De voorwaarden van studiefinanciering

Ik ben student MBO 18+ Binnenkort 18 of ben je al 18 jaar en volg je een voltijdopleiding in het mbo? Dan heb je recht op studiefinanciering en een studentenreisproduct. Volg je een mbo-opleiding op niveau 1 of 2, dan is je studiefinanciering een gift. Wel betaal je eventuele leningen terug. Voor niveau 3 en 4 is de studiefinanciering een prestatiebeurs, dit betekent dat je studiefinanciering pas een gift wordt als je je diploma hebt gehaald. Ook je studentenreisproduct valt onder deze regelingen.

Om in aanmerking te komen voor studiefinanciering als mbo student moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent tussen de 18 en 30 jaar oud
  • Je volgt een voltijdopleiding, ook wel BOL genoemd
  • Je moet de Nederlandse nationaliteit hebben

Ik ben student HBO of universiteit -30 Als je een voltijd- of duale opleiding aan een hogeschool of universiteit volgt, dan heb je als je aan alle voorwaarden voldoet recht op studiefinanciering en een studentenreisproduct. Studiefinanciering voor het hbo en de universiteit is een studievoorschot. Dit betekent dat de studiefinanciering moet terugbetalen als je klaar bent met je studie. Wel is er nog steeds een aanvullende beurs, wat een prestatiebeurs is, haal je binnen 10 jaar je diploma dan hoef je de aanvullende beurs niet terug te betalen.

Om in aanmerking te komen voor studiefinanciering als student in het hbo of universiteit moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent jonger dan 30 jaar oud
  • Nog geen 18? Dan ontvang je studiefinanciering het kwartaal na de startdatum van je studie
  • Je volgt een voltijd- of duale opleiding
  • Je moet de Nederlandse nationaliteit hebben

Ik ben student voortgezet onderwijs 18+ Als je een student bent op het voorgezet onderwijs (VMBO, HAVO, VWO etc.) zit het allemaal net iets anders, je ouders ontvangen geen kinderbijslag meer en voor studiefinanciering en een studentenreisproduct kom je nog niet in aanmerking. Wel heb je recht op een tegemoetkoming, de hoogte hiervan ligt aan je persoonlijke situatie. De tegemoetkoming is een gift, dus je zit nergens aan vast. Wil je weten op hoeveel toelage je recht hebt? Check dan Toelage studenten voortgezet onderwijs.

Hoe lang heb ik recht op studiefinanciering en studentenreisproduct? Hoe lang je precies recht hebt op studiefinanciering en een studentenreisproduct hangt helemaal van je studiekeuze en persoonlijke situatie af. Volg je een opleiding in het mbo, dan heb je 4 jaar recht op studiefinanciering en een studentenreisproduct. Wil je erna doorstuderen en naar het hbo, dan heb je opnieuw recht op 4 jaar studiefinanciering en een studentenreisproduct. Start je op het hbo of de universiteit dan heb je 4 jaar recht op studiefinanciering en een studentenreisproduct. Daarnaast heb je één jaar extra recht op je studentenreisproduct als je een hbo opleiding volgt en in het eerste jaar van je leenfase zit. De leenfase start na je prestatiebeurs, je hebt dan geen recht meer op studiefinanciering en leent extra bij om je studie te bekostigen.

×

Stel je vraag via WhatsApp

× Hulp nodig?