Waarom een online spaarrekening openen?

online spaarrekening

Je leest het op 18ennu.nl steeds weer terug, het is verstandig om een online spaarrekening te openen. Waarom eigenlijk? In dit artikel leg ik je uit waarom je er goed aan doet om een spaarrekening te openen, ook wanneer je al een betaalrekening hebt!

Pinpas als je 16 jaar bent

Wanneer je 16 jaar bent geworden is het zover en krijg je een pinpas die hoort bij een betaalrekening. Deze betaalrekening hebben je ouders al even geleden voor je geopend. Dat je een pinpas hebt ontvangen betekent dat je de baas bent over deze rekening. Stem dit wel altijd even af met je ouders. Alleen al omdat het meeste geld wat op de rekening staat er als het goed is door je ouders is opgezet. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het salaris van je krantenwijk of ander werk al eerder op deze rekening hebt laten uitbetalen. Tot je 18e verjaardag heeft deze rekening als doel het laten uitbetalen van je salaris en het weer uitgeven van je geld aan leuke dingen. Hierna wordt het allemaal wat serieuzer en wordt je betaalrekening pas echt belangrijk.

18 jaar en financiële verplichtingen

Nu je 18 jaar bent geworden krijgt je betaalrekening pas echt betekenis. Waar je hiervoor je betaalrekening alleen nog gebruikte om het salaris van je krantenwijk uit te laten betalen en snoep te kopen ga je de rekening nu echt moeten gebruiken. Wie 18 is moet verplicht een zorgverzekering hebben en hiervoor moet premie betaald worden. Sommigen van jullie hebben mazzel omdat de zorgverzekering betaald wordt door hun ouders. Wanneer dit niet zo is moet je een rekeningnummer opgeven waarvan de premie elke maand afgeschreven gaat worden. Ook ga je de rekening nu gebruiken om studiefinanciering en zorgtoeslag op te kunnen ontvangen. Het betalingsverkeer op je betaalrekening komt nu je 18 bent dus echt op gang. Belangrijk is om je financiën goed in de gaten te houden. Dit doe je door wekelijks naar je betaalrekening te kijken en jezelf af te vragen of je inkomsten en uitgaven nog in balans zijn. Blijft er geld over om te sparen?

Sparen met een online spaarrekening

Stel je inkomsten zijn hoger dan je uitgaven en je wilt gaan sparen? Dan is het niet handig als je spaargeld op je betaalrekening staat. Het zorgt er namelijk voor dat je het gespaarde geld snel weer uitgeeft. Ook een spaarrekening bij dezelfde bank als je betaalrekening werkt niet altijd even goed voor de meeste mensen. Dit komt doordat de verleiding groter is wanneer je het bedrag steeds ziet staan bij het openen van je betaalapp. Je kent het vast wel, je hebt geld op je spaarrekening staan, logt even in om te zien hoeveel geld er op je betaalrekening staat en je ziet het spaargeld. Logischerwijs heb je het geld al uitgegeven voordat je bedenkt waarvoor het gespaarde geld eigenlijk bedoeld was. Weg spaargeld!

Precies om die reden is het verstandig om naast je betaalrekening bij je eigen bank een spaarrekening bij een andere bank te openen. Het openen van een online spaarrekening is gratis en er zitten weinig risico’s aan. Zo is je spaargeld bij de meeste aanbieders volgens de Europese norm tot 100.000 euro verzekerd. Hierdoor zit je als beginnende spaarder dus altijd goed. Daarnaast is je geld altijd vrij opneembaar, voor wanneer je genoeg geld hebt gespaard om die nieuwe schoenen te kopen bijvoorbeeld.

Denk je een echte Dagobert Duck te worden? Dan doe je er goed aan om de spaarrentes te vergelijken. Spaarrente is het geld dat je (jaarlijks) krijgt over je gespaarde geld.

Online spaarrekening openen

SparenRente
Binq2,01% Bekijken
Bigbank1,75%Bekijken
Knab0,50% Bekijken

Spaartip: Je kunt iedere maand (automatisch) geld op je online spaarrekening storten. Dit regel je eenvoudig via je betaalrekening. Door dit te doen heb je sneller dan je denkt een aardig zakcentje bij elkaar gespaard.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!