DUO uitbetaling

DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) is de organisatie die over de uitbetaling van studiefinanciering gaat in Nederland. Het uitbetalen van studiefinanciering gebeurt altijd rond de 23e dag van elke maand. Valt deze dag in het weekend? Dan is de uitbetaling de eerstvolgende doordeweekse dag. Veel studenten kijken uit naar dit moment en meestal is het al uitgegeven nog voordat het uitbetaald is door DUO. De basisbeurs, aanvullende beurs, het collegekrediet en de eventuele lening worden allemaal op hetzelfde moment uitgekeerd. Eindeloos op je rekening kijken of er al uitbetaald is hoeft niet meer, want hier vind je een overzicht met de betaaldata van DUO. Pak je agenda en noteer de volgende betaaldatums.

Betaaldatums studiefinanciering 2023

Op deze data ontvang je de basisbeurs, aanvullende beurs, collegekrediet en de lening op je rekening:

 • 24 januari
 • 24 februari
 • 24 maart
 • 24 april
 • 24 mei
 • 23 juni
 • 24 juli
 • 24 augustus
 • 22 september
 • 24 oktober
 • 24 november
 • 21 december

Het kan per bank verschillen wanneer het bedrag daadwerkelijk op je rekening staat. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit meestal binnen 24 uur is.

Wie betaalt de studiefinanciering uit?

Geld voor je studie noemen we studiefinanciering. De studiefinanciering wordt in Nederland uitbetaald door DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Dit is een onderdeel van de Overheid en zij regelen naast de uitbetaling van studiefinanciering ook de aanvragen en het wel of niet goedkeuren van deze aanvragen.

Studiefinanciering is een tegemoetkoming vanuit de overheid voor de kosten van je opleiding of studie.

Op welke dagen DUO uitbetaling?

DUO betaalt de studiefinanciering altijd uit op doordeweekse dagen, dit zijn maandag, dinsdag, woensdag, donderdag of vrijdag. In het weekend is er geen uitbetaling van studiefinanciering. Hierdoor is een uitbetaling meestal voor of pas na het weekend.

Studiefinanciering niet ontvangen?

Is de uitbetaling van studiefinanciering al geweest en staat de basisbeurs, aanvullende beurs, het collegekrediet of je lening nog steeds niet op je rekening? Dan kan het zijn dat je bank de betaling nog niet verwerkt heeft. Mijn ervaring is dat de studiefinanciering binnen 24 uur na de betaaldatum op je rekening moet staan. Heb je binnen 48 uur na de betaaldatum nog steeds het geld niet op je rekening? Neem dan telefonisch contact op met DUO of log in op Mijn DUO om contact op te nemen. Mailen met DUO kan alleen wanneer je van DUO een brief hebt gekregen met daarin een e-mailadres.

Contact met DUO uitbetaling

De DUO Infolijn kan je bellen via 050-5997755 (normaal tarief) op maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. Bellen met DUO is niet gratis. Het kost namelijk belminuten van je mobiele abonnement. Er zijn verder geen extra kosten verbonden aan het bellen met DUO. Je kunt ook een bericht sturen naar DUO via sociale media of door in te loggen op Mijn DUO. Voor het inloggen op Mijn DUO ga je naar duo.nl.

Eerste studiefinanciering 18 jaar?

Ben je 18 jaar en heb je studiefinanciering aangevraagd? Dan moet je soms nog even wachten totdat de eerste studiefinanciering naar je wordt overgemaakt door DUO. Dit komt doordat je ouders tot je 18e verjaardag kinderbijslag hebben gekregen. Je kunt geen kinderbijslag en studiefinanciering tegelijk ontvangen. Hierdoor ontvang je de eerste studiefinanciering pas het kwartaal nadat je 18 jaar bent geworden. In het volgende overzicht zie je wanneer de eerste studiefinanciering wordt uitbetaald na je 18e verjaardag.

 • Jarig in januari, februari of maart? Dan is april de eerste DUO uitbetaling
 • Jarig in april, mei of juni? Dan is juli de eerste DUO uitbetaling
 • Jarig in juli, augustus of september? Dan is oktober de eerste DUO uitbetaling
 • Jarig in oktober, november of december? Dan is januari de eerste uitbetaling

Nog meer betaaldata

Naast de uitbetaling van studiefinanciering zijn er nog meer betaaldata waar studenten naar uitkijken. Denk hierbij aan de uitbetaling van de zorgtoeslag en het uitbetalen van salaris door je werkgever. Salaris, ook wel loon genoemd, wordt door je werkgever in de meeste gevallen eens per maand of per vier weken uitbetaald. De uitbetaling van zorgtoeslag wordt elke maand rond de 20e geregeld door de Belastingdienst. De Belastingdienst is de organisatie die in Nederland gaat over de uitbetaling van toeslagen.

Vond je deze informatie nuttig? Deel hem op social media en spread the word!