Studenten lopen geld mis door niet aanvragen aanvullende beurs

Uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) is naar voren gekomen dat ruim een kwart van de studenten geen aanvullende beurs heeft aangevraagd, terwijl ze er wel recht op hadden. Studenten lopen hierdoor veel geld mis. Simpelweg omdat ze niet weten dat ze er recht op hebben in het hoger onderwijs. Wanneer je recht hebt op de maximale aanvullende beurs dan kan dit bedrag oplopen tot ruim 400 euro per maand. Dat is een hoop geld en zonde om te laten liggen!

Waarom vragen studenten de extra beurs niet aan?

Door het niet aanvragen van de aanvullende beurs terwijl studenten er wel recht op hebben lopen ze gemiddeld 175 euro per maand mis. Heb je recht op de maximale aanvullende beurs, omdat je ouders een laag inkomen hebben, dan kan dit bedrag oplopen tot ruim 400 euro per maand. Onderzoekers van het CPB geven als één van de redenen aan dat studenten zich misschien schamen voor de reden waarom ze recht zouden hebben op een extra beurs. Toch gaan ze er vanuit dat de meeste niet-gebruikers dit niet doen omdat ze niet weten dat ze er recht op hebben of niet weten dat de extra beurs bestaat. Onderwijsminister van Engelshoven heeft in een reactie op de resultaten van het onderzoek laten weten dat ze hierin hebben gefaald. Ze geeft aan dat de aanvullende beurs voor het hoger onderwijs meer onder de aandacht van studenten gebracht moet gaan worden. Nu gebeurt dit informeren nog via een brief, maar deze blijft vaak ongeopend. De Landelijke Studentenvakbond roept de minister op dit ook te gaan doen middels voorlichting op middelbare scholen.  

Ook vreemd is dat uit het onderzoek naar voren komt dat ruim 40 procent van de niet-gebruikers wel gewoon geld leent bij DUO. Dat terwijl de voorwaarden voor de extra beurs veel gunstiger is (wanneer je er recht op hebt) dan die van andere leningen bij DUO. Een lening (voorheen basisbeurs hoger onderwijs) die je aangaat bij DUO moet je namelijk na je studie altijd volledig terugbetalen. De aanvullende beurs is onderdeel van een prestatiebeurs en hoeft dus niet te worden terugbetaald als je binnen 10 jaar je diploma haalt.

Aanvullende beurs aanvragen

Heb je recht op een aanvullende beurs in het hoger onderwijs? Dan is het zonde om het te laten liggen. Controleer altijd tijdens het aanvragen van je studiefinanciering of je eventueel recht hebt op deze extra beurs. Heb je recht op een aanvullende beurs? Vraag deze dan direct aan!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!