Startup naast je studie? Voorkom deze 4 fouten!

startup

Wat vaak begint als een examenopdracht vanuit school eindigt voor sommige studenten als een klein bedrijf. Het zijn meestal dit soort kleine bedrijven die met nieuwe oplossingen komen voor bestaande problemen en hiervoor gebruikmaken van de nieuwste technologieën. Zo’n jong bedrijf, gericht op snelle groei, noemen we ook wel een startup. Adyen, Swapfiets en Ticketswap zijn voorbeelden van succesvolle startups in Nederland. Het beginnen van een startup is op het moment erg populair, ook onder studenten. Nog voordat je een idee hebt voor een startup is het goed om te weten waar andere startups tegenaan zijn gelopen bij de start van hun bedrijf. Daarom 4 fouten die je niet moet maken als student met een startup.

1. De aanloop is te lang

Een goede voorbereiding voordat je daadwerkelijk start met je onderneming is natuurlijk erg belangrijk, maar te lang wachten is ook niet goed. Wie te lang wacht loopt namelijk het risico dat iemand anders al aan de haal is gegaan met jouw goede ideeën. Daarnaast kan te lang wachten ervoor zorgen dat je oplossing voor dat ene probleem alweer achterhaald is. Bereid je goed voor op het begin van je startup (zo voorkom je fouten), maar wacht zeker niet te lang.

2. Verkeerde markt en doelgroep

Onderdeel van een goede voorbereiding is onderzoek doen naar de markt en je doelgroep. Want zit de doelgroep die je voor ogen hebt wel te wachten op je product of dienst? Schrijf dan ook altijd een ondernemingsplan en onderzoek daarvoor je eventuele concurrentie en je potentiële klanten. Op internet zijn er lijstjes te vinden van waar een goed ondernemingsplan aan moet voldoen. Een ondernemingsplan heb je ook nodig om investeerders binnen te halen voor je startup.

3. Financiën niet op orde

Veel startups hebben zeker in het begin moeite om hun financiën goed op orde te krijgen en houden. Dit omdat de meeste startende ondernemers er geen kaas van hebben gegeten. Laat je financiën dan ook over aan iemand die hier goed in is. Dit kan een boekhouder zijn, iemand uit je directe omgeving (die je vertrouwt) of je zakelijk partner. Zorg er wel altijd voor dat ook jij als eigenaar van het bedrijf je cijfers goed kent. Zo voorkom je dat je geld uitgeeft dat er niet is, heb je kennis van de winstmarges en weet je wanneer het tijd is om nieuwe investeerders aan te trekken. Wil je werken met bedrijven en investeerders uit het buitenland? Dan doe je er goed aan om al je documenten en contracten te laten vertalen door een partij die hier goed in is. Een juridisch vertaalbureau kan je hierbij helpen.

4. Twijfelen aan je ondernemerskwaliteiten

Het is logisch dat je af en toe twijfelt aan je eigen kwaliteiten, omdat het allemaal even wat minder lekker loopt bijvoorbeeld. Dit is heel normaal en heeft elke ondernemer op zijn tijd. Belangrijk is dat je de keuzes die je gaat maken niet laat leiden door dit soort emoties. Dit kan namelijk grote gevolgen hebben voor het succes van je startup. Luister altijd naar je intuïtie, dan komt het meestal goed. Daarnaast is het belangrijk dat je zeker met de partners in je bedrijf blijft communiceren. Doe dit ook als het even allemaal niet zo lekker loopt.

Al met al is het beginnen van een startup een hele onderneming. Of het een succes wordt hangt 100% af van je inzet en de keuzes die je maakt. Nu je weet wat de meest gemaakte startup fouten zijn in Nederland komt het vast goed!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!