Voor veel studenten die een duale opleiding gaan volgen is het vaak onduidelijk waar ze nou precies recht op hebben. Want het kan zomaar zo zijn dat je opleiding wordt betaald door je werkgever of in het andere uiterste dat je alles zelf moet betalen. Hieronder leggen we je precies uit waar je recht op hebt, het maakt daarbij niet uit of het gaat om een hbo- of universitaire opleiding.
Mijn werkgever betaalt mijn duale opleiding Wanneer je voldoet aan alle voorwaarden om studiefinanciering te ontvangen heb je hier ook recht op, zelfs wanneer je baas je opleiding betaalt. Toch is het vaak niet verstandig om studiefinanciering aan te vragen. Dit omdat de studiefinanciering tegenwoordig een lening is. Hierdoor steek je jezelf in de schulden terwijl dit vaak niet nodig is. Een studentenreisproduct is vaak wel handig om aan te vragen. Deze is namelijk nog wel onderdeel van een prestatiebeurs en dus wanneer je je diploma binnen 10 jaar haalt gratis.
Ik betaal zelf mijn duale opleiding Betaal je zelf je duale opleiding dan heb je wanneer je voldoet aan alle voorwaarden voor studiefinanciering recht op studiefinanciering. De studiefinanciering is tegenwoordig een lening, dit betekent dat je het geleende geld voor je studie moet terugbetalen. Krijg je omdat je een duale opleiding doet een salaris voor je gewerkte uren? Dan is het vaak niet eens nodig om te lenen voor je studie. Reken dit voor jezelf altijd eerst goed uit, voordat je begint met lenen. Het aanvragen van een studentenreisproduct heeft wel voordelen, zo is deze nog steeds onderdeel van een prestatiebeurs. Haal je binnen 10 jaar je diploma dan kost het studentenreisproduct je niks.
Zorg er altijd voor dat wanneer je opleiding wordt betaald door je werkgever de voorwaarden hiervoor op papier staan. Dit doe je samen met je werkgever middels een onderwijsarbeidsovereenkomst. In een onderwijsarbeidsovereenkomst staat o.a. hoe lang je opleiding mag duren, hoe je begeleid wordt en hoe lang je na het afronden van je studie nog moet werken voor je werkgever.