Wat kost een auto?

Je hebt eindelijk je rijbewijs op zak en bent nu van plan je eerste auto te gaan kopen. voordat je jouw eerste auto gaat kopen is het handig om voor jezelf eens te bekijken of je wel een auto kunt kopen, erin kan blijven rijden en onderhouden. Want een auto hebben is zeker niet goedkoop. Hieronder vertellen we je met welke kosten je rekening moet houden, nog voordat je een auto koopt.

Wat kost een kleine auto? Omdat het je eerste auto is moet hij zeker niet te duur zijn, je kunt dan ook het beste gaan voor een kleine auto. De aanschaf, het verbruik en de onderhoudskosten zijn goedkoop van een kleine auto. Daarnaast heeft een kleine auto  als voordeel dat hij licht is en niet veel brandstof verbruikt, vaak gaat het om een 1.0 of 1.2 liter motor. Doordat het om een lichte auto gaat zijn de wegenbelasting en de verzekering het goedkoopst.

Een kleine auto, met een 1.0 of 1.2 liter motor, verbruikt tussen de 7 en 11 cent per km aan brandstof. De aanschafkosten van een kleine auto verschillen. Maar je kunt er vanuit gaan dat een kleine auto tussen de € 500,- en € 5000,- kost, dit hangt af van de staat van de auto en het aantal gereden kilometers. Bij het afsluiten van een autoverzekering kom je er ook al snel achter dat een kleine auto goedkoper is. Wat je aan wegenbelasting kwijt bent verschilt per gemeente.

Wat kost het onderhoud van een auto? Als je auto ouder is dan 3 jaar moet je hem jaarlijks APK laten keuren, dit is verplicht in Nederland. Bij een APK wordt er gekeken naar de veiligheid en het functioneren van de auto. Hiervoor zijn wettelijke eisen vastgesteld waaraan een auto minimaal moet voldoen, denk hierbij aan remmen, verlichting, uitlaatgassen en banden. Een APK kost gemiddeld € 60,-, exclusief de eventuele kosten voor het repareren van onderdelen etc.

Naast de jaarlijkse APK is het ook nog aan te raden om je auto af en toe een kleine of grote beurt te geven. De kosten van een kleine beurt zijn gemiddeld € 120,- en die van een grote beurt gemiddeld € 375,-.

Eerste auto kopen! Nu je ongeveer weet wat het kost om een auto te hebben kan je op zoek gaan naar je eerste auto. Een auto kopen kan op veel verschillende manieren, via een autodealer, internet of vrienden. Voor alles is wel wat te zeggen, het belangrijkste is dat je iemand mee neemt de er echt verstand van heeft. Bijvoorbeeld een van je ouders of iemand anders die al in het bezit IS van een auto. Soms doe je er goed aan om je auto bij een garage te laten nakijken nog voordat je hem koopt. Wees altijd allert en bekijk de auto van top tot teen.

Heb je een mooie auto gevonden en gekocht? Vergeet dan niet op tijd een autoverzekering af te sluiten.

> Lees snel verder over autoverzekeringen en vergelijk zelf alle autoverzekeringen!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!