Wat als geld lenen bij DUO niet lukt?

geld sparen

Geld lenen kost geld, die slogan kende je vast al. Geld lenen kost geld doordat je bovenop het geleende bedrag rente moet betalen. Wie geld leent loopt het risico schulden te maken en voordat je geld wilt gaan lenen moet je hierop gewezen worden. Vandaar dat je op de websites van geldverstrekkers ziet staan: Pas op, geld lenen kost geld. Dit is ook van toepassing op de lening die je kunt krijgen bij DUO (ook al staat op het moment van schrijven de rente op 0% bij DUO). 70% van de studenten heeft een lening bij DUO. Lukt het je om wat voor reden niet om geld te lenen bij DUO voor je studie? Dan zijn er meer mogelijkheden om geld te lenen als student. Hoe je dit zo veilig mogelijk kunt doen lees je in dit artikel. Ook zochten we voor je uit hoe oud je moet zijn om een lening aan te gaan.

Hoe oud moet je zijn om geld te lenen?

Wie in Nederland geld wil lenen moet 18 jaar of ouder zijn. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan mogen geldverstrekkers je simpelweg geen geld lenen. Vanaf het moment dat je 18 bent geworden ben je handelingsbekwaam volgens de wet. Je kunt abonnementen afsluiten en geld lenen, want je handtekening is rechtsgeldig. Dit betekent ook dat je opdraait voor de schulden die je maakt als je bijvoorbeeld het geleende bedrag niet terug betaalt. In sommige situaties kan het fijn zijn dat je geld kunt lenen, maar weet dat er risico’s aan zitten. Zoals je overal kunt lezen kost geld lenen nou eenmaal geld en zitten er risico’s aan verbonden. Leen geld altijd op een zo’n veilig mogelijke manier.

Veilig geld lenen als je 18 jaar of ouder bent

Wie geld nodig heeft voor zijn studie is bij DUO aan het juiste adres. Naast de basisbeurs en eventuele aanvullende beurs kan je er namelijk voor kiezen om bij DUO extra geld te lenen. In sommige uitzonderlijke gevallen is dit misschien niet mogelijk. Je moet dan op zoek naar een andere plek om geld te lenen. Via internet zijn er veel aanbieders te vinden. Pas hier altijd mee op, want er zitten ook zo geheten flitsleningen tussen. Met een flitslening krijg je snel het geld dat je wilt lenen tegen een veel te hoge rente. Onderaan de streep betaal je soms 10x zoveel rente. Lees daarom altijd eerst tegen welke voorwaarden je geld gaat lenen nog voordat je jouw handtekening zet.

Bij het afsluiten van een lening heb je meestal keuze uit twee soorten leningen, namelijk een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening ontvang je in één keer het bedrag dat je wilt lenen. Kies je voor een doorlopend krediet dan kan je op elk gewenst moment een bedrag opnemen van een soort betaalrekening. Het grote nadeel hiervan is dat je al snel meer geld gaat opnemen dan dat je eigenlijk nodig hebt. De meeste studenten die geld nodig hebben voor hun studie kiezen dan ook voor een persoonlijke lening.

Pas op, geld lenen kost geld

Nog voordat je geld wilt gaan lenen is het verstandig om eerst op te schrijven waarvoor je geld wilt lenen, hoeveel en tegen welke voorwaarden. Bespreek je plannen om geld te lenen ook altijd met iemand anders. Heeft diegene ervaring met geld lenen dan is dit mooi meegenomen. Zorg ervoor dat je het geleende geld altijd terug kunt betalen en bel direct met de geldverstrekker als dit even niet lukt. Zo voorkom je een betalingsachterstand of schuld.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Pas op, geld lenen kost geld!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!