BOL vs. BBL

BOL en BBL zijn studietermen waar je vast wel eens van gehoord hebt of hebt gelezen in studiegidsen en websites van mbo-scholen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen BOL en BBL?

BOL Beroepsopleidende leerweg 

Bij een BOL opleiding zijn de pijlers gericht op de theorie, je gaat dan ook alle dagen gewoon naar school. Dit wordt afgewisseld met een stageperiode (deze duurt 20 tot 60 procent van je studietijd).  Een BOL opleiding heeft het meeste weg van de onderwijsstijl die je gewend bent op de middelbare school. Een BOL opleiding is duurder dan een BBL opleiding en daarom heb je recht op studiefinanciering en een studiereisproduct.

BBL Beroepsbegeleidende leerweg 

Bij een BBL opleiding leer je het vak terwijl je werkt. Je gaat dan minimaal één dag per week naar school voor de nodige theorielessen. De rest van de week ben je aan het werk in de praktijk en doe je de nodige kennis op. Voor het werken krijg je een salaris, werk je vaste uren en ben je na je opleiding in de meeste gevallen verzekerd van een baan. Mocht het zo zijn dat je werkgever je BBL-opleiding betaalt houd er dan wel rekening mee dat je een aantal jaren (meestal 4 jaar) na het afronden van je opleiding moet blijven werken voor het bedrijf. Tevens heb je bij het volgen van een BBL opleiding geen recht op studiefinanciering en een studiereisproduct.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!