Veel studenten dromen ervan, studeren in het buitenland. Want studeren in het buitenland is erg leerzaam en uiteraard een leuke ervaring. Toch beginnen veel studenten er niet aan, omdat er nogal wat bij komt kijken. Zo moet je het studeren in het buitenland kunnen financieren en je zaakjes goed achterlaten in Nederland. We helpen je graag op weg, hieronder lees je waar je precies op moet letten.
Sparen en een buitenlandbeurs aanvragen Wat geld sparen voordat je in het buitenland gaat studeren is nooit weg, doe dit dus ook. Je kunt er vanuit gaan dat je in het buitenland dezelfde maandelijkse uitgaven zult hebben als nu in Nederland. Daarnaast zul je in het buitenland vast iets vaker een uitstapje maken, waarvoor wat extra geld wel zo handig is. Naast sparen kom je misschien wel in aanmerking voor een extra buitenlandbeurs. Deze buitenlandbeurzen worden aangeboden door universiteiten en hogescholen, vraag dit dus eens na bij je eigen school. Een aanrader is om een bezoekje te brengen aan de website van Nuffic. Nuffic bied namelijk een handige tool om te kijken of je in aanmerking komt voor een buitenlandbeurs en waar je deze vervolgens kunt aanvragen.
Wat te doen met je studiefinanciering Ben je nog thuiswonend en ga je tijdelijk naar het buitenland? Zet dan je beurs voor thuiswonenden om in een beurs voor uitwonenden. Dit doe je via de website van DUO, nadat je bent ingelogd met je DigiD. Als je al op jezelf woont, dan moet je een adreswijziging doorgeven.
Voor het meenemen van je studiefinanciering naar het buitenland gelden een aantal voorwaarden, namelijk:
- Je blijft als voltijdstudent (BOL) ingeschreven bij een Nederlandse school
- Je studie en/of stage in het buitenland is onderdeel van je studie in Nederland
Je studentenreisproduct (OV-chipkaart) is helaas niet geldig in het buitenland. Wel kun je een OV-vergoeding aanvragen bij het DUO, dit in plaats van je studentenreisproduct in Nederland. De OV-vergoeding bedraagt in 2013 €98,79 per maand en kan je aanvragen op de website van DUO. Vanaf het moment dat je deze vergoeding ontvangt is je OV-chipkaart niet geldig in Nederland.
Studentenkamer verhuren Als je op kamers woont is het zonde om huur te blijven betalen als je voor een langere periode in het buitenland studeert. Wat je kunt doen is je kamer onderverhuren aan een familielid, vriend of kennis. Hiervoor moet je wel eerst even toestemming vragen aan de woningbouwvereniging of huurbaas. Mocht je jouw kamer gaan onderverhuren dan is het een aanrader om een huurcontract op te stellen, zodat alles zwart op wit staat.
Verzekeren Let erop dat een standaard reisverzekering geen dekking biedt voor studie en/of stagereizen. Daarnaast mag je soms je zorgverzekering niet aanhouden, ga dit dus na tijdens je voorbereidingen bij je zorgverzekeraar. In de meeste gevallen is het dan ook beter om te kiezen voor een speciale studie en reisverzekering. Deze bieden namelijk wel dekking voor de gehele periode van je verblijf en uiteraard ook voor studie en stage reizen.
Uitwisselingsprogramma Studeren in het buitenland kan op verschillende manier, zo kan je via je universiteit een uitwisselingsprogramma volgen of zelf in de zomer of tijdens een tussenjaar naar het buitenland vertrekken.
Om je nog verder op weg te helpen hebben we een handige “studeren in het buitenland checklist” voor je gemaakt. Zodat je in 10 stappen klaar bent om te gaan studeren in het buitenland. Check hem hier!