Studiefinanciering aanvragen

Wanneer je voldoet aan de voorwaarden voor studiefinanciering en de verschillen kent tussen de basisbeurs, aanvullende beurs en opties om extra te lenen dan ben je zover en kan je studiefinanciering aanvragen. Het slimste is om je studiefinanciering ruim 2 maanden voor de start van je studie of opleiding aan te vragen. Dit omdat Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) wat verwerkingstijd nodig heeft.

In 5 stappen studiefinanciering aanvragen

  1. Zorg dat je belangrijke gegevens bij de hand hebt, denk hierbij aan je BSN nummer (staat op je identiteitsbewijs) en de gegevens van je studie of opleiding. Daarnaast heb je een DigiD nodig om je aanvraag te kunnen doen bij DUO.
  2. Regel een persoonlijke OV-chipkaart, deze heb je nodig voor je studentenreisproduct. Een persoonlijke OV-chipkaart kost € 7,50 en is online aan te vragen via ov-chipkaart.nl.
  3. Heb je dit geregeld? Dan ben je zover om in te loggen op de website van DUO. Ga naar DUO.nl en klik op “Inloggen Mijn DUO”.
  4. Na het inloggen zie je onder “Direct regelen” als het goed is “Aanvragen studiefinanciering” staan. Klik hier op en doorloop vervolgens alle stappen. Belangrijk is dat je alles naar waarheid invult!
  5. Vergeet vervolgens niet je aanvraag te versturen. Na het aanvragen van je studiefinanciering krijg je hierover direct een mail van DUO. Pas hierna zullen ze je aanvraag gaan controleren en goedkeuren. Ook hierover krijg je automatisch bericht van DUO. Let op, dit kan even duren. Vraag daarom je studiefinanciering ruim 2 maanden voor de start van je studie of opleiding aan.

Tip: Loop geen geld mis. Vraag de aanvullende beurs of toelage altijd aan. DUO controleert vervolgens of je er recht op hebt.

Studentenreisproduct aanvragen

Het aanvragen van je studentenreisproduct (studenten ov) doe je tijdens het aanvragen van je studiefinanciering. Het studentenreisproduct is namelijk een onderdeel van de studiefinanciering die je kunt krijgen. Na het aanvragen van je studentenreisproduct wordt deze door DUO voor je klaargezet bij een ophaalautomaat. Het is de bedoeling dat je deze zelf uploadt op je persoonlijke OV-chipkaart. Dit doe je door naar een ophaalautomaat te gaan bij jou in de buurt en de stappen te doorlopen op de automaat.

Tijdens de aanvraag van je studiefinanciering kan je kiezen tussen een week- of weekendabonnement. Met een weekabonnement reis je gratis van maandag t/m vrijdag en met een weekendabonnement reis je gratis van vrijdagmiddag tot zondagnacht en tijdens alle feestdagen. De dagen dat je geen recht hebt op gratis reizen heb je wel recht op het reizen met korting. Wil je precies weten hoe het zit met de geldigheid van je studentenreisproduct?

Vond je deze informatie nuttig? Deel hem op social media en spread the word!