Zo werkt je zorgverzekering vanaf je 18e

zorgverzekering vanaf je 18e

Zo werkt je zorgverzekering vanaf je 18e

Iedereen die in Nederland 18 jaar of ouder is, is verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Het is daarom dus ook tot die tijd nog niet nodig om je hiermee bezig te houden. Je bent dan namelijk gewoon verzekerd bij één van je beide ouders, zonder dat je hier zelf voor hoeft te betalen. Toch is dit ander vanaf het moment dat je 18 wordt. Hoe dit exact werkt en waar je allemaal rekening mee moet houden, vertellen we je in dit artikel. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende verzekeraars, dus hoe maak je nu de juiste keuze voor een verzekering? Om je hierbij te kunnen helpen, is het eerst belangrijk dat je weet hoe het werkt.

Weet waar je je voor verzekerd

Ondanks het feit dat je verplicht bent een basisverzekering af te sluiten op het moment dat je 18 jaar bent, is het wel goed te weten of er eventueel zaken zijn om nu alvast rekening mee te houden. Zo kan het namelijk zijn dat je bijvoorbeeld een bril of beugel nodig hebt. Hoe prettig is het dan dat je op voorhand alvast een aanvullende verzekering afsluit. De kosten voor een nieuwe bril kunnen immers aardig in de papieren lopen. Dan is het wel zo prettig dat je deze kosten alvast voor het grootste deel hebt gedekt. Vaak betaal je voor een aanvullende verzekering enkele euro’s per maand meer en ben je verzekerd tot 250 euro. Uiteraard hoeft het niet zo te zijn dat je ook daadwerkelijk al een aanvullende verzekering nodig hebt. Wacht het daarom dus ook gewoon even af, want je kunt je verzekering ieder jaar gewoon aanpassen.

Vergelijken van verschillende verzekeraars

Het is vaak vanzelfsprekend dat je als kind jezelf ook verzekerd bij de verzekering waar je ouders zijn verzekerd. Toch is het verstandig om hier goed naar te kijken. Het kan namelijk heel goed zijn dat de verzekering van je ouders helemaal niet aansluit bij jou als persoon. Vooral wanneer je jong en vitaal bent, is het aan te raden goed te kijken naar de verschillende optie die je hebt. Omdat de kans kleiner is dat je iets overkomt, is het prima te doen om verschillende verzekeraars te vergelijken en uiteindelijk te kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering. Je zult namelijk zien, dat je vooral in de eerste jaren, bijna tot geen aanspraak maakt op je verzekering. Dan is het zonde om direct zoveel te moeten betalen iedere maand.

Het eigen risico

Het laatste punt om rekening mee te houden, is de hoogte van het eigen risico. Verplicht is om minimaal 385 euro aan eigen risico te dragen. Mocht er dan iets gebeuren, dan zijn deze kosten alvast voor jou. Wel is het mogelijk deze met maximaal 500 euro te verhogen tot een bedrag van 885 euro. Dit scheelt je vaak enkele euro’s per maand aan premie. Zeker iets om over na te denken wanneer je nog jong bent. Wel is het dan belangrijk dat je het geld apart legt, voor het geval er toch eens iets gebeurt.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!