die niet bij de zorgbehoeftes passen van een jong iemand. Een zorgverzekering via je ouder is dus veel duurder. Het is dan ook in de meeste gevallen voordeliger om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Speciaal voor jongeren hebben zorgverzekeraars (aanvullende) jongerenpakketten samengesteld, deze zijn goedkoper en bevatten alleen de dingen die voor jongeren belangrijk zijn. Je bent verplicht om jezelf te verzekeren, maar niet om jezelf te duur te verzekeren.

18 jaar? Regel je eigen zorgverzekering!

Dit moet je weten over de basisverzekering

Een basisverzekering is verplicht, het is het verplichte onderdeel van een zorgverzekering en kost rond de € 125,- per maand. De dekking van een basisverzekering is overal hetzelfde, deze wordt bepaald door de overheid. De kosten van een basisverzekering verschilt per verzekeraar. Het is dus aan te raden om goed te vergelijken. Een basisverzekering dekt lang niet alles en daarom is het belangrijk om te kijken naar de aanvullende verzekeringen die de verzekeraar van jouw keuze aanbiedt. Denk je veel fysiotherapie te gaan gebruiken of heb je vaak gaatjes, verzeker dit dan goed middels een aanvullende verzekering. Maar te veel verzekeren is ook niet nodig, verzeker alleen de dingen die jij belangrijk vindt.

Inhoud basispakket

 • Bezoek aan de huisarts
 • Geneeskundige zorg
 • Verblijf in het ziekenhuis
 • Dieetadvisering (consult van 3 uur)
 • Stoppen met roken programma

Budget of vrije keuze zorgverzekering?

In principe is de basis van elke zorgverzekering hetzelfde. Toch kan je kiezen tussen een budget- of vrije keuze zorgverzekering. Met een budget zorgverzekering bepaalt de zorgverzekeraar waar welke zorg vergoed wordt en met een vrije keuze zorgverzekering kan je overal terecht tegen dezelfde vergoeding. Een budget zorgverzekering is goedkoper en voor veel jongeren dus interessant. Wel kan het dan zo zijn dat je voor een operatie of behandeling naar een ziekenhuis even verderop moet. Houd hier rekening mee wanneer je kiest voor een budget of vrije keuze zorgverzekering.

Meest gekozen zorgverzekering
VinkVink125,00Bekijken
FBTO126,95 Bekijken
UnitedConsumers VGZ127,45Bekijken
Dit overzicht is met zorg samengesteld. Bij de getoonde zorgpremie is er vanuit gegaan dat er gekozen wordt voor een standaard eigen risico van € 385,-. Een hoger eigen risico betekend een lagere zorgpremie.

Aanvullende zorgverzekering 

In tegenstelling tot het basispakket heb je bij een aanvullende verzekering wel wat te kiezen. Wat er precies te kiezen valt verschilt per verzekeraar. Belangrijk is om goed op te letten dat de kosten van de tandarts en de fysiotherapeut gedekt worden. Of je dit 50%, 75% of 100% wilt is aan jou. Maar hoe beter de dekking hoe duurder de aanvullende verzekering. Soms is het voordeliger om te kiezen voor een lagere dekking en dus iets meer zelf te betalen als het er op aankomt. Het voordeel is dat je dan een lagere premie per maand betaalt.

Eigen risico verhogen of niet?

Bij iedere zorgverzekering geldt een eigen risico van €385,-. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voor bijvoorbeeld geneeskundige zorg of het gebruik van medicijnen. Het zijn de eerste kosten die je maakt in een jaar, zet dit bedrag dus aan het begin van het jaar apart. Meer dan dit bedrag hoef je niet te betalen, let er wel op dat de dingen die je gebruikt binnen je verzekering vallen. Bij aanvullende verzekering vallen sommige dingen maar voor 50% of 75% van de kosten binnen je verzekering, overige kosten zijn dan buiten het eigen risico om voor eigen rekening. Denk je het eigen risico niet te gaan gebruiken, dan kan je er voor kiezen om het eigen risico te verhogen tot €885,-. Het heeft als voordeel dat je maandelijks minder hoeft te betalen voor je zorgpremie, nadeel is dat je het bedrag van je keuze kwijt kunt zijn aan de zorg die je misschien wel nodig hebt dat jaar. Elk jaar opnieuw heb je een nieuw eigen risico, ook al zit je al 10 jaar bij dezelfde verzekeraar.

