Je eerste eigen woning: wat moet je niet vergeten te regelen?

eigen woning

Wat heerlijk is dat: je eerste eigen woning. Eindelijk het huis uit of niet meer op een klein kamertje hoeven wonen. Maar als je een hele woning tot je eigen beschikking krijgt, betekent dat ook dat je allerlei zaken zelf moet regelen. Wat moet je niet vergeten te regelen wanneer je verhuist naar je eerste eigen woning?

Internet en tv

Je woning is natuurlijk niet compleet zonder internet en tv. Hier kun je een gecombineerd abonnement voor afsluiten, wat handig is, want dan hoef je maar één ding te regelen. Wil je goedkoop uit zijn? Wees je er dan van bewust dat bij DSL-internet (via de telefoonlijn) beperkt wordt door de maximaal haalbare downloadsnelheid op jouw adres. Deze kan behoorlijk laag liggen, wat proberen kan veroorzaken voor het streamen en zeker voor het online gamen. Je kunt beter besparen op je tv abonnement, bijvoorbeeld door online tv te namen en dan via de app op je smart tv of met een Chromecast op je televisietoestel te kijken. Regel je internet en tv een paar weken voor je verhuizing al, zodat je zeker weet dat je er meteen na je verhuizing gebruik van kunt maken.

Inboedelverzekering

Je moet er niet aan denken, maar er kunnen nare dingen gebeuren die ervoor zorgen dat je schade hebt met betrekking tot je inboedel. Bijvoorbeeld als gevolg van wateroverlast door een lekkage of zelfs een overstroming. Of er wordt ingebroken en spullen gestolen. Om die schade te vergoeden heb je een inboedelverzekering nodig. Je kunt online verzekeringen vergelijken op vergelijkingssites. Denk eraan dat je bij het afsluiten van je polis een schatting moet maken van de waarde van je inboedel. Deze moet niet te laag zijn, want dan kunnen er bij vergoeding problemen ontstaan. Geef grote wijzigingen in de waarde van je inboedel ook tussentijds door aan de verzekering.

Energieleverancier

Op het moment dat je gaat klussen in je nieuwe woning, doet de stroom en de verwarming het waarschijnlijk gewoon. Dat wil niet zeggen dat je daar ongelimiteerd op kunt freewheelen. Het is goed gebruik om zo snel mogelijk nadat je de sleutel hebt gekregen zelf een energiecontract te hebben afgesloten voor dit adres. Normaliter kun je online op vergelijkingssites energieleveranciers vergelijken en de gunstigste aanbieding uitkiezen. Op moment van schrijven zijn er echter geen aanbiedingen omdat de energieprijzen mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne onzeker zijn. Je kunt dan alleen een contract met variabele tarieven nemen.

Adreswijzigingen

Als je gaat verhuizen, moet je niet vergeten je adreswijziging aan verschillen instanties door te geven. Om te beginnen aan de gemeente waarin je gaat wonen (ook als je binnen de gemeente verhuist). Dit zorgt ervoor dat ook overheidsinstanties op de hoogte zijn van jouw adreswijziging. Daarnaast moet je bijvoorbeeld ook je bank je nieuwe adres laten weten, evenals medische instanties en alle andere instanties of bedrijven waarvan je post ontvangt. Uiteraard moeten ook je werkgever en je sportclub op de hoogte gesteld worden van jouw verhuizing.

Er komt dus best wat kijken bij het verhuizen naar een eigen woning. Gelukkig krijg je er ook iets heel fijns voor terug: ruimte en een woning waarin jij zelf de dienst uitmaakt. Veel plezier met het inrichten van je nieuwe woning, zodat deze helemaal naar jouw wens is.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!