Studentenreisproduct

Als je recht hebt op studiefinanciering en voldoet aan alle voorwaarden ervan dan heb je ook recht op een studentenreisproduct. Het reisproduct moet je wel eerst zelf aanvragen en op je OV-chipkaart laden voordat je hier gebruik van kunt maken. Het zijn een aantal kleine dingen die je moet doen zodat je gebruik kunt gaan maken van  gratis of met korting reizen binnen heel Nederland. Om je op weg te helpen vind je hieronder uitleg over hoe je een studentenreisproduct aanvraagt, persoonlijke OV-chipkaart regelt en hoe het ophalen van je studenten ov werkt. Het studentenreisproduct wordt ook wel studenten ov genoemd.

Stap 1: Het aanvragen van je studentenreisproduct

Het aanvragen van je studentenreisproduct doe je gemakkelijk tijdens het aanvragen van je studiefinanciering. In de stappen die je bij het aanvragen volgt kom je vanzelf het kopje studentenreisproduct tegen. Op die pagina kun je kiezen tussen een week- of weekendabonnement. Met een weekabonnement reis je gratis van maandag t/m vrijdag (behalve op feestdagen en van 16 juli tot 16 augustus) en met een weekendabonnement reis je gratis van vrijdagmiddag tot zondagnacht en alle feestdagen (ook doordeweeks). Check hier meer informatie over de geldigheid van een week- en weekendabonnement.

Stap 2: Het koppelen van je studentenreisproduct

Om fraude te kunnen voorkomen wordt er gevraagd aan welke OV-chipkaart je studentenreisproduct gekoppeld moet worden. Dit geef je door via een “aanvraagformulier Koppeling Studentenreisproduct”. Dit formulier krijg je binnen een week opgestuurd nadat je studiefinanciering hebt aangevraagd. Met dit formulier geef je aan dat je reisproduct voor je klaar gezet kan gaan worden. Het ophalen/opladen van je reisproduct op je OV-chipkaart doe je vervolgens bij een ophaalautomaat. In de brief die je hierna ontvangt staat waar de dichtstbijzijnde ophaalautomaat is.

Stap 3. Het ophalen/opladen van je studentenreisproduct

Het laatste wat je nu nog moet doen om gebruik te kunnen gaan maken van je studentenreisproduct is het ophalen/opladen van je reisproduct op je OV-chipkaart. Dit moet je zelf doen bij een ophaalautomaat. Ontvang je voor de eerste keer je studiefinanciering dan staat je studentenreisproduct nadat je alle stappen hebt gevolgd vanaf de 15e van de maand voordat je studiefinanciering ingaat voor je klaar. Als je al langer studiefinanciering ontvangt dan kun je jouw reisproduct binnen een week na ontvangst van de bevestiging ophalen/opladen.

Heb je alle stappen doorgelopen en je studentenreisproduct opgehaald en opgeladen op je persoonlijke OV-chipkaart dan kun je vrij reizen binnen heel Nederland. Wat handig is om te weten is dat je altijd moet inchecken en uitchecken, zelfs al reis je gratis en onbeperkt.

Reizen met korting

Met een studenten ov kun je profiteren van extra kortingen. Zo krijgen maximaal drie personen die met je mee reizen doordeweeks korting vanaf 09.00 uur, in het weekend, op feestdagen en in de maanden juli en augustus de hele dag!

Check voor meer informatie ook eens:

Vond je deze informatie nuttig? Deel hem op social media en spread the word!