Wat kost studeren in studiejaar 2021-2022?

Het wettelijke collegegeld voor studiejaar 2021-2022 is € 1084,- en dat is een hoop geld. Hiervoor kan je studiefinanciering aanvragen. Dit is een lening die je aan kunt gaan bij DUO om je studiekosten te betalen. Hoeveel je leent voor je studie bepaal je zelf, met een maximum van € 1099,75 in 2021. Dit is genoeg om je collegegeld van te betalen. Maar met welke kosten moet je als aankomend student nog meer rekening houden? Wij zochten voor je uit wat het studentenleven gemiddeld kost in studiejaar 2021-2022.

Met deze kosten moet je als student rekening houden

Naast het betalen van collegegeld zijn er nog een aantal andere uitgaven waar je rekening mee moet houden als je gaat studeren. Wie op zichzelf gaat wonen is uiteraard meer kwijt tijdens zijn studentenperiode dan studenten die thuis blijven wonen. Dit zijn studenten in Nederland gemiddeld per maand kwijt tijdens het studeren:

  • Huur studentenkamer € 414,-
  • Boodschappen € 180,-
  • Studieboeken € 50,-
  • (Openbaar) vervoer € 62,- (gratis ov en korting meegerekend)
  • Uitgaan, sport en kleding € 180,-
  • Zorgverzekering € 116,-
  • Telefoon- en overige abonnementen € 49,-

Alles bij elkaar opgeteld zijn studenten gemiddeld zo’n € 1051,- per maand kwijt, naast hun collegegeld. Wat studeren je precies gaat kosten hangt natuurlijk helemaal af van je levenstandaard en uitgavepatroon. De hierboven genoemde bedragen zijn een gemiddelde en ook nog eens die van een bijzonder jaar, namelijk door de coronacrisis. Het kan dus zo zijn dat het gemiddelde dit jaar (door het vele thuis zitten) lager ligt dan voorgaande jaren.

Waar moet ik als aankomend student nog meer rekening mee houden?

Wat we niet mee hebben genomen in ons overzicht hierboven zijn de bijzondere uitgaven, denk aan verjaardagscadeautjes of een koelkast die vervangen moet worden. Zorg er dan ook altijd voor dat je een buffer hebt van meer dan € 750,- euro als student. Dit kan je gebruiken wanneer je onvoorziene uitgaven hebt. Dit bedrag ben je bijvoorbeeld al kwijt wanneer je het eigen risico van je zorgverzekering in één keer moet betalen. Met een buffer zorg je ervoor dat je minder snel in de financiële problemen komt.

Wanneer je op jezelf wilt gaan wonen tijdens je studie dan moet je er voor zorgen dat je er op tijd bij bent. Een studentenkamer of huurwoning is door de drukte lastig te vinden. Schrijf je daarom al ruim van tevoren in bij verschillende kamersites en woningplatforms. Zodat als het moment daar is je in aanmerking komt voor een kamer of huurhuisje.

Wacht niet te lang en schrijf je direct in bij verschillende kamersites en woningplatforms!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!