Stopt het leenstelsel en worden oud-studenten gecompenseerd?

Goed nieuws voor hbo- en universitaire studenten! Als we de berichtgeving rondom het nieuwe regeerakkoord mogen geloven is het einde van het leenstelsel voor studenten in zicht. Dit betekent dat studenten straks niet meer het hele bedrag voor hun studie hoeven te lenen bij DUO. Zoals het er nu naar uitziet komt er een nieuwe vorm van studiefinanciering en worden de studenten die nu nog onder het leenstelsel vallen waarschijnlijk deels gecompenseerd.

Oud-studenten gecompenseerd?

Echt 100% zeker is het nog niet, omdat het om uitgelekte informatie gaat. Pas als het regeerakkoord is gepresenteerd weten we wat er gaat gebeuren met het huidige leenstelsel voor studenten.

Wij verwachten dat het leenstelsel sowieso stopt. Dit is natuurlijk iets wat iedereen al zag aankomen, omdat de meeste partijen in de Tweede Kamer er al niet meer achter stonden. Zoals het er nu naar uitziet wordt sowieso een gedeelte van de studiefinanciering ook voor hbo- en universitaire studenten straks weer een gift. Dit moet er voor zorgen dat studenten niet meer hun studie afronden met een torenhoge schuld bij DUO, zoals nu vaak het geval is.

Update 15-12-2021

Vandaag is het akkoord van Rutte 4 gepresenteerd (het nieuwe kabinet). In dit akkoord staat te lezen dat alle studenten die geen basisbeurs hebben gehad de afgelopen jaren gecompenseerd gaan worden. Studenten worden gecompenseerd met korting op hun studieschuld of een studievoucher. De basisbeurs voor hbo- en universitaire studenten komt terug per studiejaar 2023/2024.

Nog even geduld a.u.b.

De nieuwe vorm van studiefinanciering gaat naar alle waarschijnlijkheid pas in het studiejaar 2023/2024 in. De studenten van nu hebben daar niet zo heel veel aan natuurlijk. Daarom zijn ze nog aan het nadenken over een compensatieregeling voor oud-studenten die onder het huidige leenstelsel vallen. Dit kan dus betekenen dat je straks minder geld hoeft terug te betalen aan DUO of dat je zelfs geld terugkrijgt wanneer je schuld al is afbetaald. Hoe dit precies gaat uitpakken is nog even afwachten. Zodra er meer over bekend is dan laten we het je weten, hier op 18ennu.nl.

Wil je niks missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste studentennieuws in je mailbox!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!