Zo voorkom je betalingsachterstanden en sta je nooit meer rood

Wanneer je gaat studeren of 18 jaar oud bent geworden komen er een hele hoop verantwoordelijkheden op je af. Zo moet je vanaf dat moment een hoop dingen zelf regelen en wordt er van je verwacht dat je je geldzaken op orde hebt. Maar waarom is het zo belangrijk om als student zijnde je geldzaken goed op orde te hebben en waar moet je allemaal op letten? Wij zochten het voor je uit en hebben wat tips om te zorgen dat je niet snel rood komt te staan.

Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven

Om een goed overzicht te krijgen van je geldzaken is het belangrijk om een paar keer per maand een blik te werpen op je bankrekening. Want wat komt er aan inkomsten binnen en hoeveel geef je iedere maand precies uit? De meeste studenten hebben wel een bijbaantje, het salaris dat je hiervoor krijgt kun je zien als inkomsten. Ook de zorgtoeslag en studiefinanciering staan als een plusje op je rekening en zijn dus inkomsten. Al je inkomsten zijn makkelijk te herkennen, ze zijn niet alleen groen of voorzien van een plusje, maar het zijn ook niet zo veel betaalmomenten in de maand dat je inkomsten krijgt.

Je uitgaven bijhouden is voor veel studenten toch al iets lastiger. Het gaat namelijk om veel verschillende kleine bedragen die je (rood en meestal voorzien van een minteken) op je betaalrekening ziet staan. Iedere maand al deze uitgaven bij elkaar optellen en precies bijhouden hoeveel je uitgeeft is niet perse nodig, je saldo bijhouden en zien of je niet in het rood komt te staan is veel belangrijker. Toch is het wel verstandig om een keer een overzicht te maken van je vaste lasten en variabele uitgaven.

Wat zijn variabele uitgaven en hoe herken je vaste lasten?

Nu je wat meer bewust bent van je inkomsten begint een goed financieel overzicht met het herkennen van vaste- en variabele uitgaven. Vaste lasten zijn uitgaven die iedere maand rond dezelfde tijd afgeschreven worden van je betaalrekening. Denk hierbij aan je studenten zorgverzekering van Zilveren Kruis en de abonnementskosten van je mobiele telefoon. Variabele uitgaven zijn uitgaven die iedere maand verschillend zijn, zoals het doen van boodschappen of het geld dat je kwijt bent aan kleding. Toch kunnen deze variabele uitgaven ook vaste lasten worden als ze iedere maand terugkomen rond dezelfde datum en voor hetzelfde bedrag. Het geld dat je kwijt bent iedere maand aan boodschappen is hiervan een goed voorbeeld, dit kunnen vaste lasten worden of al zijn.

Geef je inkomsten uit waarvoor ze bedoeld zijn!

De meeste belangrijke tip die we kunnen geven om te voorkomen dat je rood komt te staan is niet meer uitgeven dan dat je hebt en het geld dat er binnen komt te besteden aan hetgeen waarvoor het bedoeld is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je zorgtoeslag en studiefinanciering, want het komt geregeld voor dat studenten deze toeslagen gebruiken om van te leven. Dit is niet de bedoeling en zeker niet aan te raden. Gebruik de toeslagen die je krijgt waarvoor ze bedoeld zijn. Zo is de zorgtoeslag bedoeld om je zorgverzekering (deels) te betalen en de studiefinanciering om je collegegeld te betalen. Het kan helpen om bijvoorbeeld de betaling/afschrijving van je zorgverzekering plaats te laten vinden de dag nadat je zorgtoeslag binnen komt. Dit kan bijvoorbeeld eenvoudig met de studenten zorgverzekering van Zilveren Kruis. Je kunt zelf kiezen, tussen een aantal vaste dagen, welke dag van betaling het beste voor jou uitkomt. Wel zo handig!

Sta je al eens in het rood, krijg je betalingsherinneringen of heb je al schulden? Ga er dan mee aan de slag en vraag anderen om hulp. Voor hulp met je schulden kun je tegenwoordig op veel plekken terecht, zoals je zorgverzekeraar, vertrouwenspersoon/jongerenwerker op school of het Nibud. Toch is het belangrijkste om je schulden te bespreken met je ouders of verzorgers.

Dit artikel betreft een samenwerking

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!