Vakantiegeld: wat doe jij ermee?

Vakantiegeld is erg populair onder jongeren en vaak dan ook zo weer uitgegeven. Je krijgt het eens per jaar, vlak voor de zomer. Maar weet je eigenlijk wel wat vakantiegeld is en waar het vandaan komt? Wij leggen het je uit..

De naam vakantiegeld zegt het eigenlijk al en is dan ook ooit in het leven geroepen als een kleine spaarpot via je werkgever voor bijvoorbeeld je vakantie. Het is geld dat je opspaart naast o.a. je vakantiedagen. Bij de meeste mensen wordt het eens per jaar uitbetaald, meestal eind mei begin juni. In sommige gevallen gebeurt dit verspreid over het gehele jaar, maar het liefst wil iedereen het vakantiegeld in één keer.

Vakantiegeld is tenminste 8% van je jaarloon. Het vakantiegeld wordt berekend over je loon dat je ontvangt in de periode van begin mei vorig jaar t/m eind april dit jaar. De 8% waar je minimaal recht op hebt staat in je CAO en is dus verplicht, het kan ook zijn dat je meer dan 8% krijgt. Om vakantiegeld te ontvangen moet je wel wit (legaal) werken. Wit werken herken je o.a. aan het hebben van een contract en het ontvangen van een loonstrookje.

Wat doe jij ermee? Veel jongeren gebruiken hun vakantiegeld om eens flink op vakantie te gaan, anderen om wat financiële ademruimte te hebben of het gelijk weer uit te geven aan dure apparaten. Uit onderzoek blijkt dat jongeren dit jaar massaal van plan zijn om hun vakantiegeld op te sparen. Terwijl vorig jaar vakantiegeld toch in de meeste gevallen gebruikt werd om op vakantie te gaan. Wat ga jij doen met je vakantiegeld? Hieronder vergelijk je spaarrekeningen met de hoogste rente.

SparenRente 
Bigbank1,00%Bekijken
Binq0,27% Bekijken
Knab0,00% Bekijken
Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!