Verhuizen naar je eerste huurhuis

verhuizen eerste huurhuis

Is het moment daar om je studentenkamer achter je te laten of ga je direct vanuit het ouderlijk huis verhuizen naar je eerste huurhuis? Leuk! Bij het maken van deze volgende stap komt best wat kijken. Zo krijg je ineens te maken met een huurovereenkomst en moet je nadenken over verzekeringen en het regelen van je gas, water en licht. Verhuizen naar je eerste huurhuis is dan ook best heel wat. Om je wat op weg te helpen zochten wij voor je uit waarmee je rekening moet houden nu je echt op jezelf gaat wonen.

Waar moet je op letten bij een huurovereenkomst?

Voordat je kan gaan beginnen met het inrichten van je huurhuis is het belangrijk om de huurovereenkomst eens goed door te nemen. In je huurcontract vind je terug hoe hoog de huur en servicekosten zijn, wat samen de totale huurprijs maakt. Ook staat erin of je een borg moet betalen, hoe het zit met onderhoud aan je huurwoning en aan welke gedragsregels bewoners zich moeten houden. Allemaal erg handig om te weten, zo voorkom je namelijk verassingen achteraf.

Huurtoeslag en regel je financiële zaakjes

Je komt niet zomaar in aanmerking voor een huurwoning, dus we gaan er vanuit dat je genoeg verdient om er te kunnen wonen. Verhuurders controleren dit namelijk van tevoren door je bankafschriften op te vragen. Toch wil dat niet direct zeggen dat je het financieel gezien goed op orde hebt. Op jezelf wonen kost meer geld dan alleen de huur die je moet betalen. Denk hierbij aan je verzekeringen en de boodschappen die je zelf moet gaan doen. Om de kosten wat te drukken kan je er voor kiezen om een paar keer per week bij je ouders te gaan eten, dat is ook nog eens gezellig!

Check ook altijd even of je recht hebt op huurtoeslag. Wanneer je voldoet aan de voorwaarden voor huurtoeslag kan je deze aanvragen via toeslagen.nl. verandert er iets in je woon- of werksituatie geef dit altijd direct door. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor je toeslagen.

Regel je gas, water, licht en internet!

Het afsluiten van een contract bij een energieleverancier hoort erbij als je op jezelf gaat wonen. Behalve wanneer je een woning inclusief huurt, dit betekent dat gas, water en licht bij de huurprijs inbegrepen zitten. Is dit niet het geval vergelijk dan verschillende energieleveranciers om er voor jezelf de beste deal uit te halen. Bij energieleveranciers regel je alleen gas en/of elektriciteit. Voor het water valt er niet zoveel te kiezen. Hiervoor krijg je 1x per jaar een rekening van de waterleverancier in je regio.

Naast gas, water en licht ben je zonder internet natuurlijk helemaal nergens. Is je huurovereenkomst getekend? Regel dan direct je internet- en/of tv-abonnement. Aanbieders hebben namelijk soms weken nodig voor de aansluiting en het in laten gaan van je abonnement.  

Zorg dat je goed verzekerd bent

Als huurder van een huurhuis hoef je het huis zelf niet te verzekeren. Wel is het verstandig om de spullen die in je huis staan te verzekeren, dit doe je met een inboedelverzekering. Daarnaast is het verstandig om na te denken over een aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering.

Stuur een verhuisbericht en schrijf je in bij de gemeente

Vergeet ook niet om je in te schrijven bij de (nieuwe) gemeente waar je komt te wonen. Blijf je binnen dezelfde gemeente wonen geef dan in ieder geval je nieuwe adres door aan de gemeente. Daarnaast is het handig om een verhuisbericht te maken. Doe dit niet alleen voor je vrienden en familie, maar stuur ook een verhuisbericht naar je verzekeraars, school, huisarts, tandarts etc. zodat iedereen je straks goed kan vinden. Een verhuizing kan je bij de meeste organisaties eenvoudig online doorgeven, zet dit dan ook op je to-do lijst!

Klaar? Inrichten maar!

Ben je klaar met alle administratieve taken die je hierboven hebt kunnen lezen? Dan ben je eindelijk zover om de verhuiswagen te gaan bellen en je nieuwe woning in te richten. Heel veel plezier in je nieuwe huurwoning!

Ga je samenwonen of ben je van plan om te gaan samenwonen? Lees dan hier waar je aan moet denken als je gaat samenwonen.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!