Samenwonen? Zo regel je dat..

Ben je helemaal verliefd of gewoon van plan om met wat vrienden te gaan samenwonen? Dat is een hele stap en er komt nogal wat bij kijken. Zo zijn er een aantal zaken die je goed met elkaar moet regelen, zodat je er later geen ruzie om kunt krijgen. Samenwonen doe je niet over één nacht ijs en het is dan ook verstandig om er goed over na te denken. Voor iedereen die er al uit is en binnenkort wil gaan samenwonen hebben we wat handige tips op een rijtje gezet. 

1. Regel jullie geldzaken 

Nog voordat je gaat samenwonen is het verstandig om te weten hoe de ander er financieel voorstaat. Zijn er schulden of dingen waar jullie samen rekening mee moeten houden? Spreek ook van tevoren af wie wat gaat betalen en open een gezamenlijke (spaar-)rekening. Hiervan kunnen jullie samen de vaste lasten betalen en wat geld achter de hand houden voor de eventuele onvoorziene uitgaven.

2. Maak een overzicht 

Het hebben van een goed overzicht van de financiën geeft rust en duidelijkheid. Misschien is er bijvoorbeeld wel meer geld nodig om de vaste lasten te kunnen betalen of houden jullie geld over voor op de gezamenlijke spaarrekening. Het aanmaken van een (online) huishoudboekje is één ding, maar het bijhouden ervan is minstens zo belangrijk.

3. geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract? 

Wil je het allemaal echt goed regelen dan moet je het één en ander officieel vastleggen. Dit kun je doen door te gaan trouwen, maar dat is voor veel studenten en zeker een vriendengroep geen optie. Dan kan een samenlevingscontract een oplossing zijn. Hierin leg je met de hulp van een notaris vast hoe jullie het één en ander regelen. Geen zin of geld om bij de notaris langs te gaan? Dan kun je er ook voor kiezen om samen het één en ander op papier te zetten en dit vervolgens te ondertekenen.  Ook met zo’n semi-samenlevingscontract heb je een basis liggen waar iedereen elkaar aan kan houden, mocht dit nodig zijn.

4. Fiscaal partnerschap 

Wanneer je gaat samenwonen verandert er iets in je situatie en dit kan gevolgen hebben voor onder andere jullie toeslagen en aftrekposten. Geef dit dan ook altijd op tijd door aan de belastingdienst, doe dit allemaal individueel via je eigen account bij de belastingdienst.

5. Pas op met verzekeringen en abonnementen 

Nog voordat jullie gaan samenwonen is het verstandig om eens goed te kijken naar alle verzekeringen en abonnementen. Het komt namelijk vaak voor dat wanneer mensen gaan samenwonen er dubbele verzekeringen en abonnementen blijven lopen. Zonde van het geld, controleer dit daarom altijd even. Een inboedel- en opstalverzekering moet je hebben wanneer je op jezelf gaat wonen, lees hier hoe een inboedel- en opstalverzekering precies werkt.

6. Partnerpensioen en overlijden van partner 

Ga je samenwonen met de liefde van je leven en weet je het helemaal zeker? Dan is het verstandig om te kijken naar jullie pensioen en wat te doen als één van beiden komt te overlijden. Zaken rondom je pensioen kun je regelen via je pensioenuitvoerder, zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je partner aan te melden voor partnerpensioen. Mocht jij te komen overlijden dan krijgt je partner een gedeelte van jouw pensioen. Ook is het verstandig om na te denken wat er gebeurt met de financiële situatie van je partner als één van beiden komt te overlijden. Misschien is het wel verstandig om een uitvaartverzekering en/of overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Pas wanneer je alles goed geregeld hebt en samen een beeld hebt van hoe jullie het allemaal willen gaan doen is het verstandig om te gaan samenwonen. Er is niets leuker dan samenwonen met de liefde van je leven of een vriendengroep tijdens je studententijd. Zorg er wel altijd voor dat jullie alles goed geregeld hebben en met een gerust gevoel kunnen gaan samenwonen.

Is het bijna zover en ga je verhuizen? Dan hebben we nog een handige checklist voor je online staan, namelijk: Checklist “Op jezelf wonen!”.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!