Zwanger tijdens studie, hier heb je recht op!

Als je zwanger bent tijdens je studie komt er natuurlijk een hele hoop op je af. Waar je voorheen zorgeloos kon genieten van je studentenleven krijg je straks te maken met een grote verantwoordelijkheid. Om je een beetje een idee te geven waar je als zwangere student rekening mee moet houden hebben we dit voor je uitgezocht. Hieronder lees je wat je moet regelen en waar je recht op hebt als je zwanger raakt tijdens je studie.

Plan een overleg met je studieadviseur of mentor

Wanneer je zwanger bent tijdens je studie is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te delen met je mentor of studieadviseur. Zij kunnen je namelijk helpen met de dingen die je gaat tegenkomen nu je zwanger bent en studeert. Zo kan het zomaar zo zijn dat je studieprogramma moet worden aangepast en is het handig om te weten wat er mogelijk is als je later vanwege een ziek kind thuis moet blijven. Heb je geen studieadviseur of mentor die je vertrouwt? Zoek dan de vertrouwenspersoon van je school op. Dit kan een eerste stap zijn in het bekend maken van je zwangerschap op school.

Steun in de vorm van geld en toeslagen

Sommige scholen en universiteiten hebben een potje waaruit ze financiële ondersteuning kunnen bieden aan zwangere studenten. Zo kan je onder bepaalde voorwaarden financiële steun krijgen om je lesgeld te betalen als je studievertraging oploopt. Vraag dit dus altijd even na op je school of universiteit. Daarnaast zijn er vanuit de overheid verschillende toeslagen die je als aankomend ouder kunt aanvragen. Denk hierbij aan kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag en kindgebondenbudget.

Ook bij DUO kun je terecht voor studiefinanciering en de eenoudertoeslag. Deze toeslag is er voor als je een kind verzorgt dat jonger is dan 18 jaar oud en je geen partner hebt.

Kolfruimtes

Geef je borstvoeding? Dan heb je een plek nodig om rustig melk af te kolven. Binnen vrijwel alle scholen en universiteiten zijn ruimtes aanwezig die gebruikt kunnen worden als kolfruimtes. Deze ruimtes kunnen ook prima dienen als verschoon en/of voedingsruimtes. Vraag op school waar je terecht kan voor het verzorgen van je baby of het kolven.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!