Wat komt er allemaal bij kijken als je 18 bent geworden?

18 jaar

Ben je bijna 18 jaar? De stap naar volwassenheid is dan eindelijk daar. De verantwoordelijkheid over geldzaken, financieringen en belastingen komen bij jou te liggen. Je ouders kunnen natuurlijk altijd helpen, maar het is wel belangrijk dat je bepaalde zaken regelt voordat je 18 jaar wordt. Zorg ervoor dat je altijd nauwkeurig met geld blijft omgaan en bouw zelfs een buffer op zodat je geen geld tekort komt. Wist je dat je ook zorgtoeslag kunt krijgen om je zorgverzekering te betalen? Ben je benieuwd waar je dan allemaal rekening mee moet houden? We zetten het hier voor je op een rij.

Vraag een DigiD aan

Wanneer je nog geen DigiD hebt, dan is het verstandig om deze eerst aan te vragen. Het is belangrijk om bij het aanvragen van je DigiD je burgerservicenummer bij de hand te houden. Dit nummer kan je vinden op je identiteitskaart of in je paspoort. Regel dit gemakkelijk online en je kunt daar een zorgverzekering aanvragen. De zorgverzekering vergelijken is verstandig zodat je de zorgverzekering kiest die het beste bij je past. Bedenk voor jezelf hoe hoog je het eigen risico wilt maken. Tot je 18e ben je verzekerd via de zorgverzekering van je ouders, maar als je 18 wordt moet daarvoor premie betaald worden. Overleg samen met je ouders hoe jullie dit samen willen regelen. Wanneer je niets doet, blijf je namelijk verzekerd bij je ouders.

Recht op zorgtoeslag

De kans is groot dat je recht hebt op zorgtoeslag. Dit is ook het geval wanneer je nog verzekerd blijft bij je ouders. De zorgtoeslag krijg je vanaf de maand nadat je 18 bent geworden. Het is dezelfde maand wanneer je voor de eerste maand premie moet betalen. Zorg ervoor dat je de zorgtoeslag op tijd aanvraagt, je krijgt het namelijk niet automatisch. Het is belangrijk dat je de zorgtoeslag aanvraagt via de website van de Belastingdienst.

Verzekeringen afsluiten

Verdiep je ook in andere verzekeringen die je graag wilt afsluiten of waar je nog meeverzekerd bent op de verzekeringen van je ouders. Kijk naar verzekeringen zoals een aansprakelijkheidsverzekering, reisverzekering en een ongevallenverzekering. Het is fijn om te weten waarvoor je verzekerd bent zodat je weet waar je allemaal risico oploopt. Een nieuwe zorgverzekering afsluiten is gemakkelijk gedaan. Een zorgverzekering is sowieso verplicht en daarom wil je natuurlijk wel een kiezen die het beste aansluit op je persoonlijke situatie.

Kortom, ben je bijna 18? Verdiep je dan eens in de verschillende verzekeringen zodat je daar geen zorgen over hoeft te maken. Kijk er samen met je ouders naar, zij hebben hier al meer ervaring mee en kunnen je advies geven.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!