Zo, nu ben je zover om een zorgverzekering af te gaan sluiten. Vergelijken is daarbij heel belangrijk, alleen dan weet je zeker dat je niet teveel gaat betalen. Om het je allemaal wat makkelijker te maken hebben we hieronder zorgverzekeraars voor je op een rijtje gezet. Zodat jij je weer bezig kunt gaan houden met de dingen die je echt belangrijk vindt.

Begrippenlijst zorgverzekering

 • Basisverzekering: Basisverzekering is een wettelijk basispakket, deze is verplicht voor iedereen. De overheid bepaalt welke zorg hieronder valt en is dus bij elke zorgverzekeraar precies hetzelfde, soms tegen een ander bedrag.
 • Aanvullende verzekering: Een aanvullende verzekering dekt meestal dingen die niet binnen je basisverzekering vallen, zoals de tandarts. Het wordt dus aangeraden om een aanvullende verzekering af te sluiten.
 • Eigen risico: Iedereen heeft automatisch een eigen risico van € 385,- per jaar. Als je zorgkosten hebt, betekent dit dat je de eerste € 385,- zelf moet betalen. Verwacht je veel ziektekosten, zet dit bedrag dan alvast apart (aan het begin van ieder kalenderjaar). Lees hier alles over het eigen risico!
 • Aanvullend eigen risico: Je kunt ook kiezen voor een hoger eigen risico. Je kunt kiezen voor verschillende bedragen tot maximaal € 885,-. Als je hiervoor kiest wordt je maandelijkse bedrag lager!
 • Polis: Een verzekering is een overeenkomst die je afsluit met de verzekeringsmaatschappij. Je betaalt een bepaalde premie voor de verzekering. De inhoud van de verzekering (het vergoeden van schade of het uitbetalen van een bepaald bedrag of percentage) staat vermeld op de zogenaamde polis. De polis is dus het bewijs dat je verzekerd bent.
 • Naturapolis: Bij dit type zorgverzekering krijg je geen vervelende rekeningen thuis, maar wordt de zorg direct voor jou geregeld. Je moet dan wel naar een zorgverlener gaan die is aangesloten bij jouw zorgverzekeraar.
 • Restitutiepolis: Bij dit type zorgverzekering, kies je zelf de zorgaanbieder uit. Je betaalt de rekeningen en krijgt dit bedrag later terug van de verzekeraar. Deze is wel meestal wat duurder!

Een compleet overzicht van alle studenten zorgverzekeringen

Zorgverzekering vergelijken
VinkVink125,00Bekijken
FBTO126,95Bekijken
UnitedConsumers VGZ127,45Bekijken
Nationale Nederlanden128,30Bekijken
a.s.r.128,95Bekijken
ZieZo129,95Bekijken
Jaaah130,90Bekijken
De Friesland Zorgverzekeraar130,95Bekijken
Zilveren Kruis131,95Bekijken
De christelijke zorgverzekeraar131,95Bekijken
Menzis134,50Bekijken
Anderzorg134,75Bekijken
Salland134,90Bekijken
Hema135,00Bekijken
OHRA135,85Bekijken
ONVZ142,50Bekijken
Zorgkiezer.nln.v.t.Bekijken
Independern.v.t.Bekijken
Dit overzicht is met zorg samengesteld. Bij de getoonde zorgpremie is er vanuit gegaan dat er gekozen wordt voor een standaard eigen risico van € 385,-. Een hoger eigen risico betekend een lagere zorgpremie.
Vond je deze informatie nuttig? Deel hem op social media en spread the word!