Uitwonende beurs aanvragen

Volg je een mbo opleiding en woon je niet (meer) thuis? Dan heb je in de meeste gevallen recht op een uitwonende beurs. De uitwonende beurs is hoger dan de basisbeurs die er is voor thuiswonende studenten. Want wie niet meer thuis woont maakt meer kosten en wordt hier via deze beurs voor gecompenseerd. Hoe je een uitwonende beurs kunt aanvragen leggen we je hieronder uit.

Hoe vraag ik een uitwonende beurs aan?

Het aanvragen van een uitwonende beurs werkt eigenlijk hetzelfde als de standaard aanvraag voor studiefinanciering. Hiervoor moet je voldoen aan de voorwaarden voor studiefinanciering. Studiefinanciering aanvragen doe je in 4 stappen via de website van DUO.

  1. Zorg dat je jouw BSN nummer (staat op je rijbewijs, ID kaart of paspoort) en de gegevens van je opleiding bij de hand hebt.
  2. Ga naar de website van DUO en log in met je persoonlijke DigiD-code. Heb je nog geen DigiD? Vraag dan eerst een DigiD aan.
  3. Na inloggen klik je onder het kopje “studiefinanciering” op aanvragen. Doorloop vervolgens alle stappen en vul alles naar waarheid in. Door te laten weten dat je niet thuis woont kom je in aanmerking voor de uitwonende beurs.
  4. Nadat je jouw aanvraag met succes hebt verzonden krijg je van DUO bericht over je aanvraag. Dit kan soms even duren, daarom raden we aan om studiefinanciering 2 maanden voor de start van je opleiding aan te vragen.

Vergeet ook niet een persoonlijke OV-chipkaart te regelen. Deze heb je namelijk nodig om je studentenreisproduct op te zetten.

Uitwonende beurs aanvragen tijdens je opleiding?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je tijdens je opleiding uit huis gaat. Hierdoor heb je ineens recht op een uitwonende beurs i.p.v. de thuiswonende beurs die je nu krijgt. Het aanvragen van een uitwonende beurs terwijl je al studiefinanciering ontvangt werkt als volgt:

  1. Log met je DigiD in op “Mijn DUO” via de website DUO.nl.
  2. Nadat je bent ingelogd klik je op “Mijn producten” in de menubalk.
  3. Klik op Studiefinanciering en kies vervolgens voor basisbeurs.
  4. Vul hier in dat je niet meer thuis woont en geef je nieuwe adres op.
  5. Vergeet je aanvraag/wijzigingen niet te versturen. Je ontvangt vervolgens bericht van DUO over je aanvraag.

Wat je niet moet vergeten is dat het belangrijk is om alle wijzigingen op tijd door te geven aan DUO. Ga je bijvoorbeeld verhuizen of stop je met je opleiding? Dan kan het zijn dat je minder of zelfs geen recht meer hebt op studiefinanciering. Alle studiefinanciering die je onterecht hebt ontvangen (uitgegeven of niet) moet je terugbetalen aan DUO. Voorkom schulden en zet je studiefinanciering op tijd stop!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!