Help, schulden!

Tot het moment dat je 18 jaar oud bent mag je alleen uitgaven doen die bij je leeftijd passen, grote uitgaven zijn de verantwoordelijkheid van je ouders. Mocht je dan dingen kopen zonder de toestemming van je ouders dan kunnen zij de dingen die je koopt of bestelt hebt terugdraaien. Vanaf het moment dat je 18 jaar oud bent verandert dit, je bent nu echt zelf verantwoordelijk voor je aankopen. Maar let op: geef niet meer uit dan je hebt!

Want ben je 18 jaar oud en heb je schulden dan zijn die voor jouw rekening. Heb je getekend voor een aankoop of lening, dan heeft iemand geld van je tegoed. Je bent dan echt zelf aansprakelijk voor de financiële gevolgen. Dit komt omdat van het moment dat je 18 jaar oud bent je handtekening rechtsgeldig is. Tot je 18e zijn je ouders hier verantwoordelijk voor.

Wanneer je echt schulden hebt is vanaf het moment dat je de dagelijkse dingen niet meer kunt betalen. Heb je bijvoorbeeld geld geleend van vrienden, een laptop gekocht op afbetaling, heb je iets gekocht met een klantenkaart of heb je iets gekocht waar je pas over een jaar voor hoeft te betalen? Dan ben je aardig op weg om schulden op te bouwen. Begin hier dus niet aan, want voor je het weet kun je alles niet meer terugbetalen en dan zit je pas echt in de problemen.

De gevolgen van schulden zijn soms niet te overzien. Je kunt bijvoorbeeld je geld niet meer aan leuke dingen uitgeven, je moet je schulden namelijk afbetalen. Daarnaast kom je na een paar keer niet op tijd betalen op een zwarte lijst te staan. Dit betekent dat als je ooit alles weer hebt afbetaald je bestempeld staat als wanbetaler. Hierdoor kan je later moeilijker of zelfs helemaal niet een (mobiel) abonnement(en) afsluiten. Geef dus geen geld uit dat je niet hebt!

Is het al te laat en heb je beginnende schulden? Dan kun je te maken krijgen met betalingsherinneringen, incassobureaus en zelfs deurwaarders. Zover hoeft het niet te komen, zoek hulp. Vraag bijvoorbeeld je ouders eens om hulp, dit is soms moeilijk maar laat het niet nog verder komen. Is het helaas al echt zover dan kun je altijd terecht bij zelfjeschuldenregelen.nl van het Nibud.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!