Gratis zorgverzekering studenten in 2023

gratis zorgverzekering

Goed nieuws voor studenten met zorgtoeslag. De maximale zorgtoeslag gaat in 2023 met 43 euro per maand omhoog. De zorgtoeslag is bedoeld om je zorgverzekering mee te betalen. Een zorgverzekering kost in 2023 gemiddeld zo’n 130 euro per maand. Hierdoor is je zorgverzekering in 2023 gratis en meestal houd je nog wat geld over wanneer je maximale zorgtoeslag ontvangt. In het rekenvoorbeeld leg ik je uit hoe het zit met die gratis zorgverzekering in 2023.

Rekenvoorbeeld gratis zorgverzekering

Wie zorgtoeslag ontvangt en deze gebruikt waarvoor hij bedoeld is betaald helemaal niks voor zijn zorgverzekering in 2023. Zo zit dat:

154 euro per maand (zorgtoeslag) – 130 euro per maand (zorgverzekering) = 24 euro per maand (wat je overhoudt aan zorgtoeslag)

Onderaan de streep kan je dus geld overhouden aan de zorgtoeslag die je ontvangt in 2023. Dit extra geld kan je uitgeven aan dingen die je belangrijk vindt. Nog slimmer is het om dit geld apart te zetten voor het eigen risico dat je misschien wel moet gaan betalen in 2023. Het eigen risico van je zorgverzekering moet je bijvoorbeeld betalen wanneer je voor een behandeling naar het ziekenhuis moet. Het standaard eigen risico is 385 euro per jaar, ook in 2023. Je kunt het eigen risico van je zorgverzekering verhogen tot 885 euro per jaar. Je krijgt dan korting op je zorgverzekering. Wel loop je het risico dit bedrag te moeten betalen wanneer je zorg nodig hebt.

Heb ik recht op zorgtoeslag in 2023?

Wie dit jaar (2022) al zorgtoeslag ontvangt hoeft niks te doen om ook in 2023 zorgtoeslag te krijgen. Dit loopt namelijk automatisch door. Wel doe je er goed aan om wijzigingen door te geven via toeslagen.nl. Want wanneer je bijvoorbeeld meer bent gaat verdienen heeft dit invloed op de zorgtoeslag die je ontvangt. Andere wijzigingen in je leven die je moet doorgeven zijn: een verhuizing, stoppen met je studie en nieuw werk.

Zorgtoeslag 2023 aanvragen

Ben je student en ontvang je nog geen zorgtoeslag? Dan kan je deze aanvragen bij de Belastingdienst. De meeste studenten hebben door hun lage inkomen recht op zorgtoeslag. Overige voorwaarden zijn dat je niet te veel spaargeld hebt en je moet 18 jaar zijn. Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan staat niks je in de weg om zorgtoeslag aan te vragen.

  1. Ga naar toeslagen.nl, klik op “inloggen” hierna op “Mijn toeslagen”
  2. Log in met je persoonlijke DigiD-code
  3. Klik nadat je bent ingelogd op “Zorgtoeslag” en “Aanvragen”

Het is belangrijk dat je de vragen die je krijgt naar waarheid invult. Zo voorkom je dat je achteraf de zorgtoeslag moet terugbetalen. Het aanvragen van zorgtoeslag is gratis en in 10 minuten geregeld.

Kies je zorgverzekering voor 2023

Wacht niet te lang met het kiezen van een nieuwe zorgverzekering voor 2023. Alleen tussen 12 november en 31 december kan je overstappen van zorgverzekering. Je huidige zorgverzekering is duurder geworden en past misschien niet meer bij je. Daarom is het belangrijk om ieder jaar weer je zorgverzekering te vergelijken en een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Nadat je een nieuwe zorgverzekering hebt gekozen wordt je oude automatisch voor je opgezegd. Wel zo handig!

Meest gekozen zorgverzekering
FBTO126,95 Bekijken
UnitedConsumers VGZ127,45Bekijken
Univé127,45Bekijken
Dit overzicht is met zorg samengesteld. Bij de getoonde zorgpremie is er vanuit gegaan dat er gekozen wordt voor een standaard eigen risico van € 385,-. Een hoger eigen risico betekend een lagere zorgpremie.
Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!