Studentenreisproduct

Het studentenreisproduct is onderdeel van de studiefinanciering. Heb je recht op studiefinanciering dan heb je recht op het studentenreisproduct. Wat je moet doen is het reisproduct aanvinken tijdens het aanvragen van je studiefinanciering en hem vervolgens op je studenten ov zetten om er gebruik van te kunnen maken. Je moet dus een aantal dingen doen voordat je als student gratis of met korting kunt reizen in heel Nederland. Het studentenreisproduct wordt ook wel studenten ov genoemd, omdat studenten er gratis mee kunnen reizen met het openbaar vervoer (ov). Hieronder vind je een korte uitleg over hoe je een studenten ov kunt aanvragen, waar je een persoonlijke OV-chipkaart koopt en hoe je deze twee aan elkaar koppelt.

In 3 stappen je studentenreisproduct aanvragen, koppelen en ophalen

  1. Het aanvragen van je studenten ov doe je tijdens het aanvragen van je studiefinanciering bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Tijdens het aanvragen van je studiefinanciering kom je vanzelf het kopje “studentenreisproduct” tegen. Op de pagina over het reisproduct kan je direct kiezen tussen een week- of weekendabonnement. Met een weekabonnement reis je gratis van maandag t/m vrijdag (behalve op feestdagen en tijdens de DUO zomervakantieperiode). Met een weekendabonnement reis je gratis van vrijdagmiddag tot zondagnacht en tijdens alle officiële feestdagen (ook als deze doordeweeks zijn).
  2. Is je aanvraag voor studiefinanciering en het gratis reisproduct goedgekeurd? Dan kan je nu je reisproduct koppelen aan een persoonlijke OV-chipkaart. Een persoonlijke OV-chipkaart is nodig om fraude te voorkomen. Met een persoonlijke OV-chipkaart en de goedkeuring voor studiefinanciering op zak kan je beide nu gaan koppelen. Het koppelen van je studentenreisproduct aan je OV-chipkaart doe je via de reisproduct website van DUO. Als het goed is heb je een mail van hun gehad over het koppelen van je studenten ov.
  3. Wanneer je het reisproduct met succes hebt gekoppeld aan je persoonlijke OV-chipkaart kan je het reisproduct gaan ophalen. Het ophalen van je reisproduct doe je bij een ophaalautomaat. Ontvang je voor de eerste keer studiefinanciering dan staat het reisproduct vanaf de 15e van de maand voordat je recht hebt op studiefinanciering voor je klaar. Als je al langer studiefinanciering ontvangt dan kan je jouw reisproduct binnen één week na ontvangst van de bevestiging al ophalen. De dichtstbijzijnde ophaalautomaat, ook wel servicepunt genoemd, kan je vinden met de servicepuntzoekers. Door je reisproduct op te halen activeer je automatisch je studenten ov.

Week- of weekendabonnement

Gratis reizen met het openbaar vervoer is onderdeel van de studiefinanciering. Zonde wanneer je deze optie als student laat liggen. Je kunt kiezen tussen een weekabonnement of weekendabonnement. Beide hebben zo hun voordelen, maar waar kiezen de meeste studenten voor?

  • Studenten die nog bij hun ouders wonen en moeten reizen om op school of de universiteit te komen kiezen meestal voor het weekabonnement. Met het weekabonnement reis je doordeweeks gratis en in het weekend met korting. De dagen dat thuiswonende studenten moeten reizen voor hun studie reizen ze met dit abonnement gratis. In het weekend met korting.
  • Studenten die niet thuis wonen, maar in de buurt van hun school of de universiteit kiezen meestal voor een weekendabonnement. Dit omdat ze doordeweeks naar de les of college toe lopen of de fiets pakken. In het weekend gaat een grote groep van deze studenten naar hun ouders. Met een weekendabonnement reis je in het weekend gratis met het openbaar vervoer. Ideaal dus voor deze groep studenten.

Het is belangrijk dat je de voor- en nadelen van beide abonnementen eerst voor jezelf op een rijtje zet voordat je een keuze maakt. Waar je ook voor kiest, een week- of weekendabonnement, met een studenten ov reis je gratis met het openbaar vervoer.

Studenten ov kalender vakanties en feestdagen

Hoe zit het nou precies met het gratis reizen tijdens vakanties en feestdagen? Hieronder een overzicht met de geldigheid van je studenten ov tijdens schoolvakanties en officiële feestdagen.

