Wanneer is de examenuitslag 2023 bekend?

examenuitslag

Heb je inmiddels alle examens achter de rug en er niet zo’n goed gevoel over? Dan is het wachten op je examenuitslag 2023 misschien wel extra spannend. Maar ook wanneer je met een goed gevoel je examens hebt gemaakt kan het wachten op de uitslag zenuwslopend zijn. Je gehaalde cijfers bepalen namelijk of je bent geslaagd, gezakt of een herkansing krijgt. Voor veel studenten is het wachten op hun examenuitslag een spannende tijd!

Wanneer examenuitslag 2023?

Heb je in het eerste tijdvak examens gemaakt dan krijg je de uitslag op woensdag 14 juni 2023. Op deze dag wordt namelijk de normering voor de centrale examens van het eerste tijdvak bekendgemaakt. Met deze normering en de cijfers die je hebt gehaald berekenen je docenten vervolgens of je geslaagd bent of niet. Meestal word je dezelfde dag nog gebeld tussen 12.00 uur en 17.00 uur. De precieze planning voor die dag krijg je te horen van je docent, dit kan per school verschillen.

Vmbo-b en vmbo-k leerlingen krijgen op 7 juni 2023 al de uitslag van hun gemaakte examens. Voor alle andere studenten en hun niveaus is dit op 14 juni 2023.

Wanneer uitslag herkansing 2023?

Volgens de regels mag elke student één vak herkansen van het officiële centraal examen. Lukt dit? Dan ben je alsnog geslaagd voor je examens. Een herkansing maak je in het tweede tijdvak van de centrale examens. De uitslag van je herkansing krijg je op 6 juli 2023, zet dit in je agenda! Deze dag zal je gebeld worden door je docent met de mededeling of je geslaagd bent dankzij je herkansing of dat je gezakt bent voor je examens.

Gezakt en nu?

Was het niet helemaal je jaar of zijn je examens niet gelukt? Dan kan het zijn dat je gezakt bent. Wanneer je definitief gezakt bent zit er niks anders op en moet je in de meeste gevallen het jaar overdoen. Dit betekent helaas dat je alle vakken van je jaar over moet doen en niet alleen de vakken waarvoor je gezakt bent. In de schoolgids van je studie of opleiding vind je terug wat de regels zijn voor zittenblijvers of informeer hierover bij je docent.

Soms is er ook een andere mogelijkheid als je gezakt bent. Zo kan je bijvoorbeeld de overstap maken naar het mbo wanneer je gezakt bent voor je havo-diploma of is de septemberroute een optie wanneer je gezakt bent voor je vmbo-diploma. Zomaar stoppen met school is in ieder geval geen optie, omdat je dan te maken krijgt met de leerplichtwet. Hierin staat geregeld dat je minimaal 18 jaar moet zijn of een startkwalificatie moet hebben om te mogen stoppen met school wanneer je gezakt bent.

Geslaagd? Dit moet je regelen!

Ben je geslaagd? Gefeliciteerd! Dat moet een heerlijk gevoel zijn. Je hoeft nu even helemaal niets meer en kunt gaan genieten van een welverdiende vakantie. Of toch niet? Er zijn namelijk een aantal dingen die je moet regelen als je geslaagd bent. Doe dit nog voordat je op vakantie gaat!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!