De leerplicht, alle feiten op een rij!

De Leerplichtwet is een wet waarin geregeld is tot welke leeftijd studenten minimaal naar school moeten en welk diploma je minimaal moet hebben, mocht je eerder willen stoppen met school. Voor veel jongeren is het allemaal erg onduidelijk.. Wij zetten de feiten op een rijtje!

De leerplichtwet bestaat uit drie onderdelen, namelijk:

Leerplicht Vanaf het moment dat je 5 jaar oud bent tot het moment dat je 16 jaar oud wordt ben je leerplichtig in Nederland. Dit betekent dat je onderwijs moet volgen. Doe je dit niet dan kan je een bezoek van de leerplichtambtenaar verwachten. Een leerplichtambtenaar gaat bij jongeren langs die zich niet houden aan de leerplichtwet, zoals hierboven genoemd staat. Als je echt wilt stoppen met school op het moment dat je 16 jaar oud bent moet je wel eerst voldoen aan de kwalificatieplicht..

Kwalificatieplicht De kwalificatieplicht geldt voor alle jongeren die willen stoppen met school als zij 16 of 17 jaar oud zijn. In deze kwalificatieplicht staat geschreven dat je minimaal een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 2) moet hebben wil je stoppen met school voordat je 18 jaar oud bent. Stop je als je volwassen bent (18+ dus) met school zonder diploma dan geldt voor jou de werkleerplicht.

Werkleerplicht De werkleerplicht is er voor jongeren die stoppen met school nadat ze 18 jaar oud zijn zonder diploma (die staan genoemd in de kwalificatieplicht) op zak. In de werkleerplicht staat geregeld dat deze groep jongeren niet in aanmerking komen voor eventuele uitkeringen, mochten ze deze nodig hebben. Het recht op een uitkering zonder diploma heb je dan pas nadat je 27 jaar oud bent geworden.

Het beste wat je kunt doen is dus doorstuderen totdat je 18 jaar oud bent en minimaal een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 2) op zak hebt. De leerplichtwet is in het leven geroepen om jongeren een betere plek op de arbeidsmarkt te geven, daarvoor heb je aldus de overheid een diploma nodig.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!