Tweede Kamerverkiezingen 17 maart 2021

Tweede Kamerverkiezingen

17 maart 2021 is het weer zover en mogen we gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Als het goed is heb je jouw stembiljet al binnen, deze heb je nodig om te kunnen stemmen. Mag je dit jaar voor het eerst stemmen? Dan kan dat best spannend zijn. In dit artikel helpen we je dan ook graag op weg. We gaan je niet vertellen op wie je kunt gaan stemmen, hiervoor kan je de stemwijzer.nl gebruiken. Wel leggen we graag uit hoe het stemmen in zijn werk gaat en waarvoor we eigenlijk mogen stemmen op 17 maart 2021.

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen en mag iedereen die 18 jaar of ouder is zijn stem uitbrengen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen kiezen we samen 150 Nederlanders die na de verkiezingen in de Tweede Kamer komen. Iedereen waar je op kunt stemmen hoort bij een politieke partij. Je kunt dus je stem uitbrengen op leden van verschillende politieke partijen. Om in de Tweede Kamer terecht te komen moet je als verkiesbaar lid genoeg stemmen krijgen. Hoe meer stemmen de leden van een politieke partij krijgen hoe groter ze worden. En hoe groter een partij wordt in de Tweede Kamer hoe meer invloed ze hebben. De grootste partij mag bijvoorbeeld starten met het vormen van een nieuw kabinet.  

Stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen kan minimaal één keer in de 4 jaar. Alleen al daarom is het belangrijk om je stemrecht te gebruiken en je stem uit te brengen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

Voor het eerst stemmen, dit moet je weten!

Veel jongeren mogen dit jaar voor het eerst hun stem uitbrengen en dat kan best spannend zijn. Want met je stem bepaal je deels wie er de baas gaat zijn in Nederland. Je stem uitbrengen doe je bij een stembureau in de buurt, op je stembiljet staat precies waar je kunt gaan stemmen. Wanneer je gaat stemmen is het belangrijk dat je niet alleen je stembiljet meeneemt, maar ook je identiteitsbewijs. Beide moet je laten zien bij de vrijwilliger van het stembureau waar je gaat stemmen. Na een korte check krijg je een rood potlood en een kieslijst. Met de kieslijst onder je arm loop je naar een stemhokje, vouw je kieslijst uit en geef met het rode potlood aan op wie je stemt. Let op: je mag maar op één iemand stemmen. Kleur dan ook altijd maar één cirkeltje rood op je kieslijst, anders wordt je stem ongeldig verklaard. Om je stem definitief te maken gooi je jouw kieslijst opgevouwen in de stembus. Stemmen is dus helemaal niet moeilijk, maar zeker van belang!

Coronamaatregelen tijdens het stemmen

Door de coronacrisis zijn er een aantal dingen anders dan anders tijdens de verkiezingen. Zo mogen Nederlanders die 70 jaar of ouder zijn via de post stemmen. Ook is het mogelijk om vervroegd je stem uit te brengen. Binnen elke gemeente zijn er al op maandag 15 en dinsdag 16 maart 2021 stemlokalen open. De bedoeling is dat er vooral risicogroepen gaan stemmen op deze dagen. Alle andere stemgerechtigden kunnen gewoon hun stem uitbrengen op 17 maart 2021. Elk stembureau zal ook maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zo kan het zo zijn dat je jouw handen moet ontsmetten bij binnenkomst, is een mondkapje verplicht en mag je in sommige gevallen het rode potlood mee naar huis nemen.

Nog altijd geen idee op wie je gaat stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen? Vul dan de stemwijzer op stemwijzer.nl in en kom erachter welke politieke partij het beste bij je past.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!