Studiefinanciering mbo

Studiefinanciering voor het mbo bestaat uit meerdere onderdelen. Per onderdeel leggen we hieronder uit hoe het werkt en op hoeveel studiefinanciering je recht hebt. Controleer altijd eerst of je voldoet aan de voorwaarden voor studiefinanciering zodat je zeker weet dat je recht hebt op studiefinanciering.

Studiefinanciering voor mbo-studenten

Basisbeurs mbo: mbo-studenten die recht hebben op studiefinanciering ontvangen sowieso een basisbeurs. De basisbeurs is voor mbo-studenten een prestatiebeurs, dit betekent dat je binnen 10 jaar je diploma moet halen voordat de basisbeurs een gift wordt. Hoe hoog de basisbeurs is die je kunt krijgen hangt af van je woonsituatie. Als je op kamers woont ben je uitwonend en krijg je een hogere basisbeurs dan iemand die nog thuis woont en dus thuiswonend is.

Aanvullende beurs mbo: Een aanvullende beurs is er voor studenten met ouders die weinig of zelfs niet kunnen meebetalen aan een opleiding. Hoe hoog de aanvullende beurs is hangt af van het inkomen van je ouders. Net als je basisbeurs is de aanvullende beurs een prestatiebeurs en wanneer je binnen 10 jaar je diploma haalt wordt deze beurs omgezet in een gift. Het bedrag dat je hieronder kunt vinden is de maximale aanvullende beurs die je voor het mbo kunt krijgen.

Lening mbo: Naast het aanvragen van de basisbeurs en een eventuele aanvullende beurs is er ook de mogelijkheid voor mbo-studenten om extra geld te lenen. Hoeveel je (extra) leent bij DUO bepaal je zelf. Dit kan het maximale bedrag zijn, maar minder mag ook. Het geld dat je leent bij DUO moet na je opleiding worden terugbetaald, met rente.

Bedragen studiefinanciering mbo
Augustus t/m december 2022ThuiswonendUitwonend
Basisbeurs€ 88,48€ 288,77
Aanvullende beurs€ 364,42€ 387,78
Lening€ 192,76€ 192,76
Totaal€ 645,66€ 869,31
Hoef je nog geen lesgeld te betalen? Dan is het totaal lager: € 542,41 (thuiswonend) en € 766,06 (uitwonend). Krijg je geen of minder aanvullende beurs? Dan kunt u het ontbrekende bedrag extra lenen, bovenop de 'gewone' lening. Doe je mbo 3 of 4 en krijgt u geen prestatiebeurs meer? Dan kan je 3 jaar alleen nog lenen. Dit noemen we de 'leenfase'. De maximale lening is dan € 1001,49 per maand (bron: duo).

Studentenreisproduct mbo: Het studentenreisproduct is voor mbo-studenten ook onderdeel van de studiefinanciering. Met het studentenreisproduct kan je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Haal je binnen 10 jaar je diploma dan is het studentenreisproduct gratis, anders moet je deze (gedeeltelijk) terugbetalen.

×

Stel je vraag via WhatsApp

× Hulp nodig?