Wat kost op jezelf wonen?

Het is de droom van veel studenten, een plekje voor jezelf. Want op jezelf wonen hoort er toch een beetje bij als je gaat studeren? Door alle veranderingen rondom studiefinanciering gaan er steeds minder studenten op zichzelf wonen, simpelweg omdat het allemaal wat duurder is geworden. Maar wat kost het op jezelf wonen nou eigenlijk? Wij hebben het voor je uitgezocht en alle kosten waar je op kunt rekenen hieronder voor je op een rijtje gezet.

Huur, minimaal € 436,- per maand 

In de meeste gevallen wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen begin je met huren. Wanneer je ergens een kamer of appartement huurt moet je rekening houden met een minimale huur van € 436,- per maand. Dit kan iets meer of minder zijn, check in ieder geval altijd even of je recht hebt op huurtoeslag.

Gas, water en licht kosten rond de € 90,- per maand 

Om te kunnen koken, douchen en er lekker warm bij te zitten moet je deze zaken goed regelen. Soms huur je voor een all-in prijs en hoef je je hier niet druk om te maken. Huur je niet all-in (dit kun je terug lezen in je huurcontract) dan moet je minimaal rekening houden met € 90,- extra aan kosten per maand.

WA en inboedelverzekering, samen rond de € 15,- per maand 

Een inboedelverzekering is in de meeste gevallen verplicht bij het huren en/of kopen van een kamer of appartement. Met een inboedelverzekering verzeker je alle spullen in en meestal ook rondom je kamer. Een WA-verzekering, ook wel aansprakelijkheidsverzekering, zorgt er voor dat je verzekerd bent als je bijvoorbeeld de laptop van je studiegenoot hebt laten vallen. Samen kosten deze twee verzekeringen voor studenten gemiddeld € 15,- per maand.

Gemeentebelastingen kosten je gemiddeld € 160,- per jaar

Om te mogen wonen in de gemeente van je keuze moet je eens per jaar belasting betalen aan die gemeente. Hiermee regelen ze o.a. dat je afval verwerkt wordt en de buurt er schoon en veilig uitziet. Alles bij elkaar kosten deze belastingen ongeveer € 160,- per jaar, gespreid betalen kan en is zeker aan te raden voor studenten.

Internet en televisie, minimaal € 35,- per maand 

Internet is erg belangrijk wanneer je studeert, want zonder internet kun je niet communiceren over schoolopdrachten met je medestudenten. tegenwoordig kiest niet iedereen meer voor televisie door diensten als Netflix en Videoland. Soms zit een internet- en tv-aansluiting inbegrepen bij je huur, check dit altijd eerst even. Mocht dit niet zo zijn dan ben je hier ongeveer € 35,- per maand aan kwijt. Woon je met meer studenten in een huis split de kosten dan, zo bespaar je flink wat geld.

Zorgverzekering kost je gemiddeld € 125,- per maand 

Waarschijnlijk was je hier voordat je op jezelf ging wonen al geld aan kwijt en weet je dus wat je zorgverzekering ongeveer per maand kost. Deze kosten blijven doorlopen wanneer je op jezelf woont, want een zorgverzekering is namelijk verplicht in Nederland. Ieder jaar kun je weer overstappen op een andere zorgverzekering en dat bespaart vaak toch wel een paar euro per maand, handig om te weten dus. De kosten van je zorgverzekering zijn gemiddeld € 125,- per maand. Veel studenten hebben recht op zorgtoeslag, vraag dit dan ook aan!

Boodschappen doen kan al voor € 181,- per maand 

Wanneer je het zuinig aan doet en veel aanbiedingen scoort ben je voor het doen van boodschappen ongeveer € 181,- per maand kwijt. Je kunt hier natuurlijk eenvoudig op besparen door vaak bij vrienden en familie te gaan eten. Het bespaart je niet alleen veel geld, maar is ook nog eens gezellig. 

Telefoon en andere luxe 

Een mobiel abonnement is toch een beetje een luxe en je kunt de kosten hiervan zo hoog maken als je zelf wilt. Het hangt namelijk helemaal af van je wensen en verbruik. Wel is het handig om ervoor te zorgen dat je met een internetaansluiting in je huis beschikt over wifi, bespaart namelijk op je datagebruik. Andere luxe kosten voor het uitoefenen van je hobby’s, sport en kleding heb je ook helemaal zelf in de hand. 

Op jezelf wonen kost in totaal € 1.042,-

Al met al ben je dus gemiddeld minimaal € 1.042,- per maand kwijt aan het op jezelf wonen. De kosten van het op jezelf wonen kun je drukken door toeslagen als zorgtoeslag en huurtoeslag aan te vragen. De meeste studenten hebben door hun lage inkomsten hier volop recht op. Toeslagen krijg je niet automatisch en moet je zelf aanvragen, doen dus. Je hebt namelijk al snel recht op maximaal € 154,- zorgtoeslag en minimaal € 100,- huurtoeslag per maand. Daarnaast heb je misschien wel recht op een uitwonende beurs van DUO?

Woon je al op jezelf en heb je kosten gemaakt die niet in ons overzicht staan laat het ons weten door contact op te nemen, dan voegen wij ze toe!

 

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!