Verzekeren? Op die fiets!

Nederland, fietsland. In geen enkel land ter wereld, waar het leven zo goed is, wordt meer gefietst dan in ons landje. Door weer en wind klimmen we op ons stalen ros; op weg naar school, werk en natuurlijk het café. Niet alleen omzeil je zo eenvoudig files of propvolle treinen, fietsen is óók nog eens gezond.

Ons land telt, zo blijkt uit de meest recente telling, bijna 23 miljoen (!) fietsen. Meer fietsen dan inwoners dus. Maar al dat fietsplezier, wordt dagelijks ruw verstoord. Zo’n driehonderd keer zelfs. Fietsendiefstal is in Nederland de meest voorkomende vorm van criminaliteit. En dat is alleen nog maar gebaseerd op de officiële gegevens van de politie. In werkelijkheid ligt het aantal ontvreemde fietsen nog vele, vele malen hoger.

Niet met lege handen na diefstal

Door de opkomst van elektrische fietsen (e-bikes), hebben we in Nederland te maken met een nieuwe vloedgolf aan fietsendiefstallen. Jaarlijks wordt negatief record na negatief record gebroken, wat de politie ook probeert om dieven dwars te zitten. Doordat er helaas een grote kans is op diefstal, is het verstandig je fiets te verzekeren. Het is natuurlijk zonde als je nieuwe of tweedehands fiets gestolen wordt en je letterlijk met lege handen achterblijft. Voor een klein bedrag per maand verzeker je jouw gewone fiets, ligfiets, e-bike, mountainbike, racefiets of kroegfiets voor schade door diefstal.

Bij het afsluiten van een fietsverzekering spelen verschillende zaken een rol. De belangrijkste is de stad of regio waar je woont. Studeer of woon je in een grote stad? Dan betaal je over het algemeen een hogere maandpremie. Simpelweg omdat het risico op diefstal van je fiets in Amsterdam of Utrecht nu eenmaal groter is, dan in – laten we zeggen – Persingen (Gelderland). Ook het type fiets is van belang; verzekeraars maken voor jouw maandpremie onderscheid tussen een gloednieuwe e-bike en een tweedehands stadsfiets.

Een voordelige fietsverzekering, zonder gedoe

Een fietsverzekering afsluiten, is een fluitje van een cent. Dat doe je namelijk gewoon online, zonder dat je de premie in één keer vooraf moet betalen. Voor een paar euro per maand is jouw fiets gewoon goed verzekerd. De enige voorwaarde die de verzekeraar stelt, is dat jouw fiets voorzien is van een ART goedgekeurd slot. En dat je het slot natuurlijk ook gebruikt. Wordt jouw fiets gestolen? Dan wordt de schade vergoed door de verzekeraar. Gaat het om een nieuwe fiets? Dan krijg je bij sommige verzekeraars zelfs drie jaar lang de volledige aankoopprijs vergoed. Fietsen zonder zorgen? Met een fietsverzekering zit je stevig in het zadel!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!