Werkt mijn studenten ov in de meivakantie?

studenten ov meivakantie

De meivakantie staat weer voor de deur en veel studenten vragen zich dan ook af: werkt mijn studenten ov in de meivakantie? Want net als bij alle andere vakanties is er ook rondom de meivakantie veel onduidelijkheid over de geldigheid van het studentenreisproduct. Nu verandert het tijdens de korte vakanties normaal gesproken niet heel veel als je wilt reizen met het openbaar vervoer. Toch zit het door de vele feestdagen rondom de meivakantie net even iets anders. Om het voor eens en altijd duidelijk te maken zochten wij voor je uit hoe het zit met je studenten ov tijdens de meivakantie, 1e en 2e paasdag, Koningsdag en Bevrijdingsdag.

Weekabonnement en meivakantie

Heb je een weekabonnement dan reis je normaal gesproken doordeweeks gratis met het openbaar vervoer. Tijdens de meivakantie is dit niet anders. Je reist dus tijdens de meivakantie zoals je gewend bent met de tram, bus, trein en metro. Waar je wel rekening mee moet houden zijn de feestdagen rondom de meivakantie. Denk hierbij aan Koningsdag en Bevrijdingsdag. Verderop leggen we je uit hoe het zit met het gratis reizen tijdens deze feestdagen.

Weekendabonnement en meivakantie

Heb je een weekendabonnement dan reis je in het weekend gratis met het openbaar vervoer. Tijdens de meivakantie is dit niet anders. Je reist dus tijdens de meivakantie zoals je gewend bent met de tram, bus, trein en metro. Wel heb je met een weekendabonnement het voordeel dat je gratis kunt reizen op nationale feestdagen. Verderop leggen we je uit hoe het zit met gratis reizen tijdens feestdagen.

Reizen met het studentenreisproduct tijdens de feestdagen

Wie reist met een studentenreisproduct moet rekening houden met de nationale feestdagen. Want op een feestdag gelden er andere regels voor het gratis reizen dan je gewend bent. Een feestdag wordt namelijk gezien als weekenddag. Dit betekent dat je met een weekabonnement op feestdagen niet gratis kunt reizen. Heb je een weekendabonnement? Dan kan je juist profiteren van het gratis reizen tijdens feestdagen. Ook rondom de meivakantie zijn er verschillende feestdagen waar je rekening mee moet houden. Nederland kent de volgende nationale feestdagen:

Nieuwjaarsdag, Eerste Paasdag, Tweede Paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Eerste Pinksterdag, Tweede Pinksterdag, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag.

Naast deze feestdagen moet je als student met een studenten ov ook rekening houden met de zomerperiode van DUO. Tijdens de periode gelden er andere regels voor het gratis reizen met je studentenreisproduct. Lees hier wanneer je studenten ov geldig is tijdens de zomervakantie.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!