Veilig het water op met je vrienden

Het lijkt steeds populairder te worden onder jongeren en studenten en dat is logisch, want wat is er nou lekkerder dan met goed weer het water op te gaan. De meeste vriendengroepen hebben dan ook wel iemand in de groep (of kennen iemand) met een boot. Elke zomer lijkt het dan ook steeds drukker te worden op het water. Het is natuurlijk ook heel gezellig om met een grote groep het water op te gaan, maar hoe zorg je er nou voor dat je veilig volgens de regels vaart. Om jou en je vriendengroep veilig het water op te laten gaan hebben we de belangrijkste vaarregels voor je op een rijtje gezet.

Wel of geen vaarbewijs?

Handig om te weten is dat je voor een aantal vaartuigen een vaarbewijs moet hebben. Dit betekent dat je niet zomaar met elke boot kunt gaan varen. Een vaarbewijs is nodig voor pleziervaartuigen die harder kunnen varen dan 20 kilometer per uur (inclusief waterscooters, jetski’s en rubberboten), vaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter en vaartuigen van 15 tot 20 meter die bedrijfsmatig gebruikt worden. Onder vaartuig vallen boten, schepen, schuiten en andere gemotoriseerde watervoertuigen. Denk hierbij aan waterscooters, jetski’s en rubberboten.

Wat moet je aan boord hebben van je boot?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat je een aantal dingen aan boord moet hebben nog voordat je de trossen los gooit. Zo moet je een vaar- en registratiebewijs op zak hebben, als dit nodig is voor je vaartuig. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je een dodemansknop hebt (waarvan het koordje om je pols moet zitten), reddingsvesten voor alle inzittenden, een brandblusser en verlichting (als het donker is). Veel hiervan zit al bij de boot als je er een aanschaft, maar kunnen ook bootaccessoires van Allpa zijn. Valt je boot niet onder minimaal de VBI categorie (klein vaarbewijs) dan hoef je al deze dingen niet verplicht bij je te hebben.

Welke vaarbewijzen zijn er?

Als je wilt gaan varen met een serieuze boot heb je in de meeste gevallen een vaarbewijs nodig. Welk vaarbewijs je nodig hebt hangt af van waar je gaat varen, meer informatie hierover vind je op de website van het CBR. Deze vaarbewijzen zijn er:

  • Klein vaarbewijs 1, ook wel VBI
  • Klein vaarbewijs 2, ook wel KVB2
  • Klein vaarbewijs 1 en 2, ook wel VBII

Voor alle vaarbewijzen moet je een examen doen bij het CBR. Wil je gaan varen met een gehuurde (fluisterboot) dan heb je in de meeste gevallen geen vaarbewijs nodig. Diegene met een vaarbewijs is de schipper, maar dit betekent niet dat de schipper achter het roer moet staan. Dit mag ook iemand anders zijn. Wel moet diegene 18 jaar oud zijn en moet er iemand met vaarbewijs aan boord zijn. Diegene met het vaarbewijs is namelijk verantwoordelijk en moet kunnen ingrijpen als dat nodig is.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!