Zijn de meeste studenten er net aan gewend en weten we eindelijk hoe het leenstelsel precies werkt wordt deze naar alle waarschijnlijkheid alweer afgeschaft. Goed nieuws voor aankomende studenten natuurlijk, omdat ze straks geen enorm bedrag meer hoeven te lenen voor hun studie. Het enige nadeel is dat het er voor studenten niet veel duidelijker op wordt zo. Want wat zal ervoor in de plaats komen en welke voor- en nadelen heeft het afschaffen van het leenstelsel eigenlijk? Daarnaast hebben de studenten van nu en de afgelopen 4 jaar helemaal niks aan het voornemen om het leenstelsel weer af te schaffen, omdat zij wel al flink hebben moeten lenen voor hun studie.
Hoe zat het ook alweer met dat leenstelsel?
In 2015 werd het leenstelsel ingevoerd, dit ondanks veel verzet van studenten en vakbonden. Ook wij van 18ennu.nl hebben destijds op het Malieveld in Den Haag gestaan samen met het FNV om te laten horen dat het leenstelsel geen goed idee was. Toch werd het leenstelsel ingevoerd en moesten studenten sindsdien lenen om hun studie te kunnen betalen. Het leenstelsel was in 2015 het idee van o.a. de VVD en de PvdA. Alleen is nu naast de rest van de oppositie ook de PvdA ineens tegen het leenstelsel, hierdoor is de meerderheid van de huidige Tweede kamer tegen het leenstelsel.
Ondanks dat de meerderheid nu tegen is betekent dit nog niet dat het leenstelsel snel vervangen zal gaan worden voor bijvoorbeeld de basisbeurs, zoals nog wel geldt voor mbo-studenten. Dit komt omdat de meerderheid die tegen is op het moment niet regeert en dus niet de regels bepaalt. Waarschijnlijk moeten studenten nog even wachten tot de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen en die staan gepland voor 17 maart 2021. Het idee om het leenstelsel weer af te schaffen is dus goed nieuws voor de studenten van de toekomst. Huidige studenten hebben er helaas niks aan.