Moet ik een telefoonverzekering afsluiten?

Als je 18 bent geworden, komen er veel dingen op je af. Zo ook het afsluiten van verzekeringen en telefoonabonnementen. Telefoons worden tegenwoordig ook steeds vaker verzekerd, maar is dit wel nodig of kun je dit al dekken met een andere verzekering? Wij van GSMpunt geven jou het juiste advies.

Goede telefoon accessoires scheelt al een hoop

Mocht je nou net een nieuwe telefoon hebben besteld, zorg er dan ook voor dat je daarna gelijk een goed passend telefoonhoesje koopt. Naast een passend telefoonhoesje raden we je ook aan om een screenprotector te kopen. Een screenprotector voorkomt kleine krasjes en barstjes in het scherm van je telefoon.

3 redenen om geen smartphone verzekering af te sluiten

Heb je niet de nieuwste smartphone?
Is je telefoon tussen de 150 en 500 euro en heb je hem en gaat hij al een tijdje mee? Dan heeft het waarschijnlijk weinig zin om hem te verzekeren. Waarschijnlijk betaal je een relatief hoge premie voor de verzekering terwijl de huidige waarde van jouw telefoon tegenvalt.

De meeste polissen betalen alleen het volledige bedrag van het verlies (na aftrek van eigen risico) gedurende de eerste zes maanden na aankoop uit. Dit betekend dus, hoe ouder de telefoon, hoe minder hoog de vergoeding is die je kunt verwachten.

Wat is de staat van je huidige verzekering
Veel Nederlanders zijn onbewust dubbel verzekerd. Heb je een uitgebreide inboedelverzekering? Dan is de kans groot dat jouw telefoon al afgedekt is, zelfs als hij tijdens het bbqen op de tegels valt.

Check ook je (doorlopende) reisverzekering, het wil namelijk wel eens voorkomen dat je telefoon ook onder deze voorwaarden valt. Daarnaast is het vaak verstandiger (en voordeliger) om je huidige dekking iets uit te breiden met een aanvullend pakket dan een losse telefoon verzekering aan te schaffen.

Je bent niet zo onhandig als de meesten van jouw leeftijd
Natuurlijk kan jouw telefoon altijd door een vriend of vriendin kapot vallen, maar uiteindelijk ben jij degene die hem het meest gebruikt. Laat je zelden wat vallen en ben je normaliter erg zuinig op je spullen, dan heb je waarschijnlijk geen extra losse verzekering nodig.

Waarom het wel handig is om een telefoonverzekering af te sluiten

Een dure telefoon
Ben jij iemand die altijd het nieuwste van het nieuwste wilt hebben of heb je toevallig net na 3 jaar een nieuw toestel gekocht, dan is het misschien wel handig om een telefoonverzekering af te sluiten.

Om het scherm van een dure smartphone te vervangen kost vaak al 200 tot 300 euro, en niet iedereen heeft dat geld zo snel bij elkaar. Naast het (deels) vergoeden van eventuele reparaties, krijg je ook het aankoopbedrag van jouw telefoon terug als hij gestolen wordt.

Ga voor een stukje zekerheid
Ook jij kan niet in de toekomst kijken. Misschien valt je telefoon vandaag of morgen wel kapot en zit je met de gebakken peren, tenzij je hem verzekerd hebt natuurlijk.

Sta jij binnen jouw familie of vriendengroep bekend als die onhandige kluns? Dan is het handig om je nieuwe telefoon te verzekeren. Gaat er dan weer eens iets mis, dan krijg je tenminste geld terug om wederom een nieuwe telefoon te kopen of om hem te laten repareren.

Wat zijn de haken en ogen bij een telefoonverzekering?

Heb je de keuze gemaakt en ga je toch voor een telefoonverzekering, dan zijn er wel een aantal dingen waar je even goed op moet letten. Daarom hebben wij voor jou de belangrijkste punten even onder elkaar gezet.

1. Lees altijd de kleine lettertjes
De jeugd van tegenwoordig lezen niet of nauwelijks de algemene voorwaarden, terwijl deze soms wel echt van belang zijn om goed door te nemen. Er zijn namelijk verzekeringen die jou wel uitbetalen als de telefoon door jouw kapot is gegaan maar waar je geen geld krijgt als je hem in de bus laat liggen.

Over het algemeen dekken verzekeraars alleen de diefstal als er echt sporen van schade zijn. Dus als jouw telefoon stiekem uit je jaszak wordt gehaald kan het nog een lastig verhaal worden bij de verzekeraar.

2. Je eigen risico
De term ‘eigen risico’ ken je vast wel van je zorgverzekering. Dit bedrag betaal je namelijk helemaal zelf ongeacht de kosten van de ingreep. Veel telefoonverzekeringen zijn ook voorzien van zo’n eigen risico regeling. In dat geval moet je soms 100 of wel 150 euro gewoon zelf betalen als je bij de verzekeraar aanklopt. Dit betekent dus dat jij alsnog opdraait voor de reparatiekosten.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!