  • Voorjaarsvakantie: Tijdens de voorjaars/krokusvakantie reis je gewoon zoals je gewend bent met je studenten ov. Er zijn geen feestdagen waarmee je rekening hoeft te houden.
  • Meivakantie: Tijdens de meivakantie reis je gewoon zoals je gewend bent met je studenten ov. Wel zijn er een aantal feestdagen waarmee je rekening moet houden. Lees hiervoor verder bij “feestdagen”.
  • Zomervakantie: Tijdens de zomervakantie reizen studenten met een weekabonnement van 16 juli tot 16 augustus niet gratis. Studenten met een weekendabonnement reizen tijdens de zomerperiode gewoon zoals ze gewend zijn.
  • Herfstvakantie: Tijdens de herfstvakantie reis je gewoon zoals je gewend bent met je studenten ov. Wel zijn er een aantal feestdagen waarmee je rekening moet houden. Lees hierover verder bij “feestdagen”.
  • Kerstvakantie: Tijdens de kerstvakantie reis je gewoon zoals je gewend bent met je studenten ov. Wel zijn er een aantal feestdagen waarmee je rekening moet houden. Lees hierover verder bij “feestdagen”.
  • Feestdagen: Tijdens feestdagen reizen studenten met een weekabonnement niet gratis. Studenten met een weekendabonnement reizen op officiële feestdagen juist wel gratis, dit wordt gezien als een weekenddag. Goed vrijdag is een uitzondering op de regel, want dan reizen alle studenten met een studentenreisproduct gratis.

Studenten die gratis willen reizen met het openbaar vervoer moeten rekening houden met de volgende feestdagen: Nieuwjaarsdag, 1e paasdag, 2e paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, 1e pinksterdag, 2e pinksterdag, 1e kerstdag en 2e kerstdag.

Wisselen tussen week- en weekendabonnement

Niet blij met je keuze voor een week- of weekendabonnement? Je kunt wisselen van reisproduct. Dit kan maximaal 2x per jaar en niet in de zomerperiode. Van 1 mei tot 15 augustus kan je niet wisselen tussen reisproducten. Daarnaast kan je ook niet 2x binnen 2 maanden wisselen van abonnement. Het wijzigen van je abonnementskeuze regel je via Mijn DUO op duo.nl. Nadat je hebt gewisseld van reisproduct staat deze binnen 5 werkdagen voor je klaar om op te halen. Dit doe je vervolgens binnen 6 weken, hierna is je aanvraag verlopen. Na het ophalen van je nieuwe abonnement kan je er direct mee reizen. Je kunt de servicepuntzoeker gebruiken om de dichtstbijzijnde ophaalautomaat te vinden.

Studentenreisproduct stopzetten

Heb je geen recht meer op studiefinanciering? Dan heb je ook geen recht meer op het gratis reisproduct. Dit kan zijn omdat je bent gestopt met school of omdat je geslaagd bent en je diploma hebt gehaald. Je hebt recht op studiefinanciering en het reisproduct tot de dag dat je bent uitgeschreven voor je studie of opleiding. Je uitschrijfdatum kan je terug vinden in studielink of door het na te vragen op school. Het stopzetten van je studenten ov doe je bij een automaat. Via de servicepuntzoeker kan je de dichtstbijzijnde automaat vinden. Deze stappen moet je volgen om je studenten OV te kunnen stopzetten:

  1. Steek je OV-chipkaart in de pasinvoer of houd hem voor de kaartlezer van de automaat.
  2. Klik op “Meer” en vervolgens “Stopzetten producten”.
  3. Volg alle instructies die je op het scherm ziet. Hiermee bevestig je het stopzetten van je studentenreisproduct.
  4. Controleer de volgende dag nog even of het stopzetten gelukt is. Dit doe je door in te loggen op Mijn DUO. Hier zie je als het goed is de definitieve datum waarop je studenten ov is gestopt.

Het stopzetten van je studentenreisproduct gaat niet automatisch, volg hiervoor de stappen hierboven. Je bent verplicht je studenten ov te stoppen wanneer je geen recht meer hebt op studiefinanciering. Doe je dit niet of ben je het vergeten dan krijg je een boete!

Is je OV-chipkaart kwijt, kapot of verlopen? Bel dan met de Klantenservice OV-chipkaart op 0900-0980 om je studenten ov stop te zetten.

Vond je deze informatie nuttig? Deel hem op social media en spread the word!