Studiefinanciering aanvragen

Als je voldoet aan de voorwaarden en het verschil kent tussen een basisbeurs, aanvullende beurs en lenen dan ben je eindelijk zover om studiefinanciering aan te vragen. Doe dit minimaal twee maanden voordat je recht hebt op studiefinanciering, zodat je niks misloopt. Het aanvragen van studiefinanciering en een studentenreisproduct doe je als volgt:

  1. Allereerst zorg je ervoor dat je al je gegevens bij de hand hebt, zoals de gegevens van je opleiding en je BSN nummer (deze vind je op je ID kaart).
  2. Bij het aanvragen van je studiefinanciering moet je kunnen inloggen met een DigiD code (met sms-functie), houd deze bij de hand. Als je nog geen DigiD hebt moet je deze eerst aanvragen.
  3. Het aanvragen van studiefinanciering doe je door in te loggen met je DigiD op de website van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).
  4. Nadat je hebt ingelogd is het de bedoeling dat je al je gegevens correct en naar waarheid invult. Doe je dit niet dan kan je het recht op studiefinanciering verliezen.
  5. Nadat je al je gegevens correct hebt ingevuld, je keuze hebt gemaakt voor een studentenreisproduct hoef je alleen nog maar je aanvraag te versturen. Vervolgens krijg van DUO te horen op welk bedrag jij recht hebt en wanneer je de eerste studiefinanciering op je rekening krijgt.

Na al deze stappen te hebben doorlopen krijg je vanzelf bericht van DUO over de aanvraag. Dit kan wel even duren, zorg er dus voor dat je je studiefinanciering op tijd aanvraagt. Wanneer je het te laat aanvraagt heb je geen recht op de maanden die je gemist hebt. Vraag het daarom ruim op tijd aan!

Het aanvragen van je studentenreisproduct Het aanvragen van je studentenreisproduct doe je tegelijk met het aanvragen je studiefinanciering. Nadat je de stappen hierboven hebt gevolgd word je studentenreisproduct (ook wel OV jaarkaart genoemd) voor je klaargezet bij een ophaalautomaat. Deze kun je vervolgens uploaden op je persoonlijke ov-chipkaart. Tijdens het aanvragen kun je kiezen tussen een week- of weekendabonnement. Met een weekabonnement reis je gratis van maandag t/m vrijdag (behalve op feestdagen en van 16 juli tot 16 augustus) en met een weekendabonnement reis je gratis van vrijdagmiddag 12.00 uur tot zondagnacht en alle feestdagen (ook doordeweeks). De dagen dat je geen recht hebt om gratis te reizen heb je wel recht op korting. Check hier meer informatie over de geldigheid van een week- en weekendabonnement.