Waar moet je op letten bij het kiezen van een zorgverzekering?

Jongeren die net 18 jaar oud zijn geworden moeten een zorgverzekering regelen. Een zorgverzekering is namelijk verplicht in Nederland. Je kunt er voor kiezen om je zorgverzekering via je ouders te laten doorlopen. Toch is dit niet verstandig, omdat dit in veel gevallen een stuk duurder is dan wanneer je zelf een zorgverzekering kiest. Dit komt doordat je ouders andere zorg verzekeren dan dat jij als jongere nodig hebt. Een jongeren zorgverzekering is dan ook een stuk voordeliger. Maar hoe kies je nou precies een zorgverzekering? Wij zochten voor je uit waar je op moet letten bij het kiezen van een zorgverzekering.

Overstappen of net 18 jaar oud geworden?

Als je net 18 jaar oud bent geworden kan je het hele jaar door een zorgverzekering afsluiten. Tot die tijd was je namelijk gratis meeverzekerd via je ouders. Heb je al een zorgverzekering en wil je overstappen? Dan moet je nog even geduld hebben, want het overstappen van zorgverzekering kan alleen tussen 12 november en 31 december. Om een zorgverzekering te kunnen afsluiten heb je een DigiD-code nodig. Mocht je deze nog niet hebben dan moet je dus eerst een DigiD aanvragen.

Welke soort zorgverzekering moet ik kiezen?

Er zijn een hele hoop zorgverzekeringen waar je uit kunt kiezen. Handig om te weten is dat alleen de basisverzekering verplicht is in Nederland. De basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar in principe hetzelfde, wel kan het percentage van de vergoedingen verschillen. Zo kiezen sommige zorgverzekeringen ervoor om exclusieve contracten af te sluiten met zorgverleners. Je kunt dan met een goedkopere zorgverzekering alleen daar terecht voor de zorg die je nodig hebt. Dit kan je belemmeren in je zorgkeuze, maar levert wel weer korting op je premie op.

Naast de basisverzekering zijn er ook een hele hoop aanvullende verzekeringen, zoals een aanvullende zorgverzekering voor fysiobehandelingen of de tandarts. Volgens de consumentenbond hebben de meeste jongeren die gezond zijn genoeg aan een basisverzekering. Een aanvullende verzekering is dan ook niet verplicht, maar in sommige gevallen zeker wel een aanrader. Ga na of je gebruik denkt te moeten gaan maken van een aanvullende zorgverzekering en maak de keuze vervolgens op basis van je eigen situatie.

Meest gekozen zorgverzekering
VinkVink125,00Bekijken
FBTO126,95 Bekijken
UnitedConsumers VGZ127,45Bekijken
Dit overzicht is met zorg samengesteld. Bij de getoonde zorgpremie is er vanuit gegaan dat er gekozen wordt voor een standaard eigen risico van € 385,-. Een hoger eigen risico betekend een lagere zorgpremie.
Bepaal de hoogte van je eigen risico

Elke basisverzekering heeft een verplicht eigen risico van 385 euro per jaar. Dit bedrag ben je kwijt aan de eerste zorg die je gaat gebruiken vanuit je zorgverzekering. De zorg bij de huisarts valt hier buiten, maar een bezoekje aan het ziekenhuis of medicijnen gebruiken valt wel onder het eigen risico. Zet dit bedrag dan ook aan het begin van een kalenderjaar alvast apart. Zodat je zeker weet dat je het kunt betalen, mocht dit nodig zijn.

Verwacht je het komende jaar weinig gebruik te maken van je zorgverzekering? Dan kan je ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen. Dit kan met maximaal 500 euro per kalenderjaar. Het is een risico dat je neemt, want mocht je toch zorg nodig hebben dan ben je deze extra 500 euro ook kwijt aan je zorgverzekering. Dit vrijwillige eigen risico zorgt er wel voor dat je een korting krijgt op je zorgpremie.

Vergeet je zorgtoeslag niet

Een zorgverzekering is erg duur, zeker voor jongeren. Daarom heeft de overheid een tegemoetkoming voor iedereen met een laag inkomen. Zorgtoeslag ontvang je niet automatisch je moet dit namelijk zelf aanvragen. Het aanvragen van zorgtoeslag is gelukkig niet heel lastig. De meeste jongeren en studenten hebben gewoon recht op zorgtoeslag, aanvragen dus!

Nu ben je klaar om zorgverzekeringen te gaan vergelijken

Heb je al onze tips doorgelezen? Dan ben je klaar om zorgverzekeringen te gaan vergelijken. Om je wat op weg te helpen hebben we de meest gekozen zorgverzekeringen onder jongeren voor je op een rijtje gezet. Een zorgverzekering afsluiten kan het hele jaar door als je binnenkort 18 jaar oud wordt of net 18 jaar oud bent geworden. In alle andere gevallen kan je alleen overstappen van zorgverzekering tussen 12 november en 31 december.

Meest gekozen zorgverzekering
VinkVink125,00Bekijken
FBTO126,95 Bekijken
UnitedConsumers VGZ127,45Bekijken
Dit overzicht is met zorg samengesteld. Bij de getoonde zorgpremie is er vanuit gegaan dat er gekozen wordt voor een standaard eigen risico van € 385,-. Een hoger eigen risico betekend een lagere zorgpremie.
Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!