Studiefinanciering aanvragen

Wanneer je voldoet aan de voorwaarden voor studiefinanciering en de verschillen kent tussen een basisbeurs, aanvullende beurs en lenen dan ben je zover en kan je studiefinanciering aanvragen. Het slimste is om je studiefinanciering ruim 2 maanden voor de start van je studie of opleiding aan te vragen. DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) heeft namelijk wat verwerkingstijd nodig en zo zorg je ervoor dat je niks mis loopt.

Studiefinanciering aanvragen, zo werkt het
  1. Zorg dat je belangrijke gegevens bij de hand hebt, denk hierbij aan je BSN nummer (staat op je identiteitsbewijs) en de gegevens van je studie of opleiding. Daarnaast heb je een DigiD nodig om je aanvraag te kunnen doen bij DUO. Heb je nog geen DigiD? Lees hier hoe je een persoonlijke DigiD-code kunt aanvragen.
  2. Regel een persoonlijke OV-chipkaart, deze heb je nodig voor je studentenreisproduct. Een persoonlijke OV-chipkaart kost € 7,50 en is online aan te vragen via ov-chipkaart.nl.
  3. Heb je dit geregeld? Dan ben je zover om in te loggen op de website van DUO. Ga naar DUO.nl en klik op “Inloggen Mijn DUO”.
  4. Na het inloggen krijg je direct de aanvraagknop voor studiefinanciering te zien. Klik hier op en doorloop vervolgens alle stappen. Belangrijk is dat je alles naar waarheid invult!
  5. Vergeet vervolgens niet je aanvraag te versturen. Na het aanvragen van je studiefinanciering krijg je hierover direct een mail van DUO. Pas hierna zullen ze je aanvraag gaan controleren en goedkeuren. Ook hierover krijg je automatisch bericht van DUO. Let op, dit kan even duren. Vraag daarom je studiefinanciering ruim 2 maanden voor de start van je studie of opleiding aan.
Studentenreisproduct aanvragen

Het aanvragen van je studentenreisproduct (ook wel studenten ov genoemd) doe je tijdens het aanvragen van je studiefinanciering. Het studentenreisproduct is namelijk een onderdeel van de studiefinanciering die je kunt krijgen. Na het aanvragen van je studentenreisproduct wordt deze door DUO voor je klaargezet bij een ophaalautomaat. Het is de bedoeling dat je deze zelf uploadt op je persoonlijke OV-chipkaart. Dit doe je door naar een ophaalautomaat te gaan bij jou in de buurt en de stappen te doorlopen op de automaat.

Tijdens de aanvraag van je studiefinanciering kan je kiezen tussen een week- of weekendabonnement. Met een weekabonnement reis je gratis van maandag t/m vrijdag en met een weekendabonnement reis je gratis van vrijdagmiddag tot zondagnacht en tijdens alle feestdagen. De dagen dat je geen recht hebt op gratis reizen heb je wel recht op het reizen met korting. Wil je precies weten hoe het zit met de geldigheid van je studentenreisproduct? Lees dan hier verder hoe het zit met de geldigheid van je studenten ov tijdens vakanties en feestdagen.

Vond je deze informatie nuttig? Deel hem op social media en spread the word!