Prinsjesdag 2015, de gevolgen voor studenten

Prinsjesdag is geweest en de gevolgen van het regeerakkoord zijn bekend. Er gaat weer een hoop veranderen, volgens de miljoenennota wordt in 2016 alles beter. Het kabinet zegt cadeautjes te gaan uitdelen, maar wat verandert er nu eigenlijk voor studenten in 2016? Hieronder hebben we de belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje gezet. Zodat ook jij weer helemaal op de hoogte bent van de nieuwe plannen voor 2016!

 • De belasting op je salaris gaat met 1,85% omlaag, je houdt dus meer salaris over.
 • In 2016 ben je ongeveer €7,- meer kwijt aan je zorgverzekering.
 • Het eigen risico van je zorgverzekering gaat ook omhoog, met €10,- naar €385,-.
 • Er mag weer €100.000,- belastingvrij geschonken worden, voorheen betaalde je hier extra belasting over.
 • De bijverdiengrens naast je studiefinanciering is per 1 september 2015 voor nieuwe hbo- en universitaire studenten afgeschaft.
 • Mocht je recht hebben op een verhoging van je studiefinanciering kun je dit per 1 januari 2016 ook achteraf aanvragen, natuurlijk wel in hetzelfde studiejaar doen.
 • Start je tussen 2015 en 2019 met je opleiding? Dan ontvang je na het afstuderen een studievoucher t.w.v. €2000,-, o.a. als goedmakertje omdat je geen basisbeurs meer ontvangt.
 • Zoals je waarschijnlijk al wist is per 1 september de basisbeurs voor hbo- en universitaire studenten afgeschaft en is de aanvullende beurs met ruim €100,- verhoogd.
 • Alle studenten in het mbo hebben straks (planning 2017) recht op een studentenreisproduct.
 • Vanaf 1 januari 2016 mag je als student 20 jaar langer doen over het terugbetalen van je studieschuld.
 • Online gokken wordt in 2016 legaal, nu is het online gokken nog illegaal en mag je alleen in het casino een gokje wagen.

Veel plannen zijn er al doorheen, maar voor een aantal plannen moet het kabinet nog een meerderheid in de Tweede Kamer vinden. De grootste veranderingen voor studenten gaan zoals altijd over de studiefinanciering. Veel plannen waren al bekend en er zijn zelfs al een aantal van kracht, voor veel studenten blijft het lastig. Op onze pagina over het “Leenstelsel” leggen we je uitgebreid uit wat de afschaffing van de basisbeurs voor gevolgen heeft en waar je als student nog wel recht op hebt.

Zoals ieder jaar ben je ook in 2016 weer meer geld kwijt aan je zorgverzekering! De kosten voor je zorgverzekering gaan in 2016 met gemiddeld €7,- omhoog en ook het eigen risico wordt weer verhoogd. Zo was je in 2015 hier maximaal €375,- aan kwijt en ben je er in 2016 €10,- meer aan kwijt, maximaal € 385,-. Een hoop geld voor studenten en het shoppen naar een goedkopere zorgverzekering om de kosten te drukken is dan ook zeker een aanrader. Wil je een berichtje ontvangen als het zover is dat je weer kunt overstappen op een andere zorgverzekering? Meld je dan aan voor ons Zorg Alarm, dan houden wij je op de hoogte!

Het is zover, bespaar op je zorgverzekering in 2016! Lees snel verder..

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!