Voorwaarden studiefinanciering

Om studiefinanciering te kunnen aanvragen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo gelden er voorwaarden voor je leeftijd, het soort opleiding en je nationaliteit. Wanneer je voldoet aan alle voorwaarden kan je studiefinanciering aanvragen. Hieronder vind je alle voorwaarden voor studiefinanciering per opleidingsniveau. Let op: er zit verschil tussen de voorwaarden studiefinanciering voor mbo-studenten en die voor hbo- en universiteitsstudenten.

Voorwaarden studiefinanciering mbo

Binnenkort 18 of ben je al 18 jaar en volg je een voltijdopleiding in het mbo? Dan heb je recht op studiefinanciering en een studentenreisproduct. Volg je een mbo-opleiding op niveau 1 of 2, dan is je studiefinanciering een gift. Wel betaal je eventuele leningen terug. Voor niveau 3 en 4 is de studiefinanciering een prestatiebeurs, dit betekent dat je studiefinanciering pas een gift wordt als je je diploma hebt gehaald. Ook je studentenreisproduct valt onder deze regelingen.

Om in aanmerking te komen voor studiefinanciering als mbo student moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent tussen de 18 en 30 jaar oud
  • Je volgt een voltijdopleiding, ook wel BOL genoemd
  • Je moet de Nederlandse nationaliteit hebben

Volg je een mbo-opleiding en ben je nog geen 18 jaar? Dan heb je geen recht op geld voor je studie, maar wel op het studentenreisproduct. Met het studentenreisproduct reis je gratis of met korting met het openbaar vervoer. Het aanvragen van een studenten ov als je nog geen 18 bent doe je bij DUO, door studiefinanciering aan te vragen.

Voorwaarden studiefinanciering hbo- en universiteit

Als je een voltijd- of duale opleiding aan een hogeschool of universiteit volgt, dan heb je als je aan alle voorwaarden voldoet recht op studiefinanciering en een studentenreisproduct. Studiefinanciering voor het hbo en de universiteit is een studievoorschot. Dit betekent dat de studiefinanciering moet terugbetalen als je klaar bent met je studie. Wel is er nog steeds een aanvullende beurs, wat een prestatiebeurs is, haal je binnen 10 jaar je diploma dan hoef je de aanvullende beurs niet terug te betalen.

Om in aanmerking te komen voor studiefinanciering als student in het hbo of universiteit moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent jonger dan 30 jaar oud
  • Nog geen 18? Dan ontvang je studiefinanciering het kwartaal na de startdatum van je studie
  • Je volgt een voltijd- of duale opleiding
  • Je moet de Nederlandse nationaliteit hebben

Je hebt vast al gehoord dat het kabinet de basisbeurs voor hbo- en universiteitsstudenten weer wil gaan invoeren. Het plan is dat de basisbeurs terugkeert in het studiejaar 2023-2024. Ook komt er als het goed is een compensatieregeling voor studenten die onder het huidige leenstelsel vallen. Dit omdat 100% lenen voor je studie achteraf toch niet zo eerlijk was. Let op: dit zijn slechts nog plannen van het kabinet. Wil je op de hoogte blijven van alle wijzigingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het informatiepakket voor 18-jarigen in je mailbox!

Voorwaarden tegemoetkoming scholieren

Als je een student bent op het voorgezet onderwijs (VMBO, HAVO, VWO etc.) zit het allemaal net iets anders, je ouders ontvangen geen kinderbijslag meer en voor studiefinanciering en een studentenreisproduct kom je nog niet in aanmerking. Wel heb je recht op een tegemoetkoming, de hoogte hiervan ligt aan je persoonlijke situatie. De tegemoetkoming is een gift, dus je zit nergens aan vast.

Hoe lang recht op studiefinanciering en studenten ov?

Hoe lang je precies recht hebt op studiefinanciering en het studentenreisproduct hangt af van je studiekeuze. Wie een mbo-opleiding volgt heeft 4 jaar recht op een basis- en aanvullende beurs en 7 jaar op het studentenreisproduct en de mogelijkheid om geld te lenen. Wil je als mbo-student doorstromen naar het hbo? Dan heb je opnieuw 4 jaar recht op een aanvullende beurs, 5 jaar op het studentenreisproduct en 7 jaar de mogelijkheid om geld te lenen voor je studie.

Volg je een hbo- of universiteitsstudie? Dan heb je 4 jaar recht op een eventuele aanvullende beurs, 5 jaar op het studentenreisproduct en 7 jaar op een rentedragende lening en het collegegeldkrediet.

Wanneer eerste studiefinanciering uitbetaald?

Voldoe je aan alle voorwaarden en heb je inmiddels studiefinanciering aangevraagd? Dan moet je even geduld hebben voordat DUO de eerste studiefinanciering uitbetaalt. DUO heeft de tijd nodig om je aanvraag te verwerken, vraag studiefinanciering dan ook op tijd aan. De studiefinanciering wordt altijd rond de 22e van de maand uitbetaald. Valt de 22e in het weekend of op een feestdag dan betaalt DUO uit op de eerstvolgende werkdag.

Is je aanvraag voor studiefinanciering goedgekeurd? Dan ontvang je op het eerstvolgende uitbetaalmoment van DUO de studiefinanciering op je rekening. Ben je nog geen 18 jaar of net 18 geworden? Dan moet je nog iets langer geduld hebben. De eerste studiefinanciering ontvang je pas het kwartaal nadat je 18 jaar bent geworden. Tot die tijd ontvangen je ouders namelijk kinderbijslag.

18 jaar en nog geen studiefinanciering ontvangen?

Het kan zijn dat je tot wel drie maanden moet wachten op je eerste studiefinanciering. Dit komt doordat je ouders tot je 18e verjaardag kinderbijslag hebben ontvangen. Hieronder vind je een overzicht met hoe lang je moet wachten op studiefinanciering wanneer je net 18 jaar bent geworden.

18 geworden in januari, februari of maart? Dan wordt de eerste studiefinanciering uitbetaald in april.

18 geworden in april, mei of juni? Dan wordt de eerste studiefinanciering uitbetaald in juli.

18 geworden in juli, augustus of september? Dan wordt de eerste studiefinanciering uitbetaald in oktober.

18 geworden in oktober, november of december? Dan wordt de eerste studiefinanciering uitbetaald in januari.

Voorwaarden studiefinanciering thuisstudie

Volg je thuis een studie of opleiding en ben je benieuwd of je recht hebt op studiefinanciering? Helaas is er op dit moment geen mogelijkheid om studiefinanciering aan te vragen wanneer je een thuisstudie volgt. Wie een thuisstudie volgt heeft geen recht op studiefinanciering of studentenreisproduct.

Vond je deze informatie nuttig? Deel hem op social media en spread the word!