Uitleg eigen risico zorgverzekering

Vanaf het moment dat je 18 jaar oud bent ben je in Nederland verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Bij iedere zorgverzekering geldt een eigen risico. In 2020 is het eigen risico €385,- voor je zorgverzekering.

Eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen voor bijvoorbeeld het gebruiken van medicijnen. Het zijn meestal de eerste kosten die je maakt in een jaar, zet dit bedrag dus aan het begin van het jaar apart. Meer dan dit bedrag hoef je niet te betalen, let er wel op dat de dingen die je gebruikt binnen je verzekering vallen. Soms vallen dingen voor 50% of 75% van de kosten binnen je verzekering, overige kosten zijn dan buiten je eigen risico om voor jouw rekening.

Meest gekozen studenten zorgverzekeringen
Meest gekozen zorgverzekering  
FBTO126,95 Bekijken
UnitedConsumers VGZ127,45Bekijken
Univé127,45Bekijken
Dit overzicht is met zorg samengesteld. Bij de getoonde zorgpremie is er vanuit gegaan dat er gekozen wordt voor een standaard eigen risico van € 385,-. Een hoger eigen risico betekend een lagere zorgpremie.

Check hier een compleet overzicht van alle zorgverzekeringen

Niet alle zorg valt onder het eigen risico (dit kan dus niet in rekening worden gebracht door je verzekeraar). Voor de volgende zorg ontvang je geen rekening van je zorgverzekeraar:

  • Huisarts
  • Tandarts tot 18 jaar
  • Verloskundige en kraamzorg
  • Gratis bevolkingsonderzoeken, zoals het borstkankeronderzoek
  • De griepprik als je binnen de risicogroep valt
  • Zorg die door je aanvullende verzekering wordt vergoed, denk hierbij aan je tandheelkundige zorg nadat je 18 jaar oud bent geworden

Mocht je extreem hoge zorgkosten hebben dan kun je onder bepaalde voorwaarde een tegemoetkoming aanvragen voor het eigen risico. Het CAK bericht je automatisch als je recht hebt op eventuele compensatie. Als je naar een ziekenhuis of zorgverlener gaat waarmee jouw zorgverzekeraar een afspraak heeft, kan je zorgverzekeraar het bedrag dat onder je eigen risico valt kwijtschelden. Ook is het mogelijk dat je geen eigen risico hoeft te betalen wanneer je gebruik maakt van geneesmiddelen of hulpmiddelen die jouw zorgverzekeraar aanbeveelt. Raadpleeg dus eerst je polisvoorwaarden (deze krijg je bij het afsluiten van je zorgverzekering of elk nieuw jaar dat je in gaat met je oude zorgverzekeraar) of neem contact op met je zorgverzekeraar.

Denk je dat je geen hoge kosten zult maken dan kan je er voor kiezen om je eigen risico te verhogen tot €885,-, dat heeft als voordeel dat je premiekorting krijgt. Voor jongeren is het niet aan te raden om dit te doen, mocht je toch hoge kosten krijgen dan €885,- sowieso voor jouw rekening. Wil je toch je eigen risico verhogen dan kan dit aan het begin van ieder kalenderjaar.